用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 adhd女
go

[過動] adhd女

我好奇想問,疑似adhd小朋友係專注力上不足會唔會影響佢思考同理解能力?因為我發覺我女係中文閱讀理解上,好似唔多明,往往都答錯晒題目,而且佢會死記答案,一旦轉左方式去問,就會亂答,幾個月前做既練習答案,佢又會記得晒全部答案,作文字題,佢又答返幾個月字既一樣答案。佢特別抗拒中文同閱讀,k3果年去足一年圖書館,陪佢睇陪佢讀,但佢係心不在焉,周圍望,周圍行,又呢又路,佢天生不愛閱讀,咁我可以點幫佢,學校已經搵左心理學家同佢做下d記憶力測試,佢返黎就話好簡單,咩都識。但佢考試都係咁同我講,但返到黎係全錯。佢本身好懶,但有小聰明,但一埋牙溫習就呢樣果樣,好似咩都記唔到入腦咁,我唔係要佢考試高分,但有時覺得佢太懶太hea,完全冇對自己負責任。辛苦、熱、攰、餓 ,曬都會喊。冇特定興趣,全部三分鐘熱度,淨係鐘意玩同食。黎梗升小三我擔心佢進入少女期,更加不秋不睬。唯一堅持係去學roller,不過都係我迫佢去,維持左兩年,但不停被師弟妹追過進度,因為佢認為岩既,叫佢改,比死更難受,會喊住練習,到現在,佢仍然會數手指計算,係咪佢太簡單?總之佢覺得岩既野,佢唔會改,或者咁講,佢認為做到既,就唔需要用其他方式。所以睇住佢,係一路退步。我都好想佢去參加下制服團隊,學下守紀律,但佢真係非常黑,冇次面試成功,我唔知佢係入面答咩同玩咩,我真係頭都大埋。叫佢去打下羽毛球,佢又嫌曬嫌要跑來跑去接波,我可以點算。唉。

你呢D問題好普遍, 有冇ADHD都會有。

首先睇下學校有冇投訴, 學習能力會唔會太弱。先考慮作去詳細評估

bestwish 發表於 17-6-15 15:04
你呢D問題好普遍, 有冇ADHD都會有。

首先睇下學校有冇投訴, 學習能力會唔會太弱。先考慮作去詳細評估 ...

佢已經成日比老師投訴遊魂,坐唔定,周身郁,慶幸佢冇騷擾人,只係成日發夢,同冇同理心,唔顧人感受,極度自私

回覆樓主:

有睇醫生嘛?醫生有開藥嘛?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 17-6-16 04:48
有睇醫生嘛?醫生有開藥嘛?

仲排梗,現在只係係學校見下社工同心理學家。其實佢比小時候已經叫定左dd,但依然遊魂,周身郁,易怒,唔肯面對困難,一遇難題就逃避,一唔滿意就發脾氣,奇突地自私,而且發覺佢手仔唔係太靈活,開野食,做手工,往往唔係太理想。

coffeejoeybb 發表於 17-6-16 06:40

仲排梗,現在只係係學校見下社工同心理學家。其實佢比 ...

似自閉症多d
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

其實專注力不足(ADD)的小朋友,在極度不專注情況下,亦會有過度反應。因為不能專注。
但ADD的小朋友,可以用藥改善專注情況。