用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一升中二,暑假如何提升英文
go

中一升中二,暑假如何提升英文

我本身幫手義教一個中一升中二女生,讀英中,(低收入家庭,我問佢暑假有咩活動,佢話冇,要hea過)庭成績麻麻(因上年中一要留班,但我feel到佢吾係噤差有心讀,可能中小上英中適應吾到)
由今年2月開始跟到現在,
暑假前我都只是跟她的中英文以外其他科目,
而家暑假來,想補補英文,但我吾熟課程,而自己要反工都好忙,自己小一嗰個小朋友又要攪
所以想大家幫幫手,幫我諗諗7-8月呢8個星期,每星期一堂1.5小時,可以用咩教材好? or睇咩書好? 做咩練習好?
麻煩各位比意見,因知道大家都是高手:D
p.s.我本身英文吾係噤好,竹要預習左先教到的。

回覆樓主

是否可以介紹一些英文小說給她看,從簡單開始提高自信,也許你可以要求她一週一本英文小說,慢慢積累,英文的信心就回來了

santakit 發表於 17-6-15 13:29
我本身幫手義教一個中一升中二女生,讀英中,(低收入家庭,我問佢暑假有咩活動,佢話冇,要hea過)庭成績麻 ...

圖書館都很多英文小說,看小說有趣過補習,效果不比補習差

ouiwa    發表於 17-6-27 00:06
王家爸爸    發表於 17-6-18 23:15

回覆樓主:

以上方法,考慮先容易學習方法是圖像記憶法,圖書館有之類書看,能幫助記生字,記拼音,記歷史。。越早學越早有成果。。幫到人又幫到自己孩子。。。另做grammar,現暑期多二手練習幾新,20一本,50元三本,不妨二手舊書店揾

睇書、睇YOUTUBE,都係好有效既方法

SimplyVoice 發表於 17-6-19 16:51
學生邊方面的英文最需要幫助,是寫作、文法或是說話等?
先了解一下,才可對症下藥
始終暑假時間不多 ...
講得岩,對症下藥好重要。其實閱讀係寫作既基礎,聆聽係會話既基礎;反而文法比較難搞,揾本Raymond Murphy,日日睇,似乎係辦法。

暑假如不喜歡只看小說, 最好還是聽英文歌, 看英語電影,

Mat_Dad 發表於 17-6-20 12:01
暑假如不喜歡只看小說, 最好還是聽英文歌, 看英語電影,
歌同詩一樣,有時為咗就節奏,會唔太理啲文法。

王家爸爸 發表於 17-6-20 13:30
歌同詩一樣,有時為咗就節奏,會唔太理啲文法。
但睇書悶丫嘛, 尤其對於成績唔好既同學, 如果佢鐘意睇書, 就唔會成績差了。

又勾起我既往事。大家網友都知我英文好屎了。想當年大學一年, 因為英文未達標, 要上大學英文。我被派入中國阿sir班, 三十個同學左右。第一堂圍圈, 阿sir問, 大家對上堂學習模式有咩意見, 有D活潑既同學仔就話不如聽歌學英文, 咁阿sir就反問佢:乜你覺得聽歌可以學到英文的嗎? 當然大家就唔出聲了。

過咗幾堂, 佢發個reading書目, 要做讀書報告的, 真係OMG, 書名一大個Zen!

我心諗, 阿sir你到底知唔知我哋係英文未達標所以要上大學英文的, 禪呢家嘢就算睇中文都唔係好明, 你仲要我哋睇英文, 你係咪玩嘢先。到最後, 個course緊係緊緊合格收場, 我實在唔覺自己學咗D乜嘢, 就知道自己嘥咗一年時間, 兩個courses拉低晒個GPA。

little_yolky 發表於 17-6-21 11:11
但睇書悶丫嘛, 尤其對於成績唔好既同學, 如果佢鐘意睇書, 就唔會成績差了。

又勾起我既往事。大家網友都知 ...

中大

學英文,而家呢個世代好多方法,無興趣睇書,咪睇戲囉!拿,我提供一個方法,唔使錢,好實用,最緊要持之以恒。
揾張電影或電視劇DVD,自己有興趣睇,D英文唔好講得太快或太多土話。

第一次睇可以睇中文字幕,主要明白劇情
第二次睇衹看英文字幕,有唔識的生字問人或查字典。
第三、四、五次睇繼續看英文字幕。
第六次睇,英文字幕都唔要。
之後每日至少睇一次,如是者睇 30 次以上。
直到差不多全片識背爲止。

睇完一套,睇第二套,睇第三套。。。。。。每天至少睇一次。
一年后,你會發覺英文聽說能力突飛猛進,就算讀寫能力也會增長不少。
而且學的英文,是活生生的英文,不是教科書英文。
唔使錢,唔使請老師,唔使做練習。重點系同一套戲要睇 好多好多次,睇到入灑腦。
方法就好簡單,就睇可唔可以持之而恒。

當然,再加埋睇多D英文書就更好啦!

2jkidsfather    發表於 18-5-24 08:35
ouiwa    發表於 17-6-27 00:08
YmOra    發表於 17-6-22 18:14
王家爸爸    發表於 17-6-22 08:07

simonwan 發表於 17-6-21 18:11
學英文,而家呢個世代好多方法,無興趣睇書,咪睇戲囉!拿,我提供一個方法,唔使錢,好實用,最緊要持之以 ...
呢個方法唔錯!

學英文,而家呢個世代好多方法,無興趣睇書,咪睇戲囉!拿,我提供一個方法,唔使錢,好實用,最緊要持之以 ...
阿女們成日D Barbie DVD睇完番loop番loop再番loop, 連我都悶埋, 仲等我唔俾佢睇, 要睇套新既..........睇嚟, 我又錯了。

Yanamami    發表於 18-5-22 21:34

很好的方法,簡單、易做、人人都能做,而最重要係唔駛錢呢!

IloveJJ 發表於 17-6-22 21:45
我buy,今個暑假試下,transformer得唔得?

點解唔得?

謝謝你意見! :D
好巧合! 我之前睇youtube 教英文既片,都有英文老師噤教,第一日睇字幕,第二日再睇字幕,如是者睇熟晒,之后時幕都息埋,要吾睇字幕都聽得晒d對白,入晒腦,如自然之后應用時自己就會講得反出來!
好提議! :D

我上網download左harry potter個 script, 會比個女生讀晒先,再copy DVD 比佢。:D