用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有小朋友喺Megabox學冰曲Ice Hockey嗎?
go

有小朋友喺Megabox學冰曲Ice Hockey嗎?

我小朋友上年暑假開始學到而家4歲,一般要學幾耐基本溜冰技巧?同埋都想識下朋友仔做伴

回覆 cczaza 的帖子

我個仔現在9歲,由k2開始學到現在。

請問報Ice Hockey前要否要識溜冰先?還是課堂上包埋先教溜冰?謝謝!

回覆樓主

Interested too

引用:回覆+cczaza+的帖子 我個仔現在9歲,由k2

原帖由 AI927 於 17-06-29 發表

我個仔現在9歲,由k2開始學到現在。
其實氣危險嗎?碰撞多嗎?

裝備是租?

回覆 Wonderlady 的帖子

其實並不是想像中危險,初學的話,都是學平衡,溜冰技巧,上堂時著長袖衣長褲、帶手套、護膝已足夠。學到拿棍,打punk時才買裝備。
其實我個仔今年開始打比賽,碰撞總會有,但著齊full gear上場就可以啦,其實每種運動都會有受傷的機會,所以不用太擔心。

回覆 ak1020 的帖子

不需要懂溜冰的,因為hockey鞋同溜冰不同的,教練會教的。

引用:+本帖最後由+AI927+於+17-6-30+13:31+編輯+

原帖由 AI927 於 17-06-30 發表

回覆 ak1020 的帖子
原來hockey 鞋唔同溜冰鞋。咁小朋友什麼都不用上,直接join hockey 班便可?

其實學費貴唔貴?好似得mega box 有?

無錯,直接去報ice hockey便可以了。奧海城element和megabox都有,可以借頭盔和冰鞋,初學的話,上堂時自己帶護膝(踩單車用那些也可以了)和手套(冬天的冷手套便可以了)
我唔知現在初學幾錢,阿仔現在是約$400/45分。

Wonderlady 發表於 17-6-30 13:39
原來hockey 鞋唔同溜冰鞋。咁小朋友什麼都不用上,直接join hockey 班便可?

其實學費貴唔貴?好似得mega  ...

我仔學左大概1年,好似$850/5堂

AI927 發表於 17-6-30 13:26

其實並不是想像中危險,初學的話,都是學平衡,溜冰技巧,上堂時著長袖衣長褲、帶 ...

想問一般學幾耐到會拿棍?
因為阿仔學了大概一年,好似動作都差不多,想知個階段係點..... 教練又比較忙接住有堂

其實呢個係好睇小朋友本身的進度,有d小朋友學得好快,我個仔係學得好慢的,我個仔由K2學到P1尾才買裝備。而且一星期得一堂,又practice唔到,試過對腳姿勢唔啱,成半年的堂都聽到教練話佢wrong...wrong...wrong....。
基本姿勢好重要,做唔好教練不能再教很多新的野,所以有機會你見到的動作差不多。
因為動作做得唔好有機會受傷,所以好嚴謹。

AI927 發表於 17-6-30 15:18

其實呢個係好睇小朋友本身的進度,有d小朋友學得好快,我個仔係學得好慢的,我個仔由K ...

明白,咁你除左一星期一堂,其他時間會有機會俾小朋友練習嗎?

cczaza 發表於 17-7-1 01:27
明白,咁你除左一星期一堂,其他時間會有機會俾小朋友練習嗎?

在幼稚園階段,暑假時都會每個星期加多堂私人1:1執姿勢。但上在小學太忙冇時間,而打波係teamsport,所以好難練習。不過教練會在長假期攪Day camp training!

cczaza 發表於 17-6-30 15:05
我仔學左大概1年,好似$850/5堂

850/5 lessons
係megabox學嗎?

staribi 發表於 17-7-9 15:34
850/5 lessons
係megabox學嗎?

係呀

回覆樓主

其實幾多歲可以學?

pop26 發表於 17-7-10 18:21
其實幾多歲可以學?

Mega ice話3歲以上可試join暑期班

mega ice 初階課程冇棍渣, 要去到mvp課程先渣棍,
一般要半年至兩年先由零去到mvp,
如果想快d可以去hkaih, 平日圓方夜晚,
大約四個月一個課程, 識小小已可以比你渣棍,
約500蚊一堂,
如果想落場比賽就要join球會,
你預500-700一次, 如果要平可join 社區冰球
今年有青協 同 青協+賽馬會, 有訓練+比賽,
二千零蚊二十堂左右, 都係 hkaih 教

mch411 發表於 17-7-11 10:20
mega ice 初階課程冇棍渣, 要去到mvp課程先渣棍,
一般要半年至兩年先由零去到mvp,
如果想快d可以去hkaih,  ...

Thx for ur information~