用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有沒有人後悔選國際學校
樓主: adrleu
go

有沒有人後悔選國際學校   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-6-21 07:25
回覆 poonseelai 的帖子

係你朋友個女mindset有問題,人地可以進步,可以飛躍,唔可以記住人地唔掂果陣, ...

我想末必是個别孩子問題,係整體本地校家長學生見自己捱得咁辛苦,國際生好似無咁辛苦,一樣入同樣大學,心有D唔舒服。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-6-21 07:53
我想末必是個别孩子問題,係整體本地校家長學生見自己捱得咁辛苦,國際生好似無咁辛苦,一樣入同樣大學, ...

可能知我孩子讀IB專登同我講,我又無所謂,咁多年聽唔少,所以我唔喜歡IB school 太高調,唔係讀医就law, 俾人感覺搶了DSE學生的學位,但事實lB只佔大學資助學位小部分

Jane1983 發表於 17-6-21 07:25
回覆 poonseelai 的帖子

係你朋友個女mindset有問題,人地可以進步,可以飛躍,唔可以記住人地唔掂果陣, ...

是,我有表弟妹在香港讀書成績中等,全家移民外國讀書成績很好,現在在I-bank做緊,其實不少人也在傳統教育中限制了發揮!

Jane1983    發表於 17-6-21 16:17

回覆 shadeslayer 的帖子

可能係父母或LS的氣氛,咩都唔抵得,恨得牙癢癢,咁樣睇嘢真係害死小朋友。見賢思齊,如果人地唔使讀到嘔血,成績更亮麗,表達更出色,係咪應該唸吓佢自己的學習出咗問題呢!

964000 發表於 17-6-21 07:21
不要只説好處,也說説壞處
1.中文讀寫,這個不用再説
2. 我見有部份小孩的確養成sloppiness的態度,這個問 ...

讀本地傳統學校一定好有禮貌???真的嗎?

讀國際學校一定冇咁有規矩????必然嗎?

在任何的教育制度下,家庭教育才是最重要。
就算有嚴格嘅校規,家長愛理不理都係徒然。

另:讀國際就唔識中文讀寫???可以見得?相信很多嚴選國際嘅家長,不會有藉口不讓小朋友學好中文的。反而本地不少學生,到升中升大學啲中文水平就真係每況愈下。有日係醫院食早餐,身旁有2位讀護理嘅學生想寫應感謝卡俾導師,寫來寫去都寫唔出。剩係識講好多謝教曉佢地好多嘢~~~~~嘢~~~~~連簡單如“獲益良多”,“感激不盡”等詞都寫唔出,只寫好多謝好多謝。兩位學生互相推搪叫對方寫。

poonseelai 發表於 17-6-21 07:59

可能知我孩子讀IB專登同我講,我又無所謂,咁多年聽唔少 ...

低調才啱,係讀書者啫,不是出風頭。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 17-6-21 08:13
回覆 shadeslayer 的帖子

可能係父母或LS的氣氛,咩都唔抵得,恨得牙癢癢,咁樣睇嘢真係害死小朋友。見賢 ...

身體邊也有不少人不懂得欣賞各種事物正面之處,限制自己學習之余,生活也十分負面。

Jane1983    發表於 17-6-21 08:38

poonseelai 發表於 17-6-21 07:59

可能知我孩子讀IB專登同我講,我又無所謂,咁多年聽唔少 ...

識有個家庭,媽咪好緊張,女兒好叻讀神校,但見親都明示暗示讀不到本地才讀國際。我哋無所謂,有D驚自己女兒受影響(好在沒有)。

skmibb 發表於 17-6-21 08:13
讀本地傳統學校一定好有禮貌???真的嗎?

讀國際學校一定冇咁有規矩????必然嗎?

我幾時有說過IS沒有規矩

shadeslayer 發表於 17-6-21 08:38
識有個家庭,媽咪好緊張,女兒好叻讀神校,但見親都明示暗示讀不到本地才讀國際。我哋無所謂,有D驚自己女 ...

好明顯個媽咪唔低得人地讀Is.啫.我識身邊朋友子女讀LS同埋冇童年冇出過外讀書就係咁狂數IS 唔好。IS有一點比不上LS學生係小時候不懂自動波溫習。要家長頭一兩年逼下佢,之後冇問題

shadeslayer 發表於 17-6-21 08:38
識有個家庭,媽咪好緊張,女兒好叻讀神校,但見親都明示暗示讀不到本地才讀國際。我哋無所謂,有D驚自己女 ...

只怕会影響佢自己孩子價值觀

964000 發表於 17-6-20 21:57
但補充一點,如果父母是以local mindset去讀IS, 其實真是浪費資源。我識得有父母就是這種,自小十全大補, ...

隨著更多本地家長申請入IS,而IS願意收取更多本地學童。IS之中好像多了964000所言的這種"好CHUR"的家長.... 他們既想盡得IS的優點,又放不開傳統LS比較成績追逐獎項的心態。

IS有獨特的文化及學習模式,選擇IS是真心希望子女在一個自主及輕鬆的環境下學習知識,朋輩之間不用因為經常比較而可互相扶持。但如果同學間多了來自這種家庭,令人感覺有些不大自在,畢竟「道不同,不相為謀」,真心唔希望遇到有太多這類家長。

ChocoMilk33 發表於 17-6-21 09:37
隨著更多本地家長申請入IS,而IS願意收取更多本地學童。IS之中好像多了964000所言的這種"好CHUR"的家長.... ...

你放心,只会有多無少,眼見越低年級越多,補習成風已是趨勢,你要有信心和定力才可守住入lS初衷,加油

shadeslayer 發表於 17-6-20 21:23

你講的一般來說正確,但奇怪,阿女讀本地小學時,她和 ...

請問你個女在LS讀完幾年級轉IS呀?我小朋友剛完p3,將會轉IS year5是否太遲呢?(emoji)

ChocoMilk33 發表於 17-6-21 09:37
隨著更多本地家長申請入IS,而IS願意收取更多本地學童。IS之中好像多了964000所言的這種"好CHUR"的家長.... ...

我其實真的擔心我是這類的媽媽。我是新手,暑假後小朋友才轉去is。其實我現在仍摸索緊我繼續補中,英(以傳統學校方向教。英主要補grammar)定完全放手。希望各位前輩都可以俾多d意見,感謝

poonseelai 發表於 17-6-21 09:43

你放心,只会有多無少,眼見越低年級越多,補習成風已是 ...
其實已知班上存在這類家長

Covenant2017 發表於 17-6-21 10:23
中文可以繼續補習,但其他科目真的應該放手,除非是IS老師説孩子某方面嚴重跟不上進度,那可以跟學校商量如 ...

謝謝意見

Covenant2017 發表於 17-6-21 10:26
有心唔怕遲

其實佢已中了LS毒,完全唔識思考。背讀考試冇問題,英文grammar都冇問題,但講,溝通同如果要佢解決一些問題就唔識思考,所以year5都擔心已中毒,太遲去is模式反而跟唔上
‹ 上一主題|下一主題