用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年小六升中一人數係吾係比舊年多?即係多人爭左? ...
go

今年小六升中一人數係吾係比舊年多?即係多人爭左?

回覆樓主:

上年好似係歷來最少升中一學生的年度,不過放心,今年情況未算惡劣。

上年升中係沙士BB, 以後会逐年增加~

回覆樓主:

今個學年未算多好多,下學年就多好多了

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130514/mobile/odn-20130514-0514_00176_060.html

Yanamami 發表於 17-6-16 22:47

前年的才是沙士BB!

yiuyiu88 發表於 17-6-16 22:10

之前,有講今年比去年只多1700人左右

JoeyJoey 發表於 17-6-17 14:19
前年的才是沙士BB!
前年係沙士出世既BB. 上年係沙士时陀既BB, 比沙士时出世更少呢~

Yanamami 發表於 17-6-17 16:15
前年係沙士出世既BB. 上年係沙士时陀既BB, 比沙士时出世更少呢~

終於都有資深網友糾正番,2003年6月先結束沙士 ~~~

Yanamami 發表於 17-6-16 22:47

02年出生率刚下降
03 年個班至係沙士年
04 年都低

mcl203 發表於 17-6-17 16:36
終於都有資深網友糾正番,2003年6月先結束沙士 ~~~

因為我自己沙士时陀紧B, 惊到鼻哥窿都無肉……03年出世,即係沙士前已有左,果时都未知会有禁大件事。04年出世,即沙士已發生,人心惶惶,生意谷底,楼市又瞓底,想生B意欲太減呢……都唔重要了,反正今年升中人数开始升啦~

SingMom    發表於 17-6-20 23:37

今年未算多人,下年开始真系標升得多。C6之前成日EE哦哦想仔做大B遲一年上小学,好彩我冇理佢趕埋尾班車。

回覆樓主:

我都聽講過下年升中人數將會大幅標升!

ILoveCinderella 發表於 17-6-17 21:03
我都聽講過下年升中人數將會大幅標升!

慘我仔今年九月小六
哲哲寫真 哲哲私相集

yiuyiu88 發表於 17-6-16 22:10

東區仍然是位多過人!

mw7183 發表於 17-6-20 22:07
慘我仔今年九月小六

2006年出生人數比2005多!但2007比2006更多!當年幼稚園交表一般排隊都喺學校入面,07年見到好多人都排晒出街,佢地慘過我地好多!不過無論幾多人只要你個仔係排前面就唔駛理龍尾喺邊!努力!我地岩岩開始玩呢個遊戲!加油

Yanamami 發表於 17-6-17 18:25
因為我自己沙士时陀紧B, 惊到鼻哥窿都無肉……03年出世,即係沙士前已有左,果时都未知会有禁大件事。04年 ...

我正正係Sars最勁果陣生呀仔,03年3月,果陣真係嚇到鼻哥窿都冇肉,順產兩日要出院。之後到佢地幼稚園就豬流感殺到,差啲冇埋個畢業禮。今年呀女升中,雖然人多左,但總算順順利利。

silvia_ng 發表於 17-6-26 08:32
我正正係Sars最勁果陣生呀仔,03年3月,果陣真係嚇到鼻哥窿都冇肉,順產兩日要出院。之後到佢地幼稚園就豬 ...
苦盡甘來

回覆樓主:

我本來03年想生B, 剛剛沙士發生,太危險,所以要延遲計劃,04年才實行。加上當時風氣唔興生BB, 所以出生率低,醫院床位奶粉學位全部唔駛爭,都幾好㗎!

回覆樓主

我仔係2007年,勁多人,依家已經開始膽心!