用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小拒絕決志,無受邀祈禱,係唔係一定衰硬? ...
樓主: sunnymama2
go

音小拒絕決志,無受邀祈禱,係唔係一定衰硬?  

AgapePa 發表於 17-6-18 12:58
根本無需假裝決志,只要你祈禱,就當你決志。

但係好多人冇決志,但有祈禱。
諗諗吓,我開始明白點解我唔駛祈禱,因為我同老師講明我好清楚基督教,仲熟讀過bible 考會考對基督教有絕對的認識,所以佢老師同我傳教教時間好少。只係暫時冇契機信主,可能講得太肯定,連祈禱都慳番

sunnymama2 發表於 17-6-17 18:25
如題。可否前輩話我知呢!

而家有d後悔。。。

呢間學校宗教氣氛之濃厚,你係受唔到㗎!唔讀也罷!

sunnymama2 發表於 17-6-18 13:09
但係好多人冇決志,但有祈禱。
諗諗吓,我開始明白點解我唔駛祈禱,因為我同老師講明我好清楚基督教,仲熟 ...

其實何必想太多?就算音小有offer 比你,你如果本身都唔buy 間學校,到最後都未必會入讀,順其自然啦!

而家有d後悔。。。

唔一定的,我們都無,都有offer。
過去了不要想太多,放鬆心情吧

manmonster 發表於 17-6-18 00:29
去年同學的家長有獲邀決志,婉拒了但有一起禱告,獲取錄了。

我自己一入課室見老師,便覺得老師很不喜歡我 ...

但我入個課室既老師,
同我地講一起禱告= 決志, 所以我地禮貌地拒絕

我想知點解你會覺得個老師唔鍾意你?
佢地有乜資料去選人?

我覺得無咩關係,主要係考小朋友個PART

而家有d後悔。。。

其實, 妳是否真的心儀音小? 定係只係想早D攞到個backup?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

namc 發表於 17-6-19 10:16
我覺得無咩關係,主要係考小朋友個PART
i think so

hkpapa852 發表於 17-6-19 10:37
其實, 妳是否真的心儀音小? 定係只係想早D攞到個backup?
係囉,如果是心儀音小,就算係waiting/reject, 都可試寫求位信; 但如果衹當backup, 之後仲有咁多直/私可報,唔洗太過早慮,要相信明天會更好!

回覆 tkinwong 的帖子

如果係, 學校不知所謂

se6b03 發表於 17-6-18 12:54
想問會否有人為咗入呢間而假裝决志信主呢?
有,我識有對夫婦唔係基督徒,面試時決志,之後問返佢地,佢老公話佢唔信基督教,唔會因為決咗志而信,衹知決志會大d機會有offer, 最後真係有offer, 仲諗住讀,但最後有更好offer,即放音小😐

回覆樓主:

回覆樓主:

如果只因拒絕決志而學校唔收,這校未必適合你們。忠於自己,這是做父母必有的榜樣。

我地前年面試,冇決志,有祈禱,有第一輪正取offer. 樓主唔好咁擔心!

回覆樓主

我當年見家長,冇決志,有祈禱,老師仲問如孩子選擇了某一種信仰,做家長的你會否跟隨,我答,佢信佛,信乜也好,只要令他向善,我也會跟隨!這樣回答,他們也收了小孩,所以不用太擔心!

講左一輪問我會唔會呢一刻決志,我第一個感覺係好似俾人"要脅"咁,我信一個宗教唔係聽你講幾分鐘而信囉,有無咁兒戲先?我話我呢一刻唔決志,個老師成個面口都變晒!

iceaoic 發表於 17-6-19 15:40
講左一輪問我會唔會呢一刻決志,我第一個感覺係好似俾人"要脅"咁,我信一個宗教唔係聽你講幾分鐘而信囉,有 ...

我都係拒絕咗決志, 同無被邀請祈禱。
我幾十歲人, 唔會區區聽咗幾分鐘褔音就去決志,
即場決志嗰啲人, 又有幾多個係真心?!

我覺得係咪有offer係睇小朋友表現多啲。

大家唔駛咁擔心,依二年rejected、waiting 都好大機會收到call.

iceaoic 發表於 17-6-19 15:40
講左一輪問我會唔會呢一刻決志,我第一個感覺係好似俾人"要脅"咁,我信一個宗教唔係聽你講幾分鐘而信囉,有 ...
我同你一樣冇即場決志, 我諗咗一陣同老師講話要考慮吓..........老師都好好喎, 冇黑面, 反而仲話我咁樣好好, 因為唔想隨便去做呢個決定

morgen 發表於 17-6-19 17:29
大家唔駛咁擔心,依二年rejected、waiting 都好大機會收到call.

上年in完waiting到現在都未有學位通知
We love him, because he first loved us. 1 John 4:19