用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區選校
樓主: lithian214
go

東區選校  

回覆 whywhywhywhy 的帖子

我識2位家長當年讀張記,現在都比仔女讀輕鬆學校,因為當年太辛苦了。。不過近年好似改革左,冇以前咁大壓力。

cmchang0927 發表於 17-6-21 17:01
回覆 whywhywhywhy 的帖子

我識2位家長當年讀張記,現在都比仔女讀輕鬆學校,因為當年太辛苦了。。不過近 ...
應該就唔會有乜改變. 但入得張記, 都預左學校嘅方向

回覆 cmchang0927 的帖子

壓力來自什麼?

多功課?
多school rules?
多測驗?

醒目開學勳章

optman88 發表於 17-6-21 17:09
應該就唔會有乜改變. 但入得張記, 都預左學校嘅方向
張記自上任校長起已注重多了話外活動。我囝有幾個同學在學,他地D FB 貼滿課外活動D相,種類和成續唔會比其它學校差。張記人死讀書的感覺,應源於他的收生政策冇面試只看學生填那份表,冇了面試分數,令到自行收生結果側重於讀書好那班,現任校長第一年簡介會後同家長傾時表示想改,但不知有沒有更改

mama_papa 發表於 17-6-21 17:28
張記自上任校長起已注重多了話外活動。我囝有幾個同學在學,他地D FB 貼滿課外活動D相,種類和成續唔會比其 ...

有,由上年開始已經要兩輪面試

回覆 zanezane 的帖子

老師既態度(你知以前D老師邊有而家咁怕比家長投訴)、同學既氣氛、功課量etc
但那位家長後來升不到原校f6,去了南區靚學校讀f6,覺得如重生一樣。。
不過如果當年在張讀得掂,又唔會咁唔開心的,所以人人感覺不同。但我覺得時代進步左,而家D學校唔敢比太大壓力學生的。

我當年係屯門梁記畢業, 很大壓力, 成績不達標就剔出校. 人心惶惶.

小草地 發表於 17-6-21 14:52
係架, 比佢淘汰很多間. 所以我們好清晰選學校. 其實B1女仔係東區好著數, 有首選比利羅士, 補底有嘉 ...

民生有宗教的

醒目開學勳章 王國長老

ivyscyip 發表於 17-6-21 17:29
有,由上年開始已經要兩輪面試

我唔update,仲停留在「無面試」階段tim

Charlotte_mom 發表於 17-6-21 19:12
我唔update,仲停留在「無面試」階段tim

佢個interview好似唔易,2Nd round 要做group project.

我女都冇報,但佢D好朋友有。

patpat234 發表於 17-6-21 18:47
民生有宗教的
睇真又系基督教喎,不過宗教色彩不濃厚。但我都有信心自行應該收。

回覆樓主

我個小朋友係張記讀好開心,而家已經高中,重要係理科,曾經同佢傾過洗唔洗drop科,佢居然同我講讀多一科都人仲可以。佢嗰班讀書風氣好好,小朋友都自主學習所以我完全都無理佢。

其實選中學首選小朋友自己鍾意,當年同佢選中學嘅時候,都帶佢去過兩三間中學參觀,自行邊間同排位都有同佢傾,佢自己鍾意張記,我哋仲係跨區自行入。頭兩年佢讀得好辛苦,但越讀越開心,冇後悔揀咗呢間學校。

張記的確比較多純讀書型嘅小朋友,唔使佢一體一藝佢非常高興。聽佢講水運會,只要話識游都俾人捉咗落去比賽,結果有蛙式游得快過自由式嘅情況出現,可想而知佢哋同學真係非一般"純"讀書人。

lojo11    發表於 17-6-22 10:39

pw2011 發表於 17-6-22 10:29
我個小朋友係張記讀好開心,而家已經高中,重要係理科,曾經同佢傾過洗唔洗drop科,佢居然同我講讀多一科都 ...
實在太, 如果我囡好像你小朋友一樣, 在中學保持自律地讀書就太好了.

小草地 發表於 17-6-21 21:34
睇真又系基督教喎,不過宗教色彩不濃厚。但我都有信心自行應該收。 ...
其實係香港要搵無宗教既學校, 主要只有官立, PLK 同 TWGH 呢三個大團體既學校, 仲有少量什麼"聯誼會", "同鄉會"等既中學

加咗呢個要求, 其實係難為自己

optman88    發表於 17-6-24 08:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-22 11:41
其實係香港要搵無宗教既學校, 主要只有官立, PLK 同 TWGH 呢三個大團體既學校, 仲有少量什麼"聯誼會", "同 ...
我以前學校係孔教(只是校訓), 全完不用上宗教堂.

回覆 BBKDWLAM 的帖子

我睇過庇記網頁,見佢有Christian fellowship, 樂團同跳舞都有,正合阿女嘅喜好。但我都查過抽獎學額只有40多d,東區兩基灣各有10個多d嘅學生入左。
但其他東區學校一年只得1,2個學生入。
好奇點解有咁嘅現象???

係咪唔同小學有心水,sell某學校?或者集中訓練學生應付某學校嘅面試嗎?

zanezane 發表於 17-6-22 18:18
回覆 BBKDWLAM 的帖子

我睇過庇記網頁,見佢有Christian fellowship, 樂團同跳舞都有,正合阿女嘅喜好。但 ...

基灣每年十幾個入庇記, 幾個入張記
北衛每年十幾個入張記,幾個入庇記

每家小學升中有慣性?

回覆 simonwan 的帖子

我睇過基灣幾年嘅升中結果,都係十幾個庇記。好似係一個好固定嘅傾向。

所以好奇問下有無人知點解?

回覆 simonwan 的帖子

廿幾年前我在北衞時,猶記得老師有帶我們參觀張記(唯一一間中學),D老師仔女都有幾個入張記,可能係世交

simonwan 發表於 17-6-22 18:59
基灣每年十幾個入庇記, 幾個入張記
北衛每年十幾個入張記,幾個入庇記
應該係每間中學有慣性鍾意收來自某小學的學生. 可能D師兄師姐成績好, 或某小學出產的學生適合佢地的教法.