用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神幾時叩門申請?
樓主: dunbinex
go

天神幾時叩門申請?   [複製鏈接]

LittleButter 發表於 17-6-28 22:39
天神公認不用111,甚至000也可以叩入,只要你夠叻便可以了!

會唔會話old girl or Catholic 有d priority呢?

Winnieluvkelvin 發表於 17-6-28 23:28
會唔會話old girl or Catholic 有d priority呢?
其實我並非校長,當然唔可以肯定答你這個問題啦!
不過,如果兩個女孩子的 3 round interview 分數差不多,相信你所提及的,應該有d priority嘅!

Winnieluvkelvin 發表於 17-6-28 23:28

相信大部份校友的囡囡己經自行入左;至於教徒。。。
成街都係,睇得幾多?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-6-29 01:32
相信大部份校友的囡囡己經自行入左;至於教徒。。。
成街都係,睇得幾多?!

我就小部分嘅old girl but not Catholic 喇~
希望有機會second in

Winnieluvkelvin 發表於 17-6-29 10:29
我就小部分嘅old girl but not Catholic 喇~
希望有機會second in

我就係小部分嘅old girl but not Catholic

應該都係睇成績,三份卷逐份同你計。除非得分不相上下啦。

我可以幾肯定答你,old girl 係有priority。

大前提係你份叩門卷分數要有番咁上下。

即例如,冇關係叩門生份卷要over90分先有2nd in,old girl叩門生85分已經ok。

學校係有人情味去take old girl囡囡,但分数不能差。

hppa    發表於 17-6-30 10:38

想當年,阿女說天神的中文卷是她考過的最深。

cherrieshum 發表於 17-6-29 11:16
想當年,阿女說天神的中文卷是她考過的最深。

舊年數學卷有硬幣概念,是小一下學期內容,應該普遍小朋友英文卷都唔覺難,但中數都深

siden 發表於 17-6-29 11:14
我可以幾肯定答你,old girl 係有priority。

大前提係你份叩門卷分數要有番咁上下。

咁如果我冇call 就係阿女做卷太差了
Thx for letting me know ~

Winnieluvkelvin 發表於 17-6-29 12:42
咁如果我冇call 就係阿女做卷太差了
Thx for letting me know ~

咁大家係咪其實都有直私渣手,再叩天神?
我自己係
同埋只叩天神一間

Happy_J 發表於 17-6-29 11:23
舊年數學卷有硬幣概念,是小一下學期內容,應該普遍小朋友英文卷都唔覺難,但中數都深
...

今年冇考錢

Winnieluvkelvin 發表於 17-6-29 12:47
今年冇考錢

但我女話數學最深

Winnieluvkelvin 發表於 17-6-29 12:44
咁大家係咪其實都有直私渣手,再叩天神?
我自己係
同埋只叩天神一間

why not try St. Mary's,  30/6 deadline

Winnieluvkelvin 發表於 17-6-29 12:47
但我女話數學最深
中文應該最深,但我走時聽我前面的女孩譎佢識晒。唔知真定假,
我睇以前人寫早幾年數學唔算深,但中文對於K3生係幾難,
早幾年話幾日至一星期左右call,
不過而家都無人報喜,
可能call左in都未定,
等埋下星期都無,
其實都可以close file.
祝大家好運

ps:考唔到好正常,大家都唔洗唔問心

jennian 發表於 17-6-29 13:04
中文應該最深,但我走時聽我前面的女孩譎佢識晒。唔知真定假,
我睇以前人寫早幾年數學唔算深,但中文對於K3生 ...

中文我女話考閱讀理解,第一part mc , 第二part係文中揀詞語填充,跟住有d其他嘢,最後係看圖作句,供詞:認真

Happy_J 發表於 17-6-29 12:52
why not try St. Mary's,  30/6 deadline

其實我都係因為天神old girl 所以先一試叩門,之前亦考到一d直資同私龍,所以只叩一間

Winnieluvkelvin 發表於 17-6-29 14:56
中文我女話考閱讀理解,第一part mc , 第二part係文中揀詞語填充,跟住有d其他嘢,最後係看圖作句,供詞: ...
可以清楚講返出嚟已經好叻,我女中文應該炒左,但佢話英、數都唔太難。(但又講唔出考咩......)
加上old girl,所以你應該有機會,

我聽到有小朋友話老師用英文問佢問題,
有問你小朋友嗎?
但我睇前人1st in只做筆試,
所以唔知係唔果個小朋友亂up定真係有問

如果收到call,請上嚟報喜,等我地等緊嘅可以正式close file.

jennian 發表於 17-6-29 15:24
可以清楚講返出嚟已經好叻,我女中文應該炒左,但佢話英、數都唔太難。(但又講唔出考咩......)
加上old girl, ...

1st in 應該筆試,去年考試時,老師先讀卷一次,有小朋友唔識做,舉手問老師問題,老師就會同佢講,識就做,唔識就伏在枱上休息,在場老師只負責監考,今年形式唔知是否有變。

jennian 發表於 17-6-29 15:24
加上old girl, ...

英文我女應該都ok
Comprehension
Fill in the blanks (有得揀)
有d matching 之類。。。

數學除了直式那條減數
其他佢都唔肯定

佢話老師冇問佢問題
但有問有冇人去toilet
有讀題目
有叫係每份卷上寫中文名
‹ 上一主題|下一主題