用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 糾視鏡
go

糾視鏡

大家好, 小兒9月會到英國升學, 他在港每晚都有佩帶糾視隠形眼鏡, 請問外國流行嗎 ? 有沒有需要留意的心得 ? 謝謝

我女都有戴,最緊要帶後備鏡,嗰次我女先唔見左鏡,後唔見右鏡,算好彩,如兩次唔見係同一便鏡就唔知點算,所以之後我比二對後備鏡佢。小心洗,唔好跌落洗手盤執唔返。帶足夠藥水。

想請教兩位, 阿仔有百幾度近視, 上個TERM BREAK先配左眼鏡比佢返英國, 都想知矯視穩形鏡好唔好? 另外價錢係點? 係咪要定期換鏡?

可以的話叫視光師出封信寫明佢有載矯視鏡,如果係英國眼晴唔舒服要睇醫生,醫生睇完會明白多D。另記得帶後備鏡及眼鏡,帶足夠藥水,英國未必有你用個牌子。

Cherrielo 發表於 17-6-16 14:53
大家好, 小兒9月會到英國升學, 他在港每晚都有佩帶糾視隠形眼鏡, 請問外國流行嗎 ? 有沒有需要留意的心得 ? ...
我女都有戴,佢只帶有框眼鏡做後備及洗鏡藥水去英國,戴左差不多十年,好好,無試過感染亦無近視加深!

好方便,我女現唔肯戴眼鏡

要定期驗眼及換鏡

謝謝大家意見

英國留學多假期, 可以回港時keep 住 chk 眼, 所以都好放心. 想再請教大家, 早上洗con 方便嗎 ? 是否2星期清蛋白1次 都是用煲過的水做沖洗嗎? 我最擔心是處理問題.

Cherrielo 發表於 17-6-19 12:53
謝謝大家意見

英國留學多假期, 可以回港時keep 住 chk 眼, 所以都好放心. 想再請教大家, 早上洗con 方便嗎 ...
一定不可用水洗的!! 有専用薬水架。 除旦白、視光師話一個月一次、但我個女没有這神心 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Cherrielo 發表於 17-6-19 12:53
謝謝大家意見

英國留學多假期, 可以回港時keep 住 chk 眼, 所以都好放心. 想再請教大家, 早上洗con 方便嗎 ...
我仔女用專用藥水洗鏡及浸鏡,帶前再用Saline沖乾淨。另視光師建議每星期除蛋白,不過我地賴,兩星期先除一次。

謝謝意見!
用清水的意思是當早上除con 後, 用藥水清潔後, 要再用煮過的食水沖洗, 之後再用鹽水沖洗後放入case, 你們的程序有不同嗎 ?
再請教Saline是什麼, 謝謝

Cherrielo 發表於 17-6-20 01:01
謝謝意見!
用清水的意思是當早上除con 後, 用藥水清潔後, 要再用煮過的食水沖洗, 之後再用鹽水沖洗後放入ca ...
我估每個視光師都有不同。我個就用藥水洗及浸,到帶之前先用防敏感鹽水沖洗,免有藥水殘留,跟住就帶,整個過程唔會用食水。
Saline 即係鹽水。

demio 發表於 17-6-21 05:15
我估每個視光師都有不同。我個就用藥水洗及浸,到帶之前先用防敏感鹽水沖洗,免有藥水殘留,跟住就帶,整個 ...

我女嘅清洗程序都一樣,不會用食水!

英國就算煲過嘅水都唔好洗con

噢... 應該做法唔同!, 但你們用藥水洗後, 不會有很多泡沫嗎? 就可以即刻放落case 浸?
其實我亦有懷疑英國的水質, 所以才提問過水的問題, 我想我都要同視光師溝通下, 請問你們用那牌子藥水 ? 謝謝 !

Cherrielo 發表於 17-6-21 12:01
噢... 應該做法唔同!, 但你們用藥水洗後, 不會有很多泡沫嗎? 就可以即刻放落case 浸?
其實我亦有懷疑英國 ...
視光師教用鹽水,唔會用食水。我小朋友現在用日本牌子藥水洗鏡及浸鏡(不用卒鏡),鹽水就用大路B牌。

謝謝!
今日問了視光師, 原來不用過水的是多功能眼藥水, 佢話英國是hard water 冇問題, 1來冇留學生返嚟驗眼有問題, 2來 hard lens 藥水是不會浸透鏡片的, 只清潔表面, 不同 sofe lens, 佢話唔建議我轉用多功能藥水, 因為仔仔一向自己洗con handle 到冇問題, 又會干淨d, 但如果我想方便d, 可以先在香港試用2星期, 先看看反應再決定.