用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有沒有人後悔選國際學校
go

有沒有人後悔選國際學校  

回覆 adrleu 的帖子

not 後悔, just have complaints on the increase in tuition fee every year.

我自己無後悔,尤其係見到小朋友在與一班人的互動,有自信、主動積極和語言的優勢(英語和普通話),但又讀得輕鬆和開心。

不過,人地唔後悔,又唔等於你唔後悔,始終每個人的想法唔同。

有親戚女兒幾年前由女拔(年年考第一)轉去esf, 依家在KGV話讀得好開心!

elsathomas 發表於 17-6-19 18:30
有親戚女兒幾年前由女拔(年年考第一)轉去esf, 依家在KGV話讀得好開心!

為何要註明「年年考第一」?

ChocoMilk33 發表於 17-6-19 18:45

只係想比多d資料啫! 講事實有問題嗎? 我又冇話年年考第一係重點!
咁唔提及可能有人會以為個case係個小朋友係學業跟唔上先轉國際學校!
呢個係我提及嘅原因, 請問有咩問題呢?

adrleu 發表於 17-6-19 17:45
成日叫有mainstream 家長後悔,或complain traditional school. 好奇想知有沒有家長後悔入讀IS stream..
...

近日有家長講開話早知孩子打算講醫就讀DSE唔應該一直讀IB, 這纯基於jupas 多學位及本港越來越多IB學生,競爭有增無減

回覆樓主:

暫時沒有。
唔揀本地課程係對本地教育制度不滿,唔關將入U機會有幾大。
我覺得用一百幾十萬來換取學習思維重要,還是慳返嗰筆錢好呢?
到最後,都係決定用一百幾十萬來換最小朋友未來。

elsathomas 發表於 17-6-19 19:05
只係想比多d資料啫! 講事實有問題嗎? 我又冇話年年考第一係重點!
咁唔提及可能有人會以為個case係個小朋 ...

是,有些人還停留在以前,以為在主流讀不上才讀國際。

858    發表於 17-6-21 13:06

........

回覆樓主

冇後悔,係學費年年加同貴之外,學到英文和國語發音同本地所謂名校真,神校冇得比. 本地學校英文好個批,發音都係hong kong accent,流利都冇用,改唔到。所以比多錢真係有用

858    發表於 17-6-21 13:06

skmibb 發表於 17-6-19 19:20
暫時沒有。
唔揀本地課程係對本地教育制度不滿,唔關將入U機會有幾大。
我覺得用一百幾十萬來換取學習思維重 ...

同意。大部分人覺得應該留錢給小朋友將來出國讀大學。但我覺得小學至中學才是人生價值觀/學習態度等培養的基礎。我寧願花錢在這裡

858    發表於 17-6-21 13:07

ChocoMilk33 發表於 17-6-19 18:45

其實提年年考第一又真的有什麼問題呢?

回覆 yinichanwang 的帖子

我都係咁諗!!:)

回覆樓主:

大家覺得冇外國護照,讀is, 會否影響將来前途?

virginiatse 發表於 17-6-19 23:30
大家覺得冇外國護照,讀is, 會否影響將来前途?

可否解釋一下?

貝珠 發表於 17-6-19 23:56
可否解釋一下?

打算由幼稚園到高中讀is
高中后去外國升學
如果冇外國護照係外國升學後,難留喺外國發展
返hk, d中文又相對差
所以我怕冇外國護照,讀is會有礙將來發展

xiubak 發表於 17-6-19 23:27
但以前有聽人講 local school 先會學到品德教育,紀律 etc...

其實國際學校一樣有品德培養。

behd 發表於 17-6-19 21:59
冇後悔,係學費年年加同貴之外,學到英文和國語發音同本地所謂名校真,神校冇得比. 本地學校英文好個批,發 ...
唔明點解大家對所謂authentic英文口音有個謎之嚮往。好似印度人新加坡人甚至乎法國人德國人講英文都有口音,但人地都可以好自信咁講英文。其實只要發音準確,唔好think講成sink,同埋流利,就係好既英文水平。讀國際學校既學生英文口音當然係好聽好多,但讀local學校既人既中文又好過國際學校出來既人好好多。呢方面有取捨,是各有長短,我唔認為是讀國際學校既優勢。我都選國際學校,係因為唔認同本地教育制度,頂唔順從K1開始就要commit晚晚陪做功課,同埋欣賞國際學校既教育方法以及在培養獨立思考方面既長處。

charlieau    發表於 17-6-21 10:32
phsung    發表於 17-6-20 00:27