用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 睇書多等於作文好嗎?
go

睇書多等於作文好嗎?

睇多啲書可以作文作得好嗎?

mypineapple 發表於 17-6-15 23:43

個人經驗,有幫助。

回覆樓主:

睇書係輸入,寫係輸出。
輸入跟輸出嘅比例唔一樣,皆因每個人嘅資質唔一樣。點樣睇書亦有影響,究竟係水過鴨背,還是認真閱讀?
輸出:一定要經常寫方有幫助,寫時亦要運用各種寫作技巧,文章先夠靚,否則會枯燥乏味。

S-Kwok 發表於 17-6-16 08:32
睇書係輸入,寫係輸出。
輸入跟輸出嘅比例唔一樣,皆因每個人嘅資質唔一樣。點樣睇書亦有影響,究竟係水過 ...

請問如何訓練寫作? 還要找補習班?

回覆樓主

一定有些幫助,但幫到幾多則因人而異。

mypineapple 發表於 17-6-16 08:41
請問如何訓練寫作? 還要找補習班?

我仍在摸索階段。
我自己會因應學校及小朋友嘅需要,要小朋友每星期寫一篇,要求小朋友加入一些修辭手法如比喻去寫。寫完要小朋友自己highlights 返用咗喺邊。你可以再衡量哪種方法適合自己及小朋友。

唔知你地有冇發覺, 有時叫小朋友作文, 佢地說自己冇真實經驗, 作不出, 其實多看書, 多左接觸平時少接獲的世界, 眼界闊些, 作文的內容會廣些,

但文筆等, 我覺得按平時看消閒書的方式實難有改善, 只有刻意在看文章時做筆記, 作文時規定用上不同的修辭去取分, 作文的技巧才能改善得快.  但此方式會類似做中文閱讀理解的補充, 好多小朋友嫌煩不肯跟.  

同樣道理,睇得育兒書多,等唔等於湊仔一流?

我自己作文就係咁多項裡面比較好嘅項目,唔睇書真係蝕底,感覺就好似去模仿餐廳/酒店嘅一道菜,點整個味道都係差 d,但係唔知差左咩。

平日見到 d 寫到靚嘅句子/詞語,記得到就記一記,唔好硬塞入作文到用,一切都唔好強求。多 d 睇電影/電視劇都好,有時候描寫/抒情文可以回憶翻 d 情節/背景。例如我未去過沙灘,但係可能書上面會寫「黃昏之時,我的腳輕輕陷入幼沙。被斜陽照耀下,細沙暖暖的,就像母親溫柔的懷抱。」我可能會幻想一下同埋記低果種感覺。電影更加可以加強你嘅幻想同感覺。

不過其實最好就係去下海灘/爬山/日營等等,呢 d 有親身經歷過,最能夠幫你作文。

mypineapple 發表於 17-6-15 23:43

吾一定架! 我女小四係書蟲, 文字書不離手, 又已㷛左射雕神雕, 佢平時作文ok(有時優, 良), 不過佢今次寫作評估大失手, 得49分(emoji)(emoji)(emoji)出來喊住話要上作文班, 唉~有時佢思緒太快, 寫作一忽忽吾得連貫, 今次衰在無分段, 同佢痛陣利弊, 佢話每日睇一篇範文, 一個星期作一篇文同上暑期作文班, 見佢咁努力我都有D安慰!

雖則作文不一定幫到,但閲讀多, 佢理解就吾駛太擔心, 中文讀本一直都保持係90分以上的

我覺得睇書多係對作文有幫助, 因作文都係模仿別人; 但要寫得好, 反而要多睇專教作文的書, 因詳細講解技巧/體裁怎樣寫, 會更清楚明白.

我自己當年覺得有用架 (F.4 & F.5書都唔讀就只係睇亦舒, 當年中作拎到個C).

但今時今日要搵到d好既小說而個中學生又肯睇既都應該有d難度....

至於小學生始終睇既量未夠, 就更難做到我手寫我心.....

多看書對作文好真的無須懷疑。另外,如樓上講電影、卡通和劇集都有助想像故事情節。其實平時多留意身邊的人事物都有幫助一。我見住在同一座大廈的女作家,每次都好留意我和仔...差唔多牛咁眼望...她對看更都是這樣的...

醒目開學勳章

一般都有幫助
不過都有唔睇書作文都好
例如我小朋友,中作基本上是在學校堂上寫,通常佢都高分,而佢近年考試作文都是同學中最高分

回覆樓主:

通常都有用

不過,我以上所講的,無幾個小朋友做到。因小學生學習動機不會這樣強烈。起碼初中才會這樣有意識地學習。

所以育兒書睇得多,真係會變育兒高手架,就係睇你學習動機有幾強囉…

睇得書多,作文時詞彙運用比較優美丰富,但真正作文要高分,內容、文章所表達的意義、写作技巧比文筆更重要,想像力強、觀察力強、感情丰富+心思細膩的人,通常作文較佳。

洋蔥頭媽咪    發表於 17-6-18 10:46
ChocoMilk33    發表於 17-6-16 18:01

回覆樓主:

一定有用,只要投入睇,睇得多,假以時日,寫作水平一定提高。俾啲時間慢慢浸,一定可以。