用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問40校網有邊幾間係屬於一線小學呢? ...
樓主: 淘寶
go

請問40校網有邊幾間係屬於一線小學呢?  

yucheung 發表於 17-6-19 18:41
基福又點睇呢?

我哥哥做教師, 因為有6班, 所以成績差距都叫做有徧差, 但老師教學係唔錯架

有獎勵計劃個啲, 老師都有愛心, 功課量聽聞話唔算多。 我見啲學生都幾乖。

淘寶 發表於 17-6-19 21:01
我哥哥做教師, 因為有6班, 所以成績差距都叫做有徧差, 但老師教學係唔錯架

有獎勵計劃個啲, 老師都有愛心 ...

但我見網上評語都好差派位升中又麻麻地。

yucheung 發表於 17-6-19 21:16
但我見網上評語都好差派位升中又麻麻地。

三成幾都唔算好差吧。今年乙一都入唔到,朋友話功課量不多。我覺得普普通通,勝在校舍大又近地鐵站,活動又多,如果乙一穩入都會考慮,如果乙一未必入我就領願選間升中派位好,反正都要博。如果同樣200人,基福考前60名才有機會B1,如果入一間有5成b1,考100名係b1,感應容易d.我覺得有5成B1的學校個教材會好d,小學個底打好d,好過上中學先後悔,前面先有個jm話後悔幼稚園有谷,都係一樣道理。

88881111 發表於 17-6-19 21:34
三成幾都唔算好差吧。今年乙一都入唔到,朋友話功課量不多。我覺得普普通通,勝在校舍大又近地鐵站,活動 ...

因為我叩到一間升中有6成b1既小學,所以想同基福比較下。

回覆樓主

請問聖安德烈有評語嗎?謝謝

yucheung 發表於 17-6-19 21:36
因為我叩到一間升中有6成b1既小學,所以想同基福比較下。

基榮?

回覆 淘寶 的帖子

開心學習 = 開心打工幾難

88881111 發表於 17-6-19 21:45
基榮?

係呀

回覆樓主:

基栄升上好過基福,無六成
。HKPAPA852這個統計可說是鎮壇之寶
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3295224

tkinwong 發表於 17-6-20 01:03
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mo ...

我諗我會揀基榮

tkinwong 發表於 17-6-20 01:03
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mo ...
其實聖公會既學校好多類型,有神校: DG/DB/HY/SPCC, 地區一線: 兆強, 地區二/三線: 基福, 寶校: 以前既靜山同日修

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-20 11:31
其實聖公會既學校好多類型,有神校: DG/DB/HY/SPCC, 地區一線: 兆強, 地區二/三線: 基福, 寶校: 以前既靜山 ...

多謝你既數據,造福不少家長。
瑪神冇公佈升中資料,請教你對呢間又乜睇法

Kat_Fong 發表於 17-6-20 12:50
多謝你既數據,造福不少家長。
瑪神冇公佈升中資料,請教你對呢間又乜睇法,我既小孩係男仔
...
關於瑪神, 請睇吓呢度:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3463935&pid=44622154&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請教下大家,我囡囡升k3準備填自行,因為只有15分。唔敢搏長協、荔天,但係又希望學校派位唔算太低,打算111,應該選邊間學校比較好呢?多謝大家寶貴意見

Jennypp 發表於 17-9-4 15:24
請教下大家,我囡囡升k3準備填自行,因為只有15分。唔敢搏長協、荔天,但係又希望學校派位唔算太低,打算11 ...
同樣case.不過我係仔仔,請求俾意見,thx

peggylam818 發表於 17-9-7 18:21
同樣case.不過我係仔仔,請求俾意見,thx

旅小都吾錯,跟據hkpapa計算,B1比例還比長協高,而且冇宗教背景,自行派位應該比其他有宗教學校機會高些。

No matter whatever primary schools the kids will go in the district, the secondary schools in the area are only so so.

tkinwong 發表於 17-6-17 22:12
瑪神係唔錯,但位少,又係睇博唔博。

瑪神叩門需要1:1:1嗎

YauYauMame 發表於 17-9-18 01:13
瑪神叩門需要1:1:1嗎

識人讀緊,但不清楚叩門要求。

AndrewHo_FB 發表於 17-9-8 15:07
No matter whatever primary schools the kids will go in the district, the secondary schools in the ar ...

女仔都可以喎有上智、玫瑰,男仔就 ....