用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RCHK - 想問由ESF 幼稚園升上去嘅家長對學校既評語 ...
樓主: VVhuilee
go

RCHK - 想問由ESF 幼稚園升上去嘅家長對學校既評語  

FattyDaddy 發表於 17-6-19 09:13
The definition of local resident and foreign citizen is based on what documents are presented (i.e.  ...

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3436751

唔清楚外國護照包括內地嗎。但sjs 及shatin college 有一半學生沒有外國護照之前也有報導。不爭辯了。

咪係囉,既然都因為地點而prefer foundation school,點解煩惱擺邊間做first choice? 答案好明顯啦。
宜家嘅one form application system只係想大家勇敢地表明心跡,我相信只要你表明想入foundation school, 而小孩又達標的話,foundation school 一定想辦法收,而事實係over 90%最後都有foundation school offer.
ESF kindie student已經有priority, 咁都唔敢表明心跡,唔通真係要RC in曬600人,全部350個kindie students都有offer你們才放心?

貝珠 發表於 17-6-19 23:39
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3436751

唔清楚外國護照包括內地嗎。但sjs  ...
All I'm saying is, don't look at the face and the skin colour to to distinguish who is local and who is foreign, simple enough? :)

回覆 mandy_ng207 的帖子

據你這個道理,從「道德」層面上,無論LS or IS,應只報一間?報多過一間,即代表多心貪心?每人最後又肯定只會take 1個offer,咁對其他俾offer 嘅學校又係欺騙?

想問吓,如果你係esf kinder parents ,如果又在舊制下,你只會報一間?

回覆 Saboc 的帖子

多謝你的提問。我會報RC和SJS, 因為我住沙田,兩間返學都近。
我唔會報港島區的non-ESF schools, 例如GSIS, ISF,因為就算入左我都唔會去讀,無謂浪費人地interview時間。
其實新制亦容許你報晒三間ESF schools, 只係要寫preference, 就好似報JUPAS咁,你可以擺曬兩間醫學院入個list到,但一間first choice, 一間second choice, first choice收左second choice咪唔入囉,就係咁簡單。

其實in幾百人對個小朋友係無利,因為老師真係無法揀到合適的學生,學RC admission officer講,只能identify到最top的學生出來,而呢d人通常都有幾個offer。無咁叻果d, 可能兩間都waitlist, 家長又是失望而回。
如果大家都肯唔去「大包圍」報學校,相信大家的孩子入到心儀學校的機會會更高。不是嗎?

講真,有幾多間學校夠胆話自己係報考學生嘅首選!都幾好笑。

RC同SJS 的恩怨,點解要燒到學生頭上?

回覆 mandy_ng207 的帖子

其實大家唔多唔少都會報多幾間backup.!就算最心儀都唔一定收,無論讀國際定本地學校大家都係咁做。唔排除有家長無無聊聊乜都報。但所認識嘅esf 家長其實好多都只報esf 3寶,比較進取或小孩比較怕醜就會報多出面一兩間IS.
報哂foundation school and Pis 並非貪得意,只係想make sure 小孩有esf學位.事實係就算報哂3間esf,也有小孩一個offer也沒有。
想講:學校會在眾多報名學生揀適合;
           家長也會在幾個offers 中揀最心儀

mandy_ng207 發表於 17-6-20 08:10
回覆 Saboc 的帖子

多謝你的提問。我會報RC和SJS, 因為我住沙田,兩間返學都近。

新制度其實冇問題。問題主要源於:1. RC 收生門檻較高,和其他esf school 不一樣。對於一心入RC, 又想要back up 的我,好像孤注一擇。2. 入esf kinder 之前,冇打算一試定生死,好聴d就是計劃被打亂,不好聽係肉在針板上

回覆 hong0706 的帖子

Exactly

這個 topic 本來是討論 RC ,不幸地話題轉到去新 application process。
然而,雖然大家的確各有不同意見,但意見只集中 " 新 vs 舊 " process ,那一個較公平或較不公平,完全沒有提及學校間的甚麼恩怨。
老實說,真正家長得鬼閒鬥。
有心人不用無風起浪。
真正家長亦不要理會一些明顯來搞事的人。

nintendo 發表於 17-6-20 11:12
這個 topic 本來是討論 RC ,不幸地話題轉到去新 application process。
然而,雖然大家的確各有不同意見, ...
講得好。
因為小朋友嚟緊新入學,想多了解其他家長的討論,點知變為收生制度的爭論

MM2H 發表於 17-6-20 11:18
講得好。
因為小朋友嚟緊新入學,想多了解其他家長的討論,點知變為收生制度的爭論

討論制度可以,有少少爭議也可以理解。
但好地地,冇人攻擊學校,何必說甚麼 "恩怨"?
擺明刻意踩塲搞事。

貝珠 發表於 17-6-20 10:27
新制度其實冇問題。問題主要源於:1. RC 收生門檻較高,和其他esf school 不一樣。對於一心入RC, 又想要ba ...

Year 1 interview 只是傾計,會可以點難?RC 冇分 catchment area 即代表個個申請得,申請人數多,錯覺機會低。其實 year 1 interview 也是看釆數而己。新安排只申請一間,申請人數少了,機會反而大。

貝珠 發表於 17-6-20 10:27
新制度其實冇問題。問題主要源於:1. RC 收生門檻較高,和其他esf school 不一樣。對於一心入RC, 又想要ba ...
唉 我都係 一心諗住入RC 而家都唔知搏唔搏好

回覆樓主:

老實說我自己都研究過一輪,試圖睇下邊間會容易入d, 但其實全部都係得個估字,哈哈!
所以又番去基本步:問自己鐘意邊間多d囉,所以我先開post問,特別想知讀開esf kinder嘅家長覺得升上RC如何。

貝珠 發表於 17-6-16 18:06
RC, 另外esf 學生的advantage 只有class observation,在今年的環境下,相信所有applicants 也有interview  ...但以收生priority 來說,似乎smart d 的candidate 正選機會大d(regardless of priority )
我個仔咪waitlist囉,都話即係佢冇咁醒架啦

冇人話家長鬥,係聽者有意、對號入座、定自己妄想?

RC同SJS之間的種種、去過RC briefing 的人都會知。

其實,一直是RC同SJS爭同一堆學生,BHS同KJS catchment zone 的ESF kinder 學生由於RC遠,一直好少入RC,每年個位數字,所以新政策對這些zones的學生實質影響好小,RC収你都唔會去,而BHS同KJS至少今年夠位收哂所有ESF kinder  pass 嘅學生。

SJS唔同,8班的年,即18年入year 1 唔夠位,而由於學校距離的因素少咗,亦有D呢個zone入RC。

其實RC教學一直做得好好,口碑也好,萬丈高樓從地起, ,學校只有10年歷史已經越來越多家長考慮家長考慮構思RC,點解要咁急,用行政手段,要家長難做,將本地教育制度之中升小升中要策略性選校估下有幾多人揀某間學校,應該將邊間放係第一志願呢啲本地教育制度嘅呢啲本地教育制度嘅垢病帶進來!

Artie 發表於 17-6-20 18:09
Year 1 interview 只是傾計,會可以點難?RC 冇分 catchment area 即代表個個申請得,申請人數多,錯覺機 ...
其實幾會唔會大得幾多,每年ESF kinder 入RC只有三、四十、戓四、五十人,部份siblings, 其他主要SJScatchment zone 的,siblings  將來一樣入,只是唔會謮ESF kinder,SJS zone 可能仍有部份人博。只是,難為了住新界的家長

VVhuilee 發表於 17-6-21 08:41
老實說我自己都研究過一輪,試圖睇下邊間會容易入d, 但其實全部都係得個估字,哈哈!
所以又番去基本步:問 ...
我之前揀ESFvsRC都同樣有這些問題,邊間好D,不過,好少人2間都讀過,我淨係識得一個,由RC去BHS,因為BHS好近屋企,問佢邊間好D,佢話總體其實差唔多。
講返今年我識嘅人,主要係青衣幼稚園,絕大部份有RC offer 而唔去係因為遠,部分唔係太識RC,生不如熟,所以入ESF。當然,有小部分理由千其百怪,如:覺得RC英文差D,唔鐘意五歳小朋友同十幾歲的問一校舍操場,唔鍾意RC太早乜都iPad , 想小朋友至少細嘅時候多啲用返紙同筆etc

反而, 我識有siblings 在ESF的家長觉得有D老師hea, 又冇乜功課,如果唔係家姐讀緊,細嘅可能會揀RC.

我上面講,今年BHS夠位收哂ESF kinder pass 的學生,揀BHS一定穩陣D,不過如果RC明年改成好似 foundations school 咁有幾多位就幾多個confirmed offer interview, 咁就唔同睇法。