用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)
go

嘉諾撒聖家學校(九龍塘)   [複製鏈接]

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170614/56825542

(校長應否這樣解決問題)???????

hppa    發表於 17-6-15 16:39
   5    0    0    0

tcp515 發表於 17-6-15 11:50
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170614/56825542

問題是校長咁做,是不是有心解決問題?

參與bca的學校不止聖家一間,姑且不評論個別校長言論內容,其實有須要特別針對這間學校嗎?

反而想問,家長同補習老師應唔應該咁做?
在學校門口,焚燒試卷。影響返學同學,影響學校正常秩序。

參唔參加考試/測試,大家觀點唔同,可以討論,可以支持,反對,可以罷考。

不過如此過激行為,好過分!

還帶住自己的小朋友。

回覆 b3410 的帖子

當然家長、補習老師都有問題....但是身為校長用呢種方法,令我聯想到好多youtube片既叔叔、伯伯囉!

ChocoMilk33 發表於 17-6-15 11:55
問題是校長咁做,是不是有心解決問題?
校長咁做,跟本解決不了問題!還有失身份!

回覆樓主:

個家長入錯目標性幼兒園,懶bca的錯,應一早轉園,派咗去有bca的小學,又唔轉校。。真係難明。。估下次校長見家長講間學校不合小朋友,應醒目去轉校,何苦大家辛苦多六年。。

tcp515 發表於 17-6-15 13:17

當然家長、補習老師都有問題....但是身為校長用呢種方法,令我聯想到好多youtube片既叔 ...
咁你覺得校長應該點?如果可以處理好D ?的確要唸下,因為個家長可能再玩過

回覆 brother4 的帖子

當然,學校是家長選擇的,事的起因也是她們,但家長行為已經過激時候,那位校長是否應跟她們一起激呢!

家長及補習老師的確行為過激。
他們的行為令人聯想到一些香港政客的示威方式,一些過激的示威方式經政客反覆使用,傳媒多番報導,部分市民已默然接受,認為沒有大不了。事件中的家長及補習老師的做法就係呢d示威行為的翻版,有樣學樣。

回覆 ChocoMilk33 的帖子

不說政客,只說那件事(用家長角度)!

b3410 發表於 17-6-15 12:19

同意。

我覺得家長比學校更有問題更令人討厭。

tcp515 發表於 17-6-15 11:50

你係佢會點做?

tcp515 發表於 17-6-15 13:55

你只批評校長,你認同/支持那兩個人?

tcp515 發表於 17-6-15 13:17

當然家長、補習老師都有問題....但是身為校長用呢種方法,令我聯想到好多youtube片既叔 ...

咁你覺得對住啲過火過份家長應該點?

當佢透明?由得佢燒?

下次佢地食髓知味,再燒大點,再激動點,會唔會影響路人甚至危害學生安全?

鬧個校長報警之前,反省一下乜野叫先撩者x先啦。

楼上講得啱,唔少香港人做事辦事過火,被制止仲要諉過於人。

tcp515 發表於 17-6-15 13:48

當然,學校是家長選擇的,事的起因也是她們,但家長行為已經過激時候,那位校長是否 ...

〈自由講塲)不應在校門縱火!。。有594人在討論中,不妨一看

tcp515 發表於 17-6-15 13:48

當然,學校是家長選擇的,事的起因也是她們,但家長行為已經過激時候,那位校長是否 ...
應該好言相待順便請埋飲茶?化敵為友?

tcp515 發表於 17-6-15 13:55

叫伍嘉儀去馬主突襲重複做一次,而你聯同校長做次完美示範。

b3410 發表於 17-6-15 12:19
認同!我覺得太激進,教壞小朋友!

brother4 發表於 17-6-15 13:37
個家長入錯目標性幼兒園,懶bca的錯,應一早轉園,派咗去有bca的小學,又唔轉校。。真係難明。。估下次校長 ...
有道理!

siden 發表於 17-6-15 14:29
同意。

我覺得家長比學校更有問題更令人討厭。
我都覺得好討厭!我小朋友學校只有約10個學生考BCA,我有讓小朋友參與考試,她覺得好簡單,一點也不抗拒,學校從來也沒有任何操練。情況就與我讀小學和中學時期一樣,印象中幾乎每年都會被帶到禮堂,進行評估,我覺得沒有問題,教育局只想拿數據來評核學生。家長也可選擇不讓子女參與考試,何須一定要全面刪除這些類型的考試呢?況且,不滿意的也不用這些齷齪的手段,簡直是教壞小朋友;我覺得這些人明顯是為政治服務,想博上鏡!

sharon26788    發表於 17-6-15 20:56
siden    發表於 17-6-15 17:24
‹ 上一主題|下一主題