用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「2017」德望今年收返幾成德小?
樓主: AndyQ
go

「2017」德望今年收返幾成德小?  

TwinWong 發表於 17-6-21 09:06
你學校不守遊戲規則?
我學校非常守規則, 所以我哋相敬如賓, 但好多JM反應學校處處施壓。如果學校不合理地向家長及小朋友施壓, 應該要向校方明確表明立場。

little_yolky 發表於 17-6-21 09:20
我學校非常守規則, 所以我哋相敬如賓, 但好多JM反應學校處處施壓。如果學校不合理地向家長及小朋友施 ...

咁就好 见你之前講得咁激

TwinWong 發表於 17-6-21 09:24
咁就好 见你之前講得咁激
最憎D學校資料又收收埋埋, 又要迫家長呢樣果樣了。升中風頭火勢, 家長已經好煩, 唔幫手仲要幫倒忙, 呢D學校真是要不得。

little_yolky 發表於 17-6-21 09:40
最憎D學校資料又收收埋埋, 又要迫家長呢樣果樣了。升中風頭火勢, 家長已經好煩, 唔幫手仲要幫倒忙, 呢D學校 ...

我校校長好仁慈 升中開會只講怎樣都要為女著想
因應子女能力幫佢選擇適合中學 又唔會迫我地一定上直中

little_yolky 發表於 17-6-21 09:40
最憎D學校資料又收收埋埋, 又要迫家長呢樣果樣了。升中風頭火勢, 家長已經好煩, 唔幫手仲要幫倒忙, 呢D學校 ...

聖家好像不肯講排名

家長估估下

siden 發表於 17-6-21 09:56
聖家好像不肯講排名

家長估估下

都會有講 range 嘅 同明言banding
叻嘅人有range去報自行 都走到外校
我只求两個女讀得開心 今次差咗咪下次努力
唔會要啊囡追住排名去讀書
但求佢地有開心愉快成長同渡過校園生活
我就滿足

Soundervolt    發表於 17-6-21 13:52

TwinWong 發表於 17-6-21 09:45
我校校長好仁慈 升中開會只講怎樣都要為女著想
因應子女能力幫佢選擇適合中學 又唔會迫我地一定上直中
...

我朋友囡囡之前讀KC HF, 都唔知排名,老師只係明言,書院不會收的,自行和大抽獎都應該不達標,叫佢囡囡不要選書院。
所以應該肯講range

Happy_J 發表於 17-6-21 12:28
我朋友囡囡之前讀KC HF, 都唔知排名,老師只係明言,書院不會收的,自行和大抽獎都應該不達標,叫佢囡囡不 ...

一定肯講 大囡年代都肯講

TwinWong 發表於 17-6-21 12:12
我只求两個女讀得開心 今次差咗咪下 ...

有banding就ok

TwinWong 發表於 17-6-21 12:12
我只求两個女讀得開心 今次差咗咪下 ...
題外話, 咁查實今時今日仲嘗試插入德小, 係咪唔係咁值得呢? 當然插唔插到都唔敢講, 但似乎德小上德中越來越難

whitepurin 發表於 17-6-21 13:19
題外話, 咁查實今時今日仲嘗試插入德小, 係咪唔係咁值得呢? 當然插唔插到都唔敢講, 但似乎德小上德中越來越 ...

德小本身是一間很好的小學。

如果交通不是問題,你值得從原校轉德小。因為你原校也只上40%上直中,you have nothing to lose, except the better KL3 school net。

siden 發表於 17-6-21 14:13
德小本身是一間很好的小學。

如果交通不是問題,你值得從原校轉德小。因為你原校也只上40%上直中,you ha ...

機會率上來説確是,但唔知點解我較有信心原校可keep到中上... anyway, 都係試咗先算,其實我也沒有太大期望插得入

你見九龍塘聖家啲家長咁燥就知幾慘喇

whitepurin 發表於 17-6-21 13:19
題外話, 咁查實今時今日仲嘗試插入德小, 係咪唔係咁值得呢? 當然插唔插到都唔敢講, 但似乎德小上德中越來越 ...

入到當然好 始終係家長嘅dream school
有唒天時地理 只係又未知小朋友能力同毅力

我囡表姐當年德小 免強升回德中 失敗會考
再送外國讀 我家姐叫我唔好唒錢
建議我揾有直中津小 有幸兩個女聽話
我要求低 樣樣達入學標準就算

gwenstephen 發表於 17-6-21 14:41
你見九龍塘聖家啲家長咁燥就知幾慘喇

那邊都有家長覺得校長ok喎
仲話近期搞事d人居心何在
掂都好 學校門口始終有學生出入 地方
唔應該攪事

AndyQ 發表於 17-6-17 12:03
想知今年情況是否比去年更差

暫時依家收咗8x人, 暑假應該會再收多少少
2xx人收8x人,比例太少
以前收80%,依家80人

fcatherinehk 發表於 17-6-23 15:36

咁果1XX學生點算,係到呆等公佈? 行左出街揾位,又是否等於放棄直升德中? ~~~

fcatherinehk 發表於 17-6-23 15:36
咁餘下的學生要參加大抽獎嗎?

50樓先講完收左11x人
何來而家又話8x人?

都話咗收咗11x人囉