用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區選校
樓主: lithian214
go

東區選校   [複製鏈接]

小草地 發表於 17-6-19 23:13
那副校有點囂張,話只收五年級和六年級上學期,以前成績無意思,最重要現在什麽成績,又唔駛比咁多奘項職位 ...

好多謝大家意見,本來民生都係首選,依家又要再諗下

mama_papa 發表於 17-6-19 22:04
回覆 afternoontea372 的帖子

是啊!需然我唔認同,但真心尊重他夠"真",夠膽講出事實,比學生交表前想清 ...

你邊年聽架?我4年前聽,完全無聽過呢啲。
民生又無特別玩精英班,年年差不多班班都有人留班,何來晤理啲差學生?考全級第一果班,都有人留班,能力不同學生撈埋一齊。

那副校有點囂張,話只收五年級和六年級上學期,以前成績無意思,最重要現在什麽成績,又唔駛比咁多奘項職位 ...

我都有去聽!亦因為咁,作為家長,更加要去多D中學聽講楚,了解下,有時可能並非想像咁啱feel,又或者冇考慮過嘅中學,聽完又可能成為心水唔定。

你覺得他囂張,我覺得佢夠白,佢講既係事實不過見民生自行,成績佔60%,都明睇到重成績,佢亦從來無sell多課外活動。張表格曬簡單,寫重點就夠;喜歡就喜歡,不喜歡就不喜歡,所以好贊成去聽升中簡介。

回覆樓主:

我仔讀緊,雖然我唔鐘意呢間學校,但我又唔覺真係咁差
成績唔好嘅學生,學校會有補底班會有高年級學生幫佢地補習,不過運動果方便就真係唔係好起眼。
我唔鐘意間學校係因為無家政,無電腦,無金工木工堂。
但都有好嘅地方,佢地上PE堂唔洗帶衫換,可以直接著運動衫返學。
學校唔俾學生帶電話,要帶就要申請。

patpat234 發表於 17-6-20 00:13
我仔讀緊,雖然我唔鐘意呢間學校,但我又唔覺真係咁差
成績唔好嘅學生,學校會有補底班會有高年級學生幫佢 ...

其實帶返學校換唔好咩?有D可能上午上PE ,出哂汗,著住件衫噏住繼續上到下午放學,個人覺得好唔衞生!如果體味勁,就真係⋯⋯

醒目開學勳章

當日聽完之後,阿仔已經話寧願去B2都唔會讀,亦都是乙部唯一冇填的B1學校。

醒目開學勳章

回覆 ms.aeroplane 的帖子

我想我們是同一場,我問過出席其它年度和場次的家長都冇人話有聽過,可能個副校見台下冇乜反應,比D刺激大家。  

醒目開學勳章

回覆 mamee 的帖子

應該13年,但那天好似唔止一場,我問過聽其它場次的家長都話冇聽過。

當年, 我住在該校附近, 雖然這間不是心水, 但心想既然這麼近, 聽聽無壞.

第一年我自己去, 第二年帶兒子去.

第一年聽了少少, 已經覺得晤對路, 由頭到尾得位副校玩solo, 吹捧他們學校作風低調, 和其他學校不一樣, 但從其言談中, 感覺他一直sell 同學的成績,專注學業之類, 無精英班, 活動選擇只得最基本的, 感覺是培養讀書機器. 更sell 其女兒(讀其他學校的)所謂優異成績, 加上爛gag 一大堆, 只有他本人覺得好笑, 絕對好失敗的一個簡介會.

第二年, 心想會不會有其他老師出來多些介紹, 再去, 也帶兒子去, 殊不知去年的場面重複, 繼續得副校一人表演solo, 當時心想到底這所學校有沒有校長這個人存在?  病了?  連續兩年都病了?  沒有空?  這樣的大場面我覺得校長應該出來, 可惜沒有見到, 懷疑到底個校長是否已經不在人世??  副校他似乎非常enjoy個人表演, 同樣的爛gag 照出,學校介紹又重複同樣內容, 全無update. 好後悔第二年花了時間來.

末段, 有家長提問, 問學校對於學生罷課的看法. 副校好雀躍, 因為有機會給他表演, 可惜他的答案令人極度反感, 說同學們如果有家長同意書去罷課, 學校無權干涉.  同學在外面如果有官非, 學校會想辦法支援, 說得好像好漂亮, 但我覺得成年人該負責少年人的教導和行為, 而不是事後等他們有麻煩才所謂提供支援(具體可以提供甚麼支援, 卻沒有說).  領導層的取向, 我覺得已經代表了學校的立場.

至於樓上有家長說過直接穿體育服回校, 放學也如是, 校方說得好聽是方便, 我作為一般大眾, 觀感不好, 好像小學生一樣, 更別說衛生問題了.

純屬個人觀感, 似乎這一兩年簡介會都是同一個人渣fit, 重複內容, 常說學校務實簡單但其實暗地諷刺其他學校, 實在要不得, 更莫說他的囂張作風了.

我個人不喜歡沒有精英班, 缺少活動, 過分注重讀書的形式, 不是我杯茶.  

也許就讀中的家長未必認同我的看法, 我也無所謂, 只說出該兩年出席簡介會後的感想.

或者我該問一句, 個校長去了哪裡?  為何不見人?  是否被架空了?

ms.aeroplane 發表於 17-6-20 00:26
其實帶返學校換唔好咩?有D可能上午上PE ,出哂汗,著住件衫噏住繼續上到下午放學,個人覺得好唔衞生!如 ...
如果為了方便, 那麼是否游泳課各位同學直接穿好泳衣\泳褲, 戴好泳鏡, 直接返學校集合出發?
課堂完結, 是否直接抹乾就不用換衣服繼續上課??

不過, 強調簡單, 我懷疑體育課有否教游泳?

saiwanho 發表於 17-6-20 04:39
當年, 我住在該校附近, 雖然這間不是心水, 但心想既然這麼近, 聽聽無壞.

第一年我自己去, 第二年帶兒子去. ...

《我個人不喜歡沒有精英班, 缺少活動, 過分注重讀書的形式, 不是我杯茶.》所以自己聽講座,感覺下最好。
我剛和你相反,去聽左個講到天花龍鳯、多姿多彩的課外活動的學校,好多老師坐上台,但其實真係陪坐,老公聽完覺得佢好似生意佬sell學校。反而百無的民生岩口味,可能我地老思想,民生似咩,係似我地以前讀的中學。學校就是努力教好細路、大家努力讀書的地方、課外活動叫做有就是得。學校能做到(以前是中中),入的學生絶對不是特別標青(1a/1b大多都晤揀)、甚至band2入埋去,但做到出番依家來的公開成績,校長老師地一定是有心辦學。

精英班,我自己反而麻麻,通常精英班,最底層的學生,都被置閒。可能就是因為無實辦精英班,所以出成績全體看算可以,千禧校來説辦得不錯。

至於佔中,會否學校完全禁、家長話晤好,啲青年人就晤去會做不過佔中,完全難評對錯,我都晤識講。

ps 我自己滿意學校啊

ms.aeroplane 發表於 17-6-20 00:26
其實帶返學校換唔好咩?有D可能上午上PE ,出哂汗,著住件衫噏住繼續上到下午放學,個人覺得好唔衞生!如 ...

學校可以著運動衫返學,但無話唔俾帶衫返去換,天氣真係熱,大汗嘅同學絕對可以另外帶衫返去換,呢樣野我2兄妹小學已經做緊。
但下下都要帶多對鞋拎出拎入就堅麻煩。

mamee 發表於 17-6-20 07:01

阿仔當年選校,我無睇過民生,不過阿仔睇左幾間英中嘅外圍最鍾意係民生,所以先揀佢。
佢覺得幾間英中 民生入校嘅感覺最舒服,唔會俾好多樓圍住包住,交通方便。
至於校內,講真我一家都唔信一個簡介會,幾個老師可以代表晒間學校。

patpat234 發表於 17-6-20 08:01
學校可以著運動衫返學,但無話唔俾帶衫返去換,天氣真係熱,大汗嘅同學絕對可以另外帶衫返去換,呢樣野我2 ...

咁即係冇方便到
當然各校各法,冇學校十全十美,各有喜好!只能選最適合,我識得有好幾個聽完講座都改觀唔楝佢,可能唔喺唔好,係晤適合!亦有小朋友自己堅持放佢響自行一。
我未聽講座之前,已有高幾級媽媽聽過講座,都提過上面有D媽咪講過嘅野!佢果年個副校仲講每科冇85分以上唔好嚟攞表。個媽咪聽到覺得反感。
亦因為咁,在一次聯校展,我直接走去問該老師是否真有其事,對方冇否認也冇承認,只表示報佢地D學生成績都係好好。我去聽果次就冇講85分以上先好報!
道聽途說左咁多,我最終都有去聽,所以一直都提D媽咪一定要去唔同嘅學校聽下,比較下!唔好人地話好就當啱,人地話唔好就當唔適合!
我以前都諗住揀間近屋企。但最終有D課程及活動又晤太啱!所以都放棄。
你揀左佢,一定有你喜歡嘅地方!
大家發表下感受。自己覺得好就夠。

小草地    發表於 17-6-20 09:27

RE: 東區選校

我的感受和你100%一樣, 仲有一個笑料是那副校說當年佢個子/女(唔記得)升中放榜, 佢話無陪同一起到子女學校等放榜, 反而佢返了自己學校等消息, 如果其子女派得不好, 佢話走去扣校長門簽名入民生.

ms.aeroplane 發表於 17-6-20 08:45
咁即係冇方便到
當然各校各法,冇學校十全十美,各有喜好!只能選最適合,我識得有好幾個聽完講座 ...

我絕對唔鐘意呢間,不過書唔係我讀,讀果個鐘意就得

我也遇過呢d校長, 重話自己係葵青LS。本來自行揀佢,聽完簡介即foul!

RE: 東區選校

其實每個家長和小朋友的心儀中學都不同, 一間中學總有人話好, 有人話不好, 好似好多鐘意張祝珊, 但我都不喜歡了. 見人見智.只要小朋友喜歡就沒問題, 因為要讀六年的. 家長喜歡不等於小朋友也喜歡. 小朋友在喜歡的中學讀會開心自然就比心機讀書.

我同意有D學校真係好似廣告雜誌咁sell,好似有間學校本身響東區top嘅女校,揾兩個家長上台講學校點好點好,我覺得其實係人都知勁。兩個家長講左好鬼耐,不停頌讚。講真真係over左law!
最好笑係個家長讚校長冇干涉佢地上台講D乜,由佢地自由發揮。講真,被選得上台講嘅家長同小朋友,都係比較被學校関注同睇重,又點會講學校唔好?!真係頂唔順!

當然我女冇本事入去,但客觀嚟講,覺得冇需要咁hardsell。因為本身學校都已經好出名。

‹ 上一主題|下一主題