用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 升學問題???
go

升學問題??? [複製鏈接]

2    0    0    0

superwu 發表於 17-6-19 15:53
仔仔今年9月升中二,可能會送他到澳洲升學,大約year幾過去最好?列海外升学前需要在港考些什麼試嗎?等他 ...

澳洲開學時間在年頭,在香港可準備AEAS試,如果成績未達入學要求,要等90日後才可再考。又或澳洲學校會要求先入讀英文預備班。

superwu 發表於 17-6-20 15:24
謝謝你的資料!

不用客氣!我仔仔也是升中二,我的想法和你差不多,也是甚麼都不知道怎樣做,資料是從升學講座得來,大家可以交流下很好!

superwu 發表於 17-6-20 17:22
要請你多多指教。你更快就聽了升學講座,你都是 選擇 澳洲 嗎?請問AEAS每年幾時考和可在那裡找資料。
...

你可以上網看AECA的考試內容,報讀班級的考試內容有詳細列明,要親身前往報名,考試費480澳元。每年有AECA試前練習,可以上agent查詢,每本港幣290元。我未行動,因為忙阿仔學校考試,想比阿仔澳洲或紐西蘭讀書,但又好担心佢應付唔到自己照顧自己,因為平時做野都好甩漏,又唔知道那間學校好、啱佢,所以仍在煩惱中。

回覆 superwu 的帖子

Agent 可以安排考試,當年亞仔都冇prepared. Agent 話 result 影響你讀英文班時間,For normal hk student in B1 school, english class lasted for 3 months. Good student of course need no english class.
Depend on school, English class can take in parallel with normal class.

Year 8  third term

回覆 Cathylee1 的帖子

都有好多boarding school. check with your agent and name your requirements. It is free.

8掛撘下嘴, 其實以我經驗, 好多澳洲中學都吾一定要小朋友考AEAS架, 之前我幫我個親戚小朋友報澳洲中學. 有D學校係要考的, 但其實有好多學校吾要求考架. (我地係透過agent辦申請的, 吾係自己做).

同埋我兩個小朋友都係讀完F.2 就去英國升Form3. 我個人覺得呢個時間係最好, 因為吾太大又吾太細. 如果F.4之後先走, 學校收生要求會高好多, 而且一入到學就要開始追考試同功課, Year 9開始會稍後輕鬆D, 等小朋友真係有機會享受校園生活, 嘗試不同的學科再選擇高年紀要讀咩方向. 同埋年紀細D, 係會易D make friend.

angie_ma 發表於 17-6-23 18:25
8掛撘下嘴, 其實以我經驗, 好多澳洲中學都吾一定要小朋友考AEAS架, 之前我幫我個親戚小朋友報澳洲中學. 有D ...

再次多謝你就真呀!有你講多啲我地知,我地就會知多啲,現在才知道原來有些學校是可以不用考的。☺

其實又吾會話遲既, 因為澳洲中學Year 11 & 12 係公開試課程, Year 10都仲係預備年級. 當然我個人覺得由Year 9開始就更加好啦, 不過每個小朋友情況都吾同. 其實你想去邊個省份?

angie_ma 發表於 17-6-23 18:25
8掛撘下嘴, 其實以我經驗, 好多澳洲中學都吾一定要小朋友考AEAS架, 之前我幫我個親戚小朋友報澳洲中學. 有D ...

可否分享吓學費和校名? 我想住宿舍,現在中二,升中三需要考試嗎?

agchan 發表於 17-6-21 20:00
回覆 Cathylee1 的帖子

都有好多boarding school. check with your agent and name your requirements. It ...

你有冇推介?

回覆 BK999 的帖子

check with your PM
‹ 上一主題|下一主題