用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有沒有人後悔選國際學校
樓主: adrleu
go

有沒有人後悔選國際學校   [複製鏈接]

回覆 shadeslayer 的帖子

呢d靠父母栽培啦!

behd 發表於 17-6-20 10:02
其實讀得國際學校,都係想小朋友第日去出國讀書英文各方面容易銜接到,同埋唔鍾意本地課程咁谷同小朋友成日 ...

adrleu 發表於 17-6-20 09:59
其實我係一位大學教授,正硏究IB/GCSE 在香港推行的成效.家長對這system 的了解,其望同輔助.大家談論的英文, ...

你自稱教授做研究,但短短一段,問題處處。最基本的議題,lB/lGCSE 在港推行成效?香港沒有政策推行 lB/lGCSE,如何談「推行成效」?你可以談個别學院推行lB成效,有學校政策,有目標,有計劃推行,有成本,有結果,便可談「成效」。我們可以談直資學校推行成效,或談 lB/lGCSE 在香港發展情況,但談 lB/l GC SE在港推行成效,則怪怪的。

還有其他問題,暫不談了。

Jane1983 發表於 17-6-20 10:32
回覆 shadeslayer 的帖子

呢d靠父母栽培啦!

我講笑唔係幾好笑的。

Jane1983    發表於 17-6-20 12:14
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

behd 發表於 17-6-20 10:02
其實讀得國際學校,都係想小朋友第日去出國讀書英文各方面容易銜接到,同埋唔鍾意本地課程咁谷同小朋友成日 ...

無所謂啦,家家有不同要求。至於NET, 應解作Native English Teacher, 要求母語是英語,本應不分國籍,我孩子在IB school 有幸接觸不同國藉老師: 英美澳加印星等等,連我覺得較難聽的 Irish and Scottish 都無問題,近日仲話好鐘意newcastle 的geordie 口音,日後出國跟不同國家同學相處都可應付。作為家長有資源或願意花資源為孩子選擇心中理想教育應感恩,我自己不会看不起本地主流孩子或南亞同學,本地主流教育英文仍是第二語言,重謮寫,制度如此,並不能與IS以英文為母語比較。

回答樓主的問題:沒有後悔。

有沒有猶豫的時候?有沒有質疑的時候?有。

但一兩分鐘過後,便會安慰自己。國際學校的教育,容許小朋友按其步伐發展,從而建立自信。(中間過程涉及的學術科目,當然重要,但對於人的成長而言,是媒介,是成長的載體。)

好像好抽象?或者簡單些少,put it into real-life context,他們有時間慢慢學好加數減數,不用急於應付考試而日操夜練;他們有時間看書,激發想像力,培養語感(日後上到中學應該大派用場),而不是死記硬背;他們有時間在學業以外發展興趣,培養學習的熱情,而非半迫半就下參加甚麼甚麼。

有猶豫有質疑,就是中文程度。但我不會放棄,我會做好這部分。

在以國際學校學生家長為主要參與者的版面問呢個後唔後悔既問題應該唔會有很多人回應話後悔,如果真係後悔都應該已在初小階段轉翻local,呢個問題會唔會在本地板問會多啲人回應呢?

del.

adrleu 發表於 17-6-20 11:29
A typical HK parent, I lost the momentum to elaborate as I don't think you really interest on my re ...

Why would I be NOT interested in IB and IGCSE when my only daughter is studing precisely this path.  With respect, many of the things you said do not make much sense.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

poonseelai 發表於 17-6-20 09:15
我相信大部分lS考chi b SL, 我一直都想知究竟水平如何

Chinese B SL 夠晒用,寫三四百字一定得。
HKU CUHK 收高 Chinese B SL 的學生,包括 medicine & law。
Chinese B HL 已經有一些 Chinese literature ( % 唔多 ),但工作上,何來用得上 chinese literature?

Rhapsody2    發表於 17-6-20 14:57
poonseelai    發表於 17-6-20 11:44

shadeslayer 發表於 17-6-20 10:51

你自稱教授做研究,但短短一段,問題處處。最基本的議 ...

你有冇睇過佢以往 post 乜 topic 為主?

nintendo 發表於 17-6-20 11:37
Chinese B SL 夠晒用,寫三四百字一定得。
HKU CUHK 收高 Chinese B SL 的學生,包括 medicine & law。
C ...

咁擔'心中文水平的家長可能想多了,身邊不少IS家長因學中文問題同孩子争拗

回覆樓主

國際學校都有d主打強中文,好似CIS, CAIS,VAS etc 。家長擔心應該楝佢地。咁唔細個個逼晒去最多分校個間。個間人地一早出名中文弱,冇乜中文教。

torunpoland 發表於 17-6-20 11:12
回答樓主的問題:沒有後悔。

有沒有猶豫的時候?有沒有質疑的時候?有。

Exactly what I think!

virginiatse 發表於 17-6-20 00:01
打算由幼稚園到高中讀is
高中后去外國升學
如果冇外國護照係外國升學後,難留喺外國發展
返hk, d中文又相對差
所以我怕冇外國護照,讀is會有礙將來發展

以實際作用來說,能夠有 Chinese B 水平,已經夠日常用。
但問題是香港越來越多中文好的 IS 畢業生,你要同佢地競爭。
有好幾間 IS 中文較強,佢地好多學生 Chinese A ,
如果係顧主,有得比較,當然會揀中英都好的。
所以我真的建議,如果是香港人,唔好放棄中文。

貝珠 發表於 17-6-20 00:16
我識幾個七十後在國際學校畢業,有的外國讀大學,有的本港大學,相信當年的IS 中文相對現正較弱。他們也在 ...

今時唔同往日,時勢日日變。
而家 ESF 班九十後,好多中文好好。
我未計 ISF etc 這一類 bilingual school ,真係中英文都強。
其實我都想知,再過 5-10 年,第一批由呢幾間 IB 龍校出身的年輕人,會在香港職場上有如何發展。

del.
‹ 上一主題|下一主題