用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問40校網有邊幾間係屬於一線小學呢? ...
go

請問40校網有邊幾間係屬於一線小學呢?  

幫朋友問, 佢出年大抽獎了。

我自己就心儀聖公會聖多馬小學, 但佢又話派中學唔好

淘寶 發表於 17-6-17 20:57
幫朋友問, 佢出年大抽獎了。

我自己就心儀聖公會聖多馬小學, 但佢又話派中學唔好

協和,茘天,旅小,愛德,瑪神,善導以上我覺得不錯

88881111 發表於 17-6-17 21:53
協和,茘天,旅小,愛德,瑪神,善導以上我覺得不錯

協和我都好鐘意, 不過都應該多人爭

佢自行都係得15分

淘寶 發表於 17-6-17 21:55

佢自行都係得15分

如果填聖多瑪都不一定入,又想升中派位好又想一線,唯有博㗎咋,或者善導乙一一定入,不過睇你應該喜歡新校舍

回覆樓主

睇你點定義一線。

如果計約有六成第一組別學生,就應只有荔天及協和。

一般深水埗家長所說的四大,就是荔天、協和、瑪利諾神父及旅港開平。

淘寶 發表於 17-6-17 21:55

佢自行都係得15分

所有稱得上一線,都係要博,同埋係15分無可能入到。

要穩陣,就要選一線以外。

88881111 發表於 17-6-17 21:59
如果填聖多瑪都不一定入,又想升中派位好又想一線,唯有博㗎咋,或者善導乙一一定入,不過睇你應該喜歡新 ...

其實最想係聖多馬, 我母校。 阿女大咗絕大機會自行呢一間。

瑪神我姪女讀緊, 都真係唔錯, 讀得開心。

我朋友以前讀旅小, 佢諗緊自唔自行好, 地址係將軍澳。

不過我都真係鐘意新校舍, 靚同大麻。

淘寶 發表於 17-6-17 22:06
其實最想係聖多馬, 我母校。 阿女大咗絕大機會自行呢一間。

瑪神我姪女讀緊, 都真係唔錯, 讀得 ...

有分咁系自行母校啦,你哩幾間都好野,旅小20分實入,如果我有就好了。

tkinwong 發表於 17-6-17 21:59
睇你點定義一線。

如果計約有六成第一組別學生,就應只有荔天及協和。

瑪神因為有屋企人讀緊, 真係唔錯, 姪女讀得好開心, 眼見啲功課唔太多, 學習上無太大問題, 老師又好好

88881111 發表於 17-6-17 22:09
有分咁系自行母校啦,你哩幾間都好野,旅小20分實入,如果我有就好了。
...

但我朋友住將軍澳, 母校係旅小

咁請問係咪只有15分呀? 其實佢有屋企人係住元州邨

淘寶 發表於 17-6-17 22:10
瑪神因為有屋企人讀緊, 真係唔錯, 姪女讀得好開心, 眼見啲功課唔太多, 學習上無太大問題, 老師又好好
...

瑪神係唔錯,但位少,又係睇博唔博。

淘寶 發表於 17-6-17 22:12

自行無分校網,佢有20分

tkinwong 發表於 17-6-17 22:12
瑪神係唔錯,但位少,又係睇博唔博。

係呀~ 我女讀小一應該係21-22年度, 所以都唔駛咁快諗住嘅。

呢年應該無咁多人爭學位掛

你要叫你朋友諗清楚地址。計分係二十分,如果係舊生。

大抽獎係計小朋友的真實住址。

88881111 發表於 17-6-17 22:13
自行無分校網,佢有20分

都有20分喎,係咪應該博下? 旅小都唔錯丫,但返學就真係幾遠了。

不過兩公婆一個係深水埗, 一個尖沙咀返工, 應該不大問題吧~

tkinwong 發表於 17-6-17 22:15
你要叫你朋友諗清楚地址。計分係二十分,如果係舊生。

大抽獎係計小朋友的真實住址。

請問你啲分係點計呢?

我以為佢無地區分係15分添

旅小未必會有校車去將軍澳。

tkinwong 發表於 17-6-17 22:17
旅小未必會有校車去將軍澳。

不過朋友媽咪住元州邨, 兩公婆係九龍區返工, C6仲係深水埗返工

所以佢都諗誇唔誇區好

淘寶 發表於 17-6-17 22:16
都有20分喎,係咪應該博下? 旅小都唔錯丫,但返學就真係幾遠了。

不過兩公婆一個係深水埗,  ...

如果唔計番學遠,我一定博,可惜我的母校殺左校。識幾個朋友仔女都讀旅小,話旅小好有愛心,派位又好,老師又有愛心,小朋友都好喜歡上學,極力推薦俾我

88881111 發表於 17-6-17 22:20
如果唔計番學遠,我一定博,可惜我的母校殺左校。識幾個朋友仔女都讀旅小,話旅小好有愛心,派位又好,老 ...

間學校咁好我覺得朋友應該要博下。

請問係咪自行入咗就唔可以大抽獎呢?

真係唔好意思, 我咩都唔知, 要你解答添