用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「2017」德望今年收返幾成德小?
樓主: AndyQ
go

「2017」德望今年收返幾成德小?  

gracelam 發表於 17-6-20 08:16
但一批前頭又冇咁叻,想跳船又跳唔到或估計唔到可唔可以跳,另一批邊緣人又好似等判刑。

因為一般小學, ...

間間中學有咁多年收生經驗 知咩小學嘅學生係佢地target 依几年親出生率低 家長一定會幫好叻邊緣小朋友先選擇試跳 唔得再留乙一放直上保底

IloveJJ 發表於 17-6-19 18:40
但佢係自己小學升上去喎,唔係街外人考喎,點會無標準?
英華,SPB都有講明點可以升。你女學校都講明B2就升 ...
我哋津校點同, 要跟正苦規矩做嘢, 你估佢想收我哋B2架。直資任你點玩都得, 佢想收你咪收你囉, 唔想收既, 好似樓上講, 級二都要你wait到最後一分鐘, 問你死未。

TwinWong 發表於 17-6-20 07:52
我地直屬中嘅小學 最叻同較弱學生家長
就積極安排跳船 無問題喎

亦可能係跳船問題,GHS係非派位直資,直小生揀得中學部就要放棄跳船,係有別於津校有直屬小學 玩法 ~~~

mcl203 發表於 17-6-20 09:42
亦可能係跳船問題,GHS係非派位直資,直小生揀得中學部就要放棄跳船,係有別於津校有直屬小學 玩法 ~~~
...

民生也一樣 要跳就要放棄
佢地係私小上津中 我fd 幫佢囡放棄咗個位

TwinWong 發表於 17-6-20 09:46

咪可能係咁,就算你係級1,但大大聲話去買船票,果边買唔到,呢边唔預位俾你,咁咪上唔番搭開條船囉,直屬既煩惱,非派位仲煩D ~~~

IloveJJ 發表於 17-6-20 09:45
但係英華、SPB都會講明,例如:主科合格就收,或者級幾多名就收啦!
咁佢哋就真係好, 睇嚟GH真係將親生女同街外人一齊考, 不過叫有優先而已。直資校只收返50%以下, 真係少。最叻果批又走, 我朋友女女好top, 中學都走咗去DG。

mcl203 發表於 17-6-20 09:52
咪可能係咁,就算你係級1,但大大聲話去買船票,果边買唔到,呢边唔預位俾你,咁咪上唔番搭開條船囉,直屬 ...

現今家長要知遊戲掂玩 要小心選擇
直資小有直中真係有辣有唔辣

vvmon 發表於 17-6-20 07:29
回覆 Sophie0804 的帖子

級二真係唔收,唔係同你講笑,當中會唔會有其他問題大家都唔知,不過呢個係事實! ...

1st round 收咗11x人

P6 共18x人

點止52%? 起碼6成

siden 發表於 17-6-20 14:21

P6 共18x人

不過睇這校作風,6成已經攞到盡。

估佢下屆1st round都係至多5、6成。

siden 發表於 17-6-20 14:21

P6 共18x人
咁1st round都收返11X人又都OK喎。

回覆 siden 的帖子

52%,係今年p6家長告知,當然我唔會去做統計,收幾多亦和我無關了

little_yolky 發表於 17-6-20 15:00
咁1st round都收返11X人又都OK喎。

上年攪到怨聲載道,今年就俾個6成嘅數,叫做好好睇睇。

講真,個%再跌落去,佢小一就難收有質素既學生,家長揀APS/KTS/TSL/港同都唔會揀佢。

vvmon 發表於 17-6-20 15:43
回覆 siden 的帖子

52%,係今年p6家長告知,當然我唔會去做統計,收幾多亦和我無關了 ...

明白你只是照講你聽到的。或者係我聽的version錯也不一定。請別介意。

不過講真,德中收生標准真係只有佢地先知

TwinWong 發表於 17-6-20 09:46
民生中學係津中, 要跳船唔需要放棄直屬位, 只要乙1放就得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-20 16:49
民生中學係津中, 要跳船唔需要放棄直屬位, 只要乙1放就得

我知呀 我fd 話小學要佢決定留定走

vvmon 發表於 17-6-20 16:43
不過講真,德中收生標准真係只有佢地先知

可惜協恩也行將會行這條路

TwinWong 發表於 17-6-20 17:00

我知呀 我fd 話小學要佢決定留定走

可以講一套做一套, 最多豪埋個自行2俾佢, 乙1選番佢, 到時自行1收咗, 佢都吹人唔脹

不過如果唔係民小既A1組別學生, 用呢個方法係有風險, 因為可能唔係B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。