用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有沒有人後悔選國際學校
樓主: adrleu
go

有沒有人後悔選國際學校   [複製鏈接]

virginiatse 發表於 17-6-20 00:01
打算由幼稚園到高中讀is
高中后去外國升學
如果冇外國護照係外國升學後,難留喺外國發展

我識幾個七十後在國際學校畢業,有的外國讀大學,有的本港大學,相信當年的IS 中文相對現正較弱。他們也在香港有工作,發展很好。

其實,要擔心那麼多呢?在那裡讀大學真的那麼重要嗎?在外國發展有是否只限於有外國護照的人呢?算你有Aussie passport , 你的advantage 都係俾我多一個國家。

我舊老細沒有任何foreign passport, 憑努力加經驗也可以relocate 去美國當top management.

大家是否想得太多呢?

貝珠 發表於 17-6-20 00:16
我識幾個七十後在國際學校畢業,有的外國讀大學,有的本港大學,相信當年的IS 中文相對現正較弱。他們也在 ...

始終is 不是大眾香港人既選擇,
難免會多考慮,而眼見讀is 多數都有外國護照,
所以有些一問,不過平衡過小朋友身心發展,is 係最理想選擇。

yinichanwang 發表於 17-6-20 00:06
其實國際學校一樣有品德培養。

Local school 的品德培育係要做個乖孩子,和international school 的value 係有分別的。坦白說,在香港社會,大部分人還是要孩子聽話,服從,乖。

貝珠 發表於 17-6-20 00:38
Local school 的品德培育係要做個乖孩子,和international school 的value 係有分別的。坦白說,在香港社 ...

是的。至少我覺得小朋友有禮貌或主動幫助別人並不是想做給別人看,要讓人覺得他們乖

858    發表於 17-6-21 13:09

我反而最擔心中文弱。
我最初是幫兒子報local K1的,因為我不想他做「講英文的中國小孩」。不過他考不到,屋企附近又有間幾有愛心的IS kinder, 我們才去了解IS,而選擇離開local system.
我身邊有朋友認為中國人唔識中文是沒有「根」,很「羞家」;中文唔叻搵工亦蝕底,至少考公務員要考中文試,我見過唔止一個IS graduate肥佬。
但自從更了解IS後,我相信IS能給孩子更多機會發展,希望我將來也不會後悔吧:)

Koala0000 發表於 17-6-20 00:10
唔明點解大家對所謂authentic英文口音有個謎之嚮往。好似印度人新加坡人甚至乎法國人德國人講英文都有口音 ...

好似你比小朋友去學英文,如果個老師係singish 同印度口音,但個老師講得好流利,你仲會唔會比佢跟個老師學英文?如果係外國讀個書,曾經都有個經驗當做presentation,口音唔好聽,有d冇禮貌鬼仔係會笑。仲有如果係外國公司做野,有d職位好似marketing 同pr佢地prefer請native 口音

behd 發表於 17-6-20 07:04
好似你比小朋友去學英文,如果個老師係singish 同印度口音,但個老師講得好流利,你仲會唔會比佢跟個老師 ...

有時唔係好明白點解星加玻或印度口音係問題,咁法國德國澳洲音哩?英國咁大,北部口音都唔同啦

mandy_ng207 發表於 17-6-20 01:30
我反而最擔心中文弱。
我最初是幫兒子報local K1的,因為我不想他做「講英文的中國小孩」。不過他考不到, ...

典型的,我想離群,好不安,有無人支持吓的Po。

任何選擇也有缺點,我自己都唔記得清楚 reject 過幾多專業知識型,但英文不足的人。無人能做任何工作,亦「不需要」能夠做任何工作。其實香港的國際學校,不少人可以考 IB Chinese B HL 或以上,我懷疑人數上多過本地學校能操流利英語的人。

中文當然重要,但世界流通語言仍是英文,大量文獻仍是英文。

這亦是典型的只談語文,不談教育中其他重要部分。一間學校不只敎語文要整體看。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-6-20 09:06
典型的,我想離群,好不安,有無人支持吓的Po。

任何選擇也有缺點,我自己都唔記得清楚 reject 過幾多專 ...

你可放心, 擔心中文弱並不代表對英文要求低,簡單D講,想中英都叻。我相信大部分lS考chi b SL, 我一直都想知究竟水平如何

poonseelai 發表於 17-6-20 08:35
有時唔係好明白點解星加玻或印度口音係問題,咁法國德國澳洲音哩?英國咁大,北部口音都唔同啦
...

一個鬼佬,講幾句中文,人地己拍哂手掌,口音當然不重要。當英文好到某程度,口音便漸漸重要。

Singlish / 印度音,和英美的多種口音,當然有性貨質上的分別。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

poonseelai 發表於 17-6-20 09:15
你可放心, 擔心中文弱並不代表對英文要求低,簡單D講,想中英都叻。我相信大部分lS考chi b SL, 我一直都想 ...

上文係講選擇國際學校。

shadeslayer 發表於 17-6-20 09:20
上文係講選擇國際學校。

我意思係如果chi b SL 中文水平足夠應該一般日常工作,大部分擔心中文水平家長可能過慮了

yinichanwang 發表於 17-6-20 00:44
是的。至少我覺得小朋友有禮貌或主動幫助別人並不是想做給別人看,要讓人覺得他們乖
...

認同。我希望小朋友唔係為得到别人的稱讚而去做好人好事,但傳統教育經常用一個「乖」字去判斷一個小朋友。

回覆樓主

回覆樓主

其實讀得國際學校,都係想小朋友第日去出國讀書英文各方面容易銜接到,同埋唔鍾意本地課程咁谷同小朋友成日鬥成績鬥到乜。好多人讀得國際學校佢地一定係搵net教,點解啲家長仲質疑緊口音問題。同板主要求個問題離晒題。如果家長真係乜口音冇要求,流利就ok,咁不如唔好嘥錢去讀番Ls or南亞學生學校算

回覆 adrleu 的帖子

謝謝分享。所以要accent始終都係要去boarding school...
其實如果初中已出國,我預計孩子的中文好極有限。
針無兩頭利,做個informed choice就好了。

poonseelai 發表於 17-6-20 09:15
你可放心, 擔心中文弱並不代表對英文要求低,簡單D講,想中英都叻。我相信大部分lS考chi b SL, 我一直都想 ...

我重貪心,簡單D講,中英雙絕,文理皆精,聽教聽話但又不失獨立思考和創意。唔知讀乜學校好。

poonseelai    發表於 17-6-20 10:17

The worries of the subject make sense as there are more cases switching  local school to IS instead of vice versa.

It depends on the personality and strengths of kids.  The possible downside of IS is Chinese and financial burden.  But if you imagine on long term basis about global competitiveness (remembering all materials is outdated when everything is in google now), only less than 20% kids who best at drilling and exam skills can admit to band 1 local school and top univ curriculum.  You will find out that nuturing sustainable learning interest and ability are the keys.

poonseelai 發表於 17-6-20 09:29
我意思係如果chi b SL 中文水平足夠應該一般日常工作,大部分擔心中文水平家長可能過慮了
...

可參考英國大學收 IB 英文 B的要求。我見過大學不分HL SL, 要求4。牛津要5。
‹ 上一主題|下一主題