用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區選校
樓主: lithian214
go

東區選校  

mcl203 發表於 17-6-20 16:35
金文泰 係 B1中中 中學....
十年定廿年前呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-20 16:59
十年定廿年前呢?
升學資訊指引, 是band 1c中學.

小草地 發表於 17-6-20 17:16
升學資訊指引, 是band 1c中學.
升學資訊指引?

自己去瞭解吓各中學既公開試成績吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

whywhywhywhy 發表於 17-6-20 11:37
我可能同你同一年聽講座

我上年聽,會唔會佢年年講

好熱烈的討論, 非常好的氣氛.

其實問題集中東區的幾所band 1中學.  尤其是Saiwanho & Shaukiwan 的4所學校.

論校舍, 4所學校沒有一所特別大, 但SGSS比較清幽(山邊), 中婦更為寧靜, 聖馬可和民生其實差不多大, 但聖馬可被樓宇包圍, 比較有壓迫感, 而相對地民生因為和高樓保持了一些距離, 更在公園旁, 所以優勝少少.

兒子和我都比較喜歡有精英班的學校, 因為老師可以因應整體水平來調節應有的教學步伐, 雙贏.  樓上有朋友說怕精英班的設立會令非精英班的同學得不到應有的照顧, 我看這是過慮了.  當年我聽講座去了10多家學校, 全部都有說拔尖補底, 沒有單說"我們注重尖子培養而已", 所以補底我相信每所學校都有做, 但是否足夠就因學生個人而異.

該副校給我的印象是"大隻講".  其中一年就說他們樂團需要某種樂器人才, 有特殊考慮.  如果是這樣, 我覺得跟他說的成績不夠優異就最好不要報. 有前後矛盾.  如果該樂器的人才報讀, 成績不需要優異都可以了.

副校女兒在"田"校就讀, 對, 我都聽他說過.  其實不是特別標青的成績(學業和運動) 都拿來show-off 一番, 還加上一副"各位家長快來羨慕一下啦"的表情, 救命!!!

百貨應百客, 當然每位學生能力和喜好不一樣, 不適合自己子女也不代表不適合人家的子女.

4所裡面, 論成績, 我會選中婦, 論全人發展, 我會選SGSS.  小兒最後衝出東區, 所以4所都沒有選!

小草地    發表於 17-6-20 20:00

小草地 發表於 17-6-20 09:13
我的感受和你100%一樣, 仲有一個笑料是那副校說當年佢個子/女(唔記得)升中放榜, 佢話無陪同一起到子女學校 ...
是否等同走後門呢?

saiwanho 發表於 17-6-20 18:37
是否等同走後門呢?
直程打開度門你入啦,仲駛走後門

saiwanho    發表於 17-6-20 23:42

saiwanho 發表於 17-6-20 18:30
好熱烈的討論, 非常好的氣氛.

其實問題集中東區的幾所band 1中學.  尤其是Saiwanho & Shaukiwan 的4所學校 ...

筲官校舍最大,多活動,如喜歡活動教學都不錯。但如果只想成績好就中婦或聖馬可啦

睇完大家無私分享對briefing session嘅感覺,我對呢幾間學校認識多左。
我係新手,唔好意思....
想問應該係小學幾年級時開始參觀中學,大概邊個月有開放日? 想親身去睇真d.謝謝

zanezane 發表於 17-6-20 21:32
睇完大家無私分享對briefing session嘅感覺,我對呢幾間學校認識多左。
我係新手,唔好意思....
想問應該係 ...
直資會早些,十月起已有參觀校舍了。我本人認為如果有時間的話,小五可以參觀不同banding學校,因未呈完分,未知小朋友banding,當小六時可集中參觀屬於小朋友banding學校。不用緊張的,學校會通知比你參觀學校日期。

saiwanho    發表於 17-6-20 23:41

回覆樓主:

其實小四就應該開始看心儀學校,因為好多學校會撞時間,如果早啲睇就可看多啲

whywhywhywhy 發表於 17-6-20 11:37
我可能同你同一年聽講座
我懷疑年年都同一內容, 如果同一主持人繼續玩solo 的話.

saiwanho 發表於 17-6-21 00:07
我懷疑年年都同一內容, 如果同一主持人繼續玩solo 的話.

我都係上年聽

saiwanho    發表於 17-6-21 02:02

回覆 whywhywhywhy 的帖子

我是今年聽的

王家爸爸 發表於 17-6-19 15:57
聖馬可 > 婦女會 > 民生

同意!

回覆 小草地 的帖子

學校會提就好了,同小朋友一齊去?會否為佢帶來壓力呢?

我都想知邊間近地鐵,返學會方便d.
邊間會啱文人讀? 或者係有方法教d,肯照顧數理弱少少嘅學生。
同時又多野玩。。。(音樂,跳舞)

諗住早少少鎖定幾間睇。
唔好意思,我唔係想不勞而穫,我只係唔係住呢頭,對東區學校無概念,但小朋友係呢區讀書,想有個方向去探索。

謝謝

zanezane 發表於 17-6-21 08:13
回覆 小草地 的帖子

學校會提就好了,同小朋友一齊去?會否為佢帶來壓力呢?
交流區是一個平台讓家長門分享教育經驗, 我只是比你早經歷小朋友升中過程. 我囡囡剛完成了所有呈分試, 現正等待升中放榜. 讓我分享小小經驗.
1. 其實從小四開始就要努力了, 因為有些中學要交埋小四成績表如中婦, 筲官等.(民生只是小五和小六)
2, 如果選英中, 要加強英文能力, 保持英文A是必要的, 如中婦收生要求10%英文能力. 及20%全英文面試. 如小朋友較內斂的, 就要鼓勵多說英文或參加一些英文會話班. 以我囡為例, 她從小四開始就跟外籍老師學會話. 由於她好像和朋友一樣傾計, 所以沒有壓力. 每次上堂都很開心. 對面試有一定幫助. 我囡有個同學很怕羞, 對於面試很吃虧的, 所以他跟我囡一起上會話. 進步不少. 至少他很外籍老師溝通很好, 面試也順利.
3. 我囡不喜歡宗教學校(她不想讀聖經) 所以不考慮聖馬可和嘉諾撒.
4. 我囡不喜歡女校, 所以不選比利羅士和嘉諾撤.
5. 學校位置, 民生最方便, 地鐵站行二分鐘就到, 環境清幽, 校舍尚可. 中婦最安全
    隔離是消防居和警局, 但校舍較細. 筲官校舍最大, 環境清幽, 但位置較偏遠, 行條長命斜. 聖馬可校舍尚可,
    在屋苑包圍. 行地鐵站約5-8分鐘.

6. 我認為要帶小朋友去參加學校的簡介會, 因此小朋友喜歡如否, 好憑直覺. 他喜歡自然會努力讀書想考入心
    儀中學. (我個囡去民生, 聽到一半就叫走) 所以無得免強的.

7. 要考慮小朋友性格, 活潑好動就可能筲官, 因為校園大, 有足球場, 籃球場, .. 活動範圍大. 我們去OPEN
    DAY, 開心校園. 如果小朋友性格偏文靜就中婦, 民生. 如動靜佳宜要可能聖馬可了. (個人感受)

其實以上提及中學都是好的學校, 只要選一間合適中學小朋友讀, 才會有心機讀書.  

小草地 發表於 17-6-21 10:32
交流區是一個平台讓家長門分享教育經驗, 我只是比你早經歷小朋友升中過程. 我囡囡剛完成了所有呈分 ...
..但點解唔㨂張祝珊?

RE: 東區選校

回覆 小鹿揀學校 的帖子

當年我朋友囡囡讀張祝珊會考23分不獲升中七, 但收外來生27分. 通常自己學生會收生要求門檻低些, 好似大注重入大學率而放棄自己學生. 似的有點不近人情. 所以我自行+大抽獎都無放. (只是個人感受)當然如果有能力讀的, 是值得推薦的, 入大學率那麼高.

小草地 發表於 17-6-21 03:45
回覆 whywhywhywhy 的帖子

我是今年聽的

吓,咁真係年年都咁講喎