用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一升中二,暑假如何提升英文
樓主: santakit
go

中一升中二,暑假如何提升英文 [複製鏈接]

jane-wang 發表於 17-6-17 21:54
圖書館都很多英文小說,看小說有趣過補習,效果不比補習差

謝謝意見! :D
我都是想比書佢睇,但點可以睇得精?
我自己冇咩時間。。而且我比佢睇,我要自己睇左先,預習下。。所以想搵精小精幹(hehehe...)既書。。。
我想搵4本書左右精睇。
例如fantastic Mr. Fox 好嗎?(有電影之後可以睇埋:D)
大家麻煩有好書推介嗎?:D

王家爸爸 發表於 17-6-20 11:27
講得岩,對症下藥好重要。其實閱讀係寫作既基礎,聆聽係會話既基礎;反而文法比較難搞,揾本Raymond Murphy ...

謝謝意見!:D
什麼是Raymond Murphy? 邊到有得買?

SimplyVoice 發表於 17-6-20 11:35
哈哈,在香港很少見明白這大道理的人相信貴公子/令千金一定獲益良多

Murphy是不可多得的練習書

謝謝意見! :D
可以講解Raymond Murphy呢本書應點使用嗎?
因為聽你噤講似乎吾係由頭睇到尾噤用,請指教! :D

santakit 發表於 17-6-26 13:12
謝謝意見!:D
什麼是Raymond Murphy? 邊到有得買?
商務、三聯都有,想平去 book depository 買。
English Grammar in Use Book with Answers (大約二百蚊)
Essential Grammar in Use with Answers (大約二百五十蚊)

ouiwa    發表於 17-6-27 00:09

brother4 發表於 17-6-19 09:36
以上方法,考慮先容易學習方法是圖像記憶法,圖書館有之類書看,能幫助記生字,記拼音,記歷史。。越早學越 ...

謝謝意見:D
有關記憶,我都想請教,我自己睇書or睇資料,好失敗,會睇完既下一刻就完全吾記得晒。。係完完全全地好似冇印象噤!睇完一片茫然。。。
我想請教大家讀書既方法,大家睇書既時候,個腦係有咩process㗎,係咪會一路睇一路諗野思考?會勾起其他related既知識?會associate其他野? 定點架?
同埋記憶好既人,佢係吾係習慣左會有consious 去記住d野? 定係真係好投入睇,所以記到?

回覆樓主:

一般人記憶有限是正常的,自己也一樣。。。平時做筆記幫助記憶。。有很多因素影響如週期性,早上/深夜可以記性較好,另環境如静地方圖書館。重要還有點可以將不喜科變成喜科的 ,一般鐘意的事會容易入腦。。。努力!

王家爸爸 發表於 17-6-26 13:22
商務、三聯都有,想平去 book depository 買。
English Grammar in Use Book with Answers (大約二百蚊)
...
中一升中二就睇Raymond Murphy, 真係..... 有點悶...
可能我對於藍色書(唔知仲係唔係) 沒多大興趣~

不過, 呢本絕對係公認有用的參考書! 王家爸爸係無介紹錯!

santakit 發表於 17-6-15 13:29
我本身幫手義教一個中一升中二女生,讀英中,(低收入家庭,我問佢暑假有咩活動,佢話冇,要hea過)庭成績麻 ...

Apps:VoiceTube
可揀唔同初丶中丶高級程度英語短片,有唔同體材,有時事,亦好update !有中英文字幕。
會識到好多詞語,課本都未必會教到!其實大人細路都啱!

女生,fashion magazine, cooking recipes. 上Youtube睇点做homemade mask, 健美操……总之係英文就得。咪禁闷成曰睇書做練习,从日常生活上学有趣d, 靈活d.

santakit 發表於 17-6-26 13:00
謝謝你意見! :D
好巧合! 我之前睇youtube 教英文既片,都有英文老師噤教,第一日睇字幕,第二日再睇字 ...

請問邊度可以download Harry Potter Script? 有link 嗎?Thanks

simonwan 發表於 17-6-21 18:11
學英文,而家呢個世代好多方法,無興趣睇書,咪睇戲囉!拿,我提供一個方法,唔使錢,好實用,最緊要持之以 ...

The greatest showman, 歌好好聽,戲亦好睇,不錯選擇

學英文,而家呢個世代好多方法,無興趣睇書,咪睇戲囉!拿,我提供一個方法,唔使錢,好實用,最緊要持之以 ...

我阿媽好鍾意Beatles, 細時冇書讀,出嚟做嘢揾錢,成日暪住我婆婆去戲院睇Beatles, 佢話當年係一套戲睇幾次,
第一次睇人
第二、三、四次睇字幕、聽
佢啲英文係咁學返嚟

你既方法似乎唔錯,好值得參考
想問下有咩方法可以令oral 進步多d?

bigbigeyeeye 發表於 18-6-11 22:02
你既方法似乎唔錯,好值得參考
想問下有咩方法可以令oral 進步多d?
...

有語境就最好。無就叫細路參加多鬼仔鬼妹的興趣班,drama 尤其推薦,生活上學語言好過上堂。當然比錢揾外藉老師教都得。唔想比錢就去英文教會、英文主日學,剩系奉獻,豐儉由人,上帝唔會介意你信唔信教,教會好歡迎非信徒去教會。

再唔系,日日跟住DVD、卡通一句一句讀,起碼會練好發音,朗讀(無論中英文)系學語文中好重要的步驟。

‹ 上一主題|下一主題