用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧畢業後讀津校,會否不適應
go

明慧畢業後讀津校,會否不適應 [複製鏈接]

明慧中文程度係未好弱,側重英文?我諗住女女小學讀津校,會吾會因中文弱而適應吾到,或會讀得好辛苦(我吾想個女讀書讀得甘辛苦)?有無小學讀津校既家長分享下。
   2    0    0    1

913189396 發表於 17-6-15 03:51
明慧中文程度係未好弱,側重英文?我諗住女女小學讀津校,會吾會因中文弱而適應吾到,或會讀得好辛苦(我吾 ...

未聽過明慧中文比其他幼稚園弱,而我所識嘅明慧生好多都升津小!

keith_ccc 發表於 17-6-15 11:19
未聽過明慧中文比其他幼稚園弱,而我所識嘅明慧生好多都升津小!

我見網上話明慧教既中文係深,但相反淺既中文就吾識,例人口月土嗰啲,同埋認寫中文字弱。
而我有個親戚話,佢識既幾個讀明慧既家長,都話上左津小,小朋友難適應,跟吾上,因中文數學嗰啲吾得,反而英文就好好。
所以我先想問下明慧讀津小既家長,小朋友讀得點。

913189396 發表於 17-6-15 14:29
我見網上話明慧教既中文係深,但相反淺既中文就吾識,例人口月土嗰啲,同埋認寫中文字弱。
而我有個親戚話 ...

小兒讀pn!但有些朋友讀明慧已畢業!未聽過明慧學術唔得跟唔上津小!因為私幼本身學術要求比津幼高!當然可能你親朋要求嘅學術水準亦比較高!但我相信如果明慧呢類私幼都唔夠升小!我諗全港大多數津幼都唔夠水準!我諗你要向補習呢方面諗諗!

回覆樓主:

唔覺明慧升津小有難度,中文程度叫做深,k3默書已經默緊九龍,愛護,建築之類,仲叫淺??至於淺既字,例如人,口,土,月之類k1已經開始認同寫,k2要識寫自己中英文全名,數學方面亦唔覺得淺過人,加減數都有教,k3仲會教小小乘數表,英普方便完全無問題,明慧係有教phonics,英文默書完全無難度,今年畢業生好多都考到好既直私,亦有第一志願入到心儀學校!!

回覆 913189396 的帖子

識兩個,跟唔上亦主要是中文

回覆 yucheung 的帖子

請問是太子還是北角分校呢? 我小朋入將會入讀太子分校, 但聽說太子分校升小成績較遜色

chelaulau 發表於 17-7-18 21:35

請問是太子還是北角分校呢? 我小朋入將會入讀太子分校, 但聽說太子分校升小成績較遜 ...

十隻手指有長短,邊度都有人叻D,有跟唔上嘅學生,我可以肯定講英文普通話能力一定無問題,明慧用自家課本,基本上2歳班d課本中英生子己經好深.我相信應該唔會跟唔上,除非你上一些學術要求極高的學校,其我相信一定應付到.

chelaulau 發表於 17-7-18 21:35

請問是太子還是北角分校呢? 我小朋入將會入讀太子分校, 但聽說太子分校升小成績較遜 ...

我地係太子分校!!成績唔差喎,今年都好好,派位同考學校唔差,王錦輝,福附之類都有人入到,學既野唔會叫做淺,上到k3,你會深深感受到。

Chf1983 發表於 17-7-19 02:17

十隻手指有長短,邊度都有人叻D,有跟唔上嘅學生,我可以肯 ...

咁樣講啦,我覺得學校教完,返屋企家長都要幫小朋友溫書,k3下學期已經有默書,一班20個入面,總有一,二個小朋友會完全唔識,咁同一班,同樣既老師,同樣既學習,點解其他8個小朋友會只錯一,兩個,10個會滿分?我覺得同家長有無幫小朋友溫書,小朋友本身有無粗心大意,筆順有無跟足都都有關係,學唔學到野,除左睇老師同小朋友,有好大既部分就係屋企,多閱讀中英文書,多聽多講多寫,都會有幫助,學校得3個鐘,真心黎講,時間咁有限,其他時間如果家長完全唔理小朋友學術,學校幾好都無用

boboapril 發表於 17-7-18 11:17
回覆 913189396 的帖子

識兩個,跟唔上亦主要是中文

我個小朋友又無呢個問題,中文英文普通話都無問題,而家最大問題係學校用開英文教數學,佢小學會用廣東話學,暑假幫佢補習數學時,發現佢聽唔明廣東話教既數學,不過將題目一轉英文,佢就識,所以今個暑假要幫佢學識用廣東話學數學。

yucheung 發表於 17-7-19 13:32
我個小朋友又無呢個問題,中文英文普通話都無問題,而家最大問題係學校用開英文教數學,佢小學會用廣東話學, ...

我女兒升k1,睇到佢各方面都有進步,最明顯是英語能力,本身有龍校收,最後放棄了,因為我相信佢係明慧學既比龍校多,絕大部分龍校都係happy school ,結果大部分學生都外補為求爭番入小學,家長小朋友都有疲累,都唔知為乜,明慧是私校,無小學back up,為要吸引人來讀一定係教學上落足功夫,因想孩子打好根基,所以揀明慧。純粹個人意見,自己用心感受下.

Chf1983 發表於 17-7-21 02:03

我女兒升k1,睇到佢各方面都有進步,最明顯是英語能力,本身 ...

除左貴,其實真心唔差!!!教既野好貼直資私立,k2有小一面試模擬班幫小朋友考小學,k3有小一模擬班,模擬小一上堂環境及堂小一中英數,為小朋友入小一打好基礎。

明慧K1真正用家。 中文: 深, 小學程度。 英文: 深, 鬼佬對答及讀寫流利。 數學: 中文數及英文數都有。 科學: 深。 音樂: 奧福。 日文: 基本程度。 奇怪, 不是用家可以寫甘多與事實不符的。
‹ 上一主題|下一主題