用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小拒絕決志,無受邀祈禱,係唔係一定衰硬? ...
樓主: sunnymama2
go

音小拒絕決志,無受邀祈禱,係唔係一定衰硬?  

sunnymama2 發表於 17-6-17 18:25
如題。可否前輩話我知呢!

而家有d後悔。。。

我覺得小朋友表現係主導
學校都係藉家長面試呢個機會希望去介紹主比你地認識

老師有叫我決志
但我拒絕左
最後佢有同我一齊祈禱

我覺得老師都好有耐性去講解
希望佢地既老師都係咁有耐性教導學生喇

hppa    發表於 17-6-18 00:58

反而想知有冇家長上年冇叫決志冇叫祈禱的有offer?

而家有d後悔。。。

上年有祈禱,無決志,收咗,我覺得無關係

回覆樓主

無決志問題不大

連祈禱都唔肯,我覺得起碼有點印象分損失,實質有幾影響就不知道了

我老公上年都係無決志但有祈禱。收左。音小宗教氣氛濃大家都知,你連祈禱都唔參與,究竟你喜歡這校什麼?佢係咪真的是你杯茶?
如果純為了拿個offer,咁當日你應該合作啲,而家先來驚,太遲了!相信你小朋友的能力吧,學校是選小朋友和理念相同的家長。

回覆樓主

剛看清楚。

原來佢冇邀請你祈禱,咁又不是你拒絕wor,應該不會影響印象。

去年同學的家長有獲邀決志,婉拒了但有一起禱告,獲取錄了。

我自己一入課室見老師,便覺得老師很不喜歡我們,3分鐘左右便問完,完全沒興趣邀請我們決志,祈禱也沒有,最後沒獲取錄。

每間學校錄取學生的準則不一,亦涉及多項因素,家長難以推敲。考直私過程可以很漫長,很考驗耐力和抗逆力的一場遊戲。雖然知易行難,但最好考完便算,間間考完都估下自己表現如何,會很快失常。

音小最多人放位, 上年我囡本來被reject , 八月都收通知話有位問我讀唔讀, 唔駛擔心, 大把位的

hppa    發表於 17-6-18 01:01

siden 發表於 17-6-18 00:18
無決志問題不大

連祈禱都唔肯,我覺得起碼有點印象分損失,實質有幾影響就不知道了
都話左唔係唔肯祈禱,係冇受邀祈禱呀

eltonmi 發表於 17-6-18 00:23
我老公上年都係無決志但有祈禱。收左。音小宗教氣氛濃大家都知,你連祈禱都唔參與,究竟你喜歡這校什麼?佢 ...
我係冇獲邀祈禱。
10個拒絕決志,10個都有祈禱,得我冇,我係想知會唔會有人冇祈禱收左。

仔仔好努力,我亦好努力準備如何答問題,偏偏就係忘記了如何拒絕決志,可能答得差得過份,連祈禱都冇受邀,白費了仔仔的努力,亦白費了我心機。

manmonster 發表於 17-6-18 00:29
去年同學的家長有獲邀決志,婉拒了但有一起禱告,獲取錄了。

我自己一入課室見老師,便覺得老師很不喜歡我 ...
我就係抗逆力差的人,仔又唔係醒,所以才想早些有offer。

上年我哋冇祈禱, 老師冇要求決志, 都有第一輪正取生offer

仔仔昨天頭輪面試。其實老師半個鐘要見兩個家庭,可能趕時間,未有禱告。唔好諗太多。
呢間一次搞掂,都算係咁。好多仲要second & third in!

我地2樣都無做, 幾年前有OFFER
我2公婆唔信教, 但不抗拒小朋友讀教會學校, 就算佢信也沒問題.

而家有d後悔。。。

上年,有人估計,第一輪offer, 已經派四、五佰個位。機會很大。
如果真係情繋音小又無offer, 可以每星期返音小個教會,校長經常主持,見你咁誠心,㸃會唔收。

回覆樓主

今年小朋友部分比往年簡短,而我家長部分見左成半個鐘,咁短時間同咁簡單真係可以揀到適合嘅小朋友?
接小朋友嗰時有老師邀請我地返崇拜,但我因爲星期日有事做而婉拒了,唔知有冇影響?

zoeyimmy 發表於 17-6-18 12:04
今年小朋友部分比往年簡短,而我家長部分見左成半個鐘,咁短時間同咁簡單真係可以揀到適合嘅小朋友?
接小 ...
所以我覺得家長部分佔分比重好高。
算了吧,過左一日,都冇乜所謂了。就算再見多次,我都唔會決志的。係時候收拾心情向下一間進發5

回覆樓主

我地係教徒, 見左5分鐘祈完禱就完, 係咪冇機.....我見有d家長見成15分鐘的

想問會否有人為咗入呢間而假裝决志信主呢?

se6b03 發表於 17-6-18 12:54
想問會否有人為咗入呢間而假裝决志信主呢?

根本無需假裝決志,只要你祈禱,就當你決志。