用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 好奇一問,韋氏IQ test 满分多少呢?
go

好奇一問,韋氏IQ test 满分多少呢? [複製鏈接]

好奇一問,韋氏IQ test 满分多少呢?
   1    0    0    0

JCR 發表於 17-6-15 11:41
好奇一問,韋氏IQ test 满分多少呢?

在澳洲大學上過資優生家長陪訓,教授話以韋氏第四版standard scale 來計,ceiling 在155(4 standard deviation above average), 但通常用160因為齊頭易計算。

過咗IQ160 (平均3萬人中有一個),依家已經有韋氏extension scale, 可以測試到220, 或用Stanford Binet 都可以。但過咗160 個reliability 同validity就低好多,即唔多准確,做嚟無乜意思,知道佢係profoundly gifted 已經足夠。

其實IQ score 只係一個數字,其他個人特質如後天努力、EQ、AQ、品格仲緊要。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我搵過d網上資料,都係話160 (我識個小朋友被傳係160)
恐龍家

我倒是認識一個,目前看是有點小聰明,但還未有超人的表現,所以才好奇問下。
再聰明,再資優,確實只是個數字,還是要在社會生存,與人良好相處,再發揮自己的長處

IQ TEST 睇下你做簡單定完全版

petepete24 發表於 17-7-11 19:31
IQ TEST 睇下你做簡單定完全版

梗係全版,仲要正式由心理學家現場監控下做的。

網上簡單版(就算俾咗錢果隻),完全唔係果回事。

阿仔兩樣都做過,兩者結果實在差太遠。
‹ 上一主題|下一主題