用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「2017」德望今年收返幾成德小?
樓主: AndyQ
go

「2017」德望今年收返幾成德小?  

回覆 JoeyJoey 的帖子

我女兒以前讀GH kg,一直跟升上去德小同學有緊密聯絡,我無需要說假消息,只是想告訴樓主上年和今年收生情況

IloveJJ 發表於 17-6-19 18:40
但佢係自己小學升上去喎,唔係街外人考喎,點會無標準?
英華,SPB都有講明點可以升。你女學校都講明B2就升 ...

有,不過唔同家長講囉, 小女學校(GHS友校)今年小學部五升六啲家長不知幾閉翳,完全唔知點部署

YolandaTam 發表於 17-6-19 18:51
有,不過唔同家長講囉, 小女學校(GHS友校)今年小學部五升六啲家長不知幾閉翳,完全唔知點部署
...
中學仲未公佈收幾多小學部學生嗎?會唔會遲咗D呢?好歹都要比家長做D準備

JoeyJoey 發表於 17-6-18 22:57
級2都唔收⋯⋯絕不可能啦⋯⋯
我女外校生考入,佢話好多同學由德小上,不過質素的而且確好參次,好叻嘅又有, ...

我都唔信級二唔收

Eat_Sleep_Play 發表於 17-6-19 19:06
中學仲未公佈收幾多小學部學生嗎?會唔會遲咗D呢?好歹都要比家長做D準備 ...

以我所知,未講,有師妹個媽咪向我呻過,一切仍在傳言階段。

回覆樓主

肯定有6成

IloveJJ 發表於 17-6-19 19:46
咁真係好差!點解唔講清楚?

GH, HY

都係一樣

佢心裏的標準,唔會同你講。

Sophie0804 發表於 17-6-19 19:07
我都唔信級二唔收

我都唔信。

一定誤傳,除非個小朋友操行好差。

IloveJJ 發表於 17-6-19 19:46
咁真係好差!點解唔講清楚?

係囉,好同情啲師妹同家長,又愛莫能助。唉,師妹家長人心惶惶驚小朋友唔能夠直升,紛紛催谷,學校一直俾壓力,中學又曖昧,代入家長角色會好徬徨,如果我哋嗰屆係咁,個女同我都有得震無得瞓(小女口才欠佳,詞不達意,試過說話評估肥佬)

fcatherinehk 發表於 17-6-19 17:58
回覆 JoeyJoey 的帖子

我女兒以前讀GH kg,一直跟升上去德小同學有緊密聯絡,我無需要說假消息,只是想告訴 ...

咁就真係唔知lu.....

siden 發表於 17-6-19 19:53
GH, HY

都係一樣

Hy嚟緊18/19學年開始,大幅減少收番協小學生⋯

回覆樓主:

宜家有直屬中學嘅小學反而成為自己嘅絆腳石 完全係被動角色!! 好慘。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-6-19 22:41
宜家有直屬中學嘅小學反而成為自己嘅絆腳石 完全係被動角色!! 好慘。
...

會不會只收B1 生? 估計B1佔5-60%,所以咪淨收小學部學生一半多d囉

JoeyJoey 發表於 17-6-18 22:57
級2都唔收⋯⋯絕不可能啦⋯⋯
我女外校生考入,佢話好多同學由德小上,不過質素的而且確好參次,好叻嘅又有, ...

應該小德上唔太差 只係小朋友升中后家長放手
佢地心散引至下滑 現今仲係初中階段
到高中佢地就衝返上泥

回覆 Sophie0804 的帖子

級二真係唔收,唔係同你講笑,當中會唔會有其他問題大家都唔知,不過呢個係事實!之前我細女係德小讀,見德小上德中個比例一年比一年少,所以幫女轉去九龍城區學校
呢個消息係德小家長親口講
今年暫知德中收咗52%德小學生,放榜之後咩情況就唔知

gracelam 發表於 17-6-19 22:41
...

我地直屬中嘅小學 最叻同較弱學生家長
就積極安排跳船 無問題喎

siden 發表於 17-6-19 19:54
我都唔信。

一定誤傳,除非個小朋友操行好差。

係 如果有級二唔收 真係可能操行問題
有學業無品德 嘅叻學校都唔鐘意
情願揀校外乖中上學生

TwinWong 發表於 17-6-20 07:52
我地直屬中嘅小學 最叻同較弱學生家長
就積極安排跳船 無問題喎

但一批前頭又冇咁叻,想跳船又跳唔到或估計唔到可唔可以跳,另一批邊緣人又好似等判刑。

因為一般小學,有晒自己成績排名,可以隨心去揀合適中學,邊緣人自己可以揀進取D定保守D。 有直屬中學真係有辣有唔辣。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!