用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇港島區BAND2A的中學LIST?
樓主: snail
go

請問有冇港島區BAND2A的中學LIST?  

ernestchow 發表於 17-6-26 17:50
以高小中家長的心態點睇高記去年dse下滑?担心嗎?

中西區, 請問整體黎睇邊間吾下滑? 又或者咁講, 邊間可以好誠實咁對外公怖佢吾下滑或一直上升? 一般傳統老校 , 守舊派, DSE求翻身, 只有求變, 以前的B2校都出到狀元啦! 吾試又點知成吾成功? 任何成功的發明都要經歷過失敗, 勇於求變已經要比掌聲啦! 一些老校死守舊有教學方法, 真係要擔心一下啦!

No.Three    發表於 17-6-27 23:45

CheungAA 發表於 17-6-27 11:51
中西區, 請問整體黎睇邊間吾下滑? 又或者咁講, 邊間可以好誠實咁對外公怖佢吾下滑或一直上升? 一般傳統老 ...
男校普遍成績都下滑, 反而個別女校, 成績有上升
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

是的,高记转男女校可能也是謀出路

LinusYip 發表於 17-6-26 11:20
鴨真冇咁差嘛?應該有B2A?
培德係ok,不過好似好少人揀

鴨真應該無咁勁,我女學校有個師姐小學考級尾尾,入鴨真讀精英班仲係成績唔差果幾個,S1 默書仲係默詞語,佢爸爸不知幾開心,因為個女六年小學都未試過默書咁容易,所以話佢係band2B真係好比面

happy105 發表於 17-6-28 08:43
鴨真應該無咁勁,我女學校有個師姐小學考級尾尾,入鴨真讀精英班仲係成績唔差果幾個,S1 默書仲係默詞語, ...

南區官津已入惡性循環
少叻人讀-》跌band -》更少叻人讀-》...

尤其交通方便左,出去區外更方便,
相反,區外人又唔想入來

hkpapa852 發表於 17-6-27 12:55
男校普遍成績都下滑, 反而個別女校, 成績有上升

請問是那間女校? Thx thx

mykate 發表於 17-6-28 09:51

請問是那間女校? Thx thx
咪就係你女兒讀緊果間既中學部囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-28 10:17
咪就係你女兒讀緊果間既中學部囉!

St Clare?

咁中西區唔係b1就b3😰?

hkpapa852 發表於 17-6-26 11:47
要逃離南區最好方法, 升小一時已走人

無錯,寧願坐車耐啲好過到升中愁更愁

karenlyk 發表於 17-7-1 16:47
無錯,寧願坐車耐啲好過到升中愁更愁
通常會走去邊區?  但跨區學位唔係得好小好難入咩?

醒目開學勳章 王國長老

c6C9home 發表於 17-7-3 17:45

考直私、叩門、插班.......假地址......

叩門或者直資私校,多數中西區或灣仔

小二三插班都有機會走,南區中學實在太難揀得落手

聖呂係我母校...不過我都唔BUY佢...希望今年阿仔揀ST LOUIS衝出南區...會有更好的路.....不過返學遠咗, 係擔心佢辛苦...........無聊南區樓價難與出面睇齊........走唔到...........唉

poodlema 發表於 17-7-17 17:07
聖呂係我母校...不過我都唔BUY佢...希望今年阿仔揀ST LOUIS衝出南區...會有更好的路.....不過返學遠咗, 係 ...

我中學都係讀聖呂, 不過已畢業了多年, 其實佢已經收咗唔少南區band 1學生, 學生質素應該唔差, 我唔明點解呢幾年會差咗, 夠竟是師資問题還是學生質素問题? 感覺好唏噓

poodlema 發表於 17-7-17 17:07
聖呂係我母校...不過我都唔BUY佢...希望今年阿仔揀ST LOUIS衝出南區...會有更好的路.....不過返學遠咗, 係 ...

除非你住華富邨/華貴邨/嘉隆苑, 如果唔係路程冇嘜分别
不過想問點解會唔buy聖呂?

msk9 發表於 17-7-17 17:25
我中學都係讀聖呂, 不過已畢業了多年, 其實佢已經收咗唔少南區band 1學生, 學生質素應該唔差, 我唔明點解 ...

而家交通方便左
校巴/保母車又方便
好多有能力既都出去區外考小學/中學
結果剩番啲冇咁有競爭力
學校成績自然跌
惡性循環