用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有沒有人後悔選國際學校
樓主: adrleu
go

有沒有人後悔選國際學校   [複製鏈接]

回覆樓主:

題外話~~~
因本人英文唔太好,所以一概以中文回應。請見諒!!!

skmibb 發表於 17-6-23 18:12
好難比較。
RC year1 就大班(28~30),2個老師
CAIS grade 3 or 4 就 24人一班 ,1個老師

如果想申請下年插班讀grade 1, 知不知每年大概有幾多插班位?

兩位小朋友是否都打算第時出國升學?

fathaha 發表於 17-6-23 18:34
如果想申請下年插班讀grade 1, 知不知每年大概有幾多插班位?

兩位小朋友是否都打算第時出國升學?

間學校甚麼月份都會有人走,可能因轉校或回返外國,所以幾時申請都可能,最好打電話去問問。

未有打算出國,暫時冇諗到咁長遠,目前只是想小朋友學得開心,尤其是大嗰個當年讀本地學校讀到冇晒心機,現在就重拾自信,連最難(佢覺得)嘅數學同writing,都希望出年攞到最高級別。

至於細嗰個,就由得佢繼續愉快學習啦!

skmibb 發表於 17-6-19 19:20
暫時沒有。
唔揀本地課程係對本地教育制度不滿,唔關將入U機會有幾大。
我覺得用一百幾十萬來換取學習思維重 ...

就是這樣

yinichanwang 發表於 17-6-19 22:02
同意。大部分人覺得應該留錢給小朋友將來出國讀大學。但我覺得小學至中學才是人生價值觀/學習態度等培養的 ...

但我身邊好多人唔係咁諗,好彩在這裡找到志同道合的你們

Moonlight819 發表於 17-6-19 19:44
是,有些人還停留在以前,以為在主流讀不上才讀國際。

真是有這些人的,其實國際也不分考入的!

aquamarine1030 發表於 17-9-1 21:50
但我身邊好多人唔係咁諗,好彩在這裡找到志同道合的你們

始終讀本地學校是主流。我也經常聽到很多反對國際學校的意見(又貴又學唔到野/學術差/品德教育不及本地,第日冇人請,兩頭唔到岸.....) 只要自己知道是合適小朋友,又清楚自己想為小朋友舖一條怎樣的路。就不會被其他意見影響到:)

behd 發表於 17-6-19 21:59
冇後悔,係學費年年加同貴之外,學到英文和國語發音同本地所謂名校真,神校冇得比. 本地學校英文好個批,發 ...

其實Accent 不是問題,最大問題係pronunciation,無r, l , f, m, n , t, v 等音,已好難聽得明讀乜

Ashleycorina 發表於 17-9-20 21:38
其實Accent 不是問題,最大問題係pronunciation,無r, l , f, m, n , t, v 等音,已好難聽得明讀乜 ...

每個人要求不同,你咪當舒淇或大陸人講廣東話,都聽得明又流利,不過有口音。有d人接受到有d人會笑。好似黃祖南成日扮舒淇講野。
‹ 上一主題|下一主題