用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇港島區BAND2A的中學LIST?
樓主: snail
go

請問有冇港島區BAND2A的中學LIST?   [複製鏈接]

RoseRose1980 發表於 17-6-25 23:07
甘高記你覺得一定無band 1A/B讀?全部band 1尾讀?伹高記讀得叻個班真係叻,無可能個個band 1c的係到讀卦,但 ...

RoseRose1980 發表於 17-6-25 23:07
甘高記你覺得一定無band 1A/B讀?全部band 1尾讀?伹高記讀得叻個班真係叻,無可能個個band 1c的係到讀卦,但 ...
自己睇:http://www.raimondi.edu.hk/new/document/dse2016_updated.pdf
四個主科,中文遠低於全港水平,LS微微低於全港水平。

cindyming 發表於 17-6-25 23:22

學校不建議band 1學生自行高主教,本來我都想報,報了很 ...
我既建議同你哋學校類似,但係我仍然會建議B1C邊緣人可以考慮報佢哋。原因係校長其實有心搞好間學校,重演之前佢係另一學校既成功故事。個人覺得,如果佢想成功,應該多啲用 soft selling 既 approach,始終高記仔同佢之前嗰間唔同。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 17-6-25 08:12
英文好、中文弱既B2A男仔最適合鄧鏡波。

即刻mark 高低先!thx

王家爸爸 發表於 17-6-26 00:01
自己睇:http://www.raimondi.edu.hk/new/document/dse2016_updated.pdf
四個主科,中文遠低於全港水平,LS ...
記得你曾講待小班教學個年dse,高記會轉好喎,重演之前佢係另一學校既成功故事>>什麽故事?

RoseRose1980 發表於 17-6-26 00:23
記得你曾講待小班教學個年dse,高記會轉好喎,重演之前佢係另一學校既成功故事>>什麽故事?
...
小班教學嗰年既學生,有排都未畢業。
什麽成功故事?自己問Ms. Lo。

王家爸爸 發表於 17-6-26 00:09
我既建議同你哋學校類似,但係我仍然會建議B1C邊緣人可以考慮報佢哋。原因係校長其實有心搞好間學校,重演 ...

我為了間交通方便和基層學校,放棄了選它;家裡用者為了間活動灵活學校,放棄了他;高主教沒電梯要行十四層,我覺得ok,當減肥鍛練身體,最緊要學校把學生品德教好,成績次要,人品好才是人生最重要,中學生反叛期很容易受同輩影響,到了中學他們未必肯聽我們父母這一套

cindyming 發表於 17-6-26 00:32
我為了間交通方便和基層學校,放棄了選它;家裡用者為了間活動灵活學校,放棄了他;高主教沒電梯要行十四 ...
沒電梯要行十四層,其實唔係問題,我都試行過,老人家做得到,小朋友唔應該有問題。中西區嗰幾間天主教學校,間間啲學生人品都算好,唔需要擔心。我反而認為應該多鼓勵,少直昇機家長式既管理,效果會好啲。

王家爸爸 發表於 17-6-26 00:09
我既建議同你哋學校類似,但係我仍然會建議B1C邊緣人可以考慮報佢哋。原因係校長其實有心搞好間學校,重演 ...

謝謝王爸爸和各位!我都很喜歡鄧鏡波,可惜我們沒得抽,希望可以入到心義學校,不用行這步,thanks a lot!

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

總有b1生入高記嘅。

我同事咪係囉。我都唔明,事業成功人士,點解咁唔肯花時間理解呢d遊戲玩法。
兩個仔讀英一/英二(費事講咁明啦),佢話因爲可上聯繫學校--英皇。我都聽到滴汗。佢個仔成績亦唔差,大仔級20內細仔級幾。大仔自仔乙一英皇唔入,入左高記。
細仔我話咁叻自行揀高一線啦、佢話跟哥哥揀高記,近屋企wor

睇黎細仔都係高記架喇

Charlotte_mom 發表於 17-6-26 07:14
總有b1生入高記嘅。

我同事咪係囉。我都唔明,事業成功人士,點解咁唔肯花時間理解呢d遊戲玩法。
咁攪笑?!港同有冇聯繫位去kong U 先?
王錦輝又可直上浸大啦

Charlotte_mom 發表於 17-6-26 07:14
總有b1生入高記嘅。

而家啲家長係咁古怪嫁喇
怪獸家長大有人在
但好多只想達到結果(入'名校'卦)
過程點?子女點?入左又點?
完全唔知要點做

王家爸爸    發表於 17-6-26 11:14

回覆 王家爸爸 的帖子

咁請問港島區有咩校風較好Band 2B, 2C 學校?? 望解答, 謝謝!!!

cmir 發表於 17-6-26 08:53
回覆 王家爸爸 的帖子

咁請問港島區有咩校風較好Band 2B, 2C 學校?? 望解答, 謝謝!!!  ...
喺灣仔、南區,B2中下游選擇唔多,中西區直頭無:
灣仔:維官、黃鳳翎
東區:李潤田、慈幼、筲東官、培僑、張振興
南區:鴨真、培德

王家爸爸 發表於 17-6-26 09:50
東區:李潤田、慈幼、筲東官、培僑、 ...
Thank you for your advice

總有b1生入高記嘅。

佢係咪部門主管先, 若另有他人, 反正話唔到事, 講乜都得~~~

總有b1生入高記嘅。

係,灣仔區都係多band 1b/c生抽唔到皇仁竟然抽左高主教架,佢話俾灣仔3個位乙一大抽獎一定唔止,因為高小放棄位就攞黎大抽獎,假設20個放棄位,甘20+3個位俾灣仔大抽獎,另外高小band 1生有些唔捨得同學仔而留下也有,所以一定有band 1讀架,

王家爸爸 發表於 17-6-26 09:50
東區:李潤田、慈幼、筲東官、培僑、 ...

鴨真冇咁差嘛?應該有B2A?
培德係ok,不過好似好少人揀

香港仔聖伯多祿又如何?

ernestchow 發表於 17-6-26 11:15
係,灣仔區都係多band 1b/c生抽唔到皇仁竟然抽左高主教架,佢話俾灣仔3個位乙一大抽獎一定唔止,因為高小放棄 ...
高主教小學部太多人, 就算B1學生走咗30人, 仲有100+人爭個7X個直屬位

除非當中有30+係B3學生, 否則就算有人放棄直屬位, 剩番俾灣仔區既位, 一定唔會太多, 應該無可能多到20個, 我諗最多多8-10個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 17-6-26 11:20
鴨真冇咁差嘛?應該有B2A?
培德係ok,不過好似好少人揀

培德同鴨真、一定揀鴨真
‹ 上一主題|下一主題