用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有沒有人後悔選國際學校
樓主: adrleu
go

有沒有人後悔選國際學校   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 17-6-20 11:48
咁擔'心中文水平的家長可能想多了,身邊不少IS家長因學中文問題同孩子争拗
...

That is why I said time and time again, do not fixate on Chinese when picking a school for our precious.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

nintendo 發表於 17-6-20 11:44
你有冇睇過佢以往 post 乜 topic 為主?

無研究。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

nintendo 發表於 17-6-20 12:08
以實際作用來說,能夠有 Chinese B 水平,已經夠日常用。
但問題是香港越來越多中文好的 IS 畢業生,你要 ...

對,如果兩位學生其餘全部一樣,例如大學,成績,Interview 表現,等等。

要 Bilingual diploma 當然好, 但付出會好多,有其他野要放棄。在 IBDP 來說無加分。

nintendo 發表於 17-6-20 12:18
今時唔同往日,時勢日日變。
而家 ESF 班九十後,好多中文好好。
我未計 ISF etc 這一類 bilingual schoo ...

就算高級雙語學校例如 lSF,Bilingual diploma 也只有 6x%, 唔係高枕無夏憂,未計考得好唔好。

shadeslayer 發表於 17-6-20 13:18
就算高級雙語學校例如 lSF,Bilingual diploma 也只有 6x%, 唔係高枕無夏憂,未計考得好唔好。
...

他們正正是我們的孩子的競爭對手。當然,唔代表佢地個個叻,但這是值得留意的現像。

shadeslayer 發表於 17-6-20 13:12
對,如果兩位學生其餘全部一樣,例如大學,成績,Interview 表現,等等。

要 Bilingual diploma 當然好,  ...

咁講,一定冇可能其餘乜都一樣,
但事實越來越來越多香港人行 non-DSE 這條路,而這批人,的確多了是中文好。
我不是要做任何 "結論" ,只是想指出一個情況比其他家長參考。
我知有些家庭堅持不會要孩子放太多時間學中文,冇問題,各有各選擇。

我後悔.....轉得太遲, 從前我仔讀傳統小學, 3測3考, 佢好多時都唔明老師講乜, 課程太快, 變左我要做老師由頭跟到尾, 仔算係好合作同勤力, 但點努力都係考中下, 冇晒信心, 老師直頭話佢冇腦, 成日唔記得野, 所以覺得再讀落去, 上到中學都係死, 人又冇信心

轉左去國際後, 其實學既野唔係淺, 只係同local唔同, 包括學習模式, 課程, 仔初初都唔明, 唔識做, 我都要跟, 但同local唔同既係, 老師好肯同家長溝通, 去幫學生, 鼓勵學生, 我仔好短時間就已經pick up到, 老師不停鼓勵, 仔就越做越好, 短短7個月已經係一個充滿自信既學生, 國際學校模式好適合我仔, 我地已經cut晒所有補習, 所有weekend & vacation都係盡情地玩.

Covenant2017    發表於 17-6-20 15:33
Covenant2017    發表於 17-6-20 15:29

nintendo 發表於 17-6-20 14:23
咁講,一定冇可能其餘乜都一樣,
但事實越來越來越多香港人行 non-DSE 這條路,而這批人,的確多了是中文 ...

兩文三語已是共識,大家價值觀不一樣,放在不同部分的時間和資源不一樣,好正常。

一些家長選校機乎等如選語言咁極端,我不再評論喇。

del.

Wing(婷婷媽咪) 發表於 17-6-20 15:19
我後悔.....轉得太遲, 從前我仔讀傳統小學, 3測3考, 佢好多時都唔明老師講乜, 課程太快, 變左我要做老師由 ...

很多人都覺得,讀吾掂local先轉國際,我覺得,如果同一個人在local讀得好,在國際會更好得着更多

Wing(婷婷媽咪) 發表於 17-6-20 15:19
我後悔.....轉得太遲, 從前我仔讀傳統小學, 3測3考, 佢好多時都唔明老師講乜, 課程太快, 變左我要做老師由 ...

完全認同。
我小朋友情況一樣。原本讀本地學校,做所有嘢都為考試,試卷唔容許有其他答案。
後幸運地轉到國際學校,小朋友自信重拾了,更喜歡閱讀,只讀了一年,寫作能力已比本地學校為高(學期尾要自製一本故事,寫了足足10頁A4紙)。老師很好,給予很多支持。

今年讀到2個年頭,多了很多功課,小朋友都主動完成。

課程嚟講,並不比本地淺,到高小教授內容甚比本地初中還要深。寫作能力嘅話,本地課程絕對不能比擬。

回覆樓主

其實二十多年之前真係讀唔掂書有d錢先轉去國際或出外留學。今時今日真係IS有錢都未必收,又要考,pass左再waiting 等入學。真係質數同以前大分別。當然講緊老牌個幾間IS。不是近年新䦕IS求其工廈,商埸裏的學店。不過真正IS 用家就會感受到,晤會bring up咁多又彈IS 乜弱中文差,雞蛋裏挑骨頭

964000 發表於 17-6-20 16:44
很多人都覺得,讀吾掂local先轉國際,我覺得,如果同一個人在local讀得好,在國際會更好得着更多
...

贊同

...

Really? I hope so.我仔在傳統名校(當然不是神校個d)一向成績好.但我地選擇下年同佢轉國際,希望佢真係有更好成績。
現在佢又跟到傳統,我地幫佢大改變,不其然真的有點擔心。但傳統教學模式我地唔buy,希望真係冇選擇錯吧!

shadeslayer 發表於 17-6-20 16:03
兩文三語已是共識,大家價值觀不一樣,放在不同部分的時間和資源不一樣,好正常。

一些家長選校機乎等如 ...

由一開始都只是大家交流,而語文是其中一個環節而已。
我自己仔女都做唔到 bilingual ,但的確 2000 後的一輩,的確比我仔女 90 後一輩多了中文強。
自己唔會行的路,未必一定錯。

behd 發表於 17-6-20 17:00
其實二十多年之前真係讀唔掂書有d錢先轉去國際或出外留學。今時今日真係IS有錢都未必收,又要考,pass左再w ...

現今有質素名IS,啲中文一啲都唔淺。我細嗰個今年year 1,即本地K3。原本以為is在1年級都會輕鬆啲,但原來唔係,每次評估都要默寫已學過嘅字詞,要認讀(大量),要對答。同當年大嗰個幼稚園讀happy school好唔同。

另每周都照樣有詞語要寫,寫句子,簡單閱讀理解(畫書中其中自己喜歡的主題,之後寫返關於張圖嘅意思)
所以我覺得基本上中文程度冇偏淺,非常跟貼本地課程。

fruitfulsnoopy 發表於 17-6-20 17:11
Really? I hope so.我仔在傳統名校(當然不是神校個d)一向成績好.但我地選擇下年同佢轉國際,希望佢真係 ...

放心吧!
相信你小朋友會學得更愉快,學會更主動。

相反,我覺得係我自己要適應調節一下。

回覆樓主:

現實中~~~~

我朋友係係外資公司到做,所有上司,合作伙伴全是外國人。佢話而家外國人會俾在港子女去惡補中文,甚至自己啲廣東話/國語都非常流利。識睇中文報紙(繁體)。

在香港這個特別的環境,中英文皆要好。選擇國際除了英文講得流利(能聽得懂不同地方口音),但思維發展才是重點。至於中文,因日常生活都應用當中,家中必講中文,學校亦有傳統中文教學,照樣有造句,寫詞語,只係冇左閱讀理解。

...

放心,你發現到local school 的學習方式有問題,相信轉了你不會後悔的,我直程有傳統神津都吾入(借用local家長的術語),就是吾buy local school 那一套,其實背書做習作考試有幾難,反而其他soft skills同characters 的東西才難學。
‹ 上一主題|下一主題