用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IB 課程
go

IB 課程

小朋友今年4歲,讀緊國際學校,優點:如有興趣的事物,有好高專注力,自己去硏究發掘。缺點:唔合群,唔太懂跟人相處,硬頸。所以仲係觀察中,未知合適一讀邊種課程。
所以想請教一下,IB 課程合適什麼性格的小朋友?

HH_HH 發表於 17-6-14 23:19
小朋友今年4歲,讀緊國際學校,優點:如有興趣的事物,有好高專注力,自己去硏究發掘。缺點:唔合群,唔太 ...

IB is a good curriculum in preparation for university. Students need to be all rounded, have good time management skills, good language and reasoning ability to articulate and correlate observations, knowledge and conclusions. I don't think kids are born with these skills. These are developed over time. It is too early to decide which curriculum suits a four year old. But what really matters is the choice between British vs US curriculum. E.g. For HKIS, it offers US curriculum (SAT and AP) and there's no IGCSE while in ESF, they offer igcse and IB diploma, if you want to apply for US universities you need to self study for SAT or AP. However since your child is only 4 years old, you can decide this later and switch schools in secondary.

小朋友今年4歲,讀緊國際學校,優點:如有興趣的事物,有好高專注力,自己去硏究發掘。缺點:唔合群,唔太 ...

And the lack of social ability has nothing to do with curriculums. I think different curriculums do encourage kids to learn to interact and collaborate with others.

IB 課程原先係設計主要俾D外交官子女讀,因他們幾年就轉去另一國家,所以重點就係夠 versatile, 缺點就係太廣太淺。唔知係咪HK課程太難,抑或IB marketing 係HK做得好,近年好多學校要來做selling point. 我理解英基轉IB,因97後多了畢業生去非UK大學,那IB係方便過AL。其他學校又IB,就...........
讀乜課程要成績好, at the end of the day, 都係要識考試,唔好迷信乜課程會令到你有乜思維呀etc.
你會看到HK學生考IB成績比世界其他地方勁好多,諾貝爾學術獎又唔係拿過好多。因為HK學生考試叻。上兩三年有個中學受傳統教育既MCS畢業生去李寶春讀IB,一樣拿滿分。HK學生主要怕IB要用既英語程度唔過關,你見英基有幾十個IB狀元,同以前AL得幾個狀元,你會知道IB和AL程度差多遠,因英文不會是英基生的barrier. 有英國教授同我講,他們大學既專業學系,係 prefer AL 考生多過IB考生。

lawsonmoon 發表於 17-7-20 15:21
IB 課程原先係設計主要俾D外交官子女讀,因他們幾年就轉去另一國家,所以重點就係夠 versatile, 缺點就係太 ...

小朋友大左,會安排去美國讀大學,所以趁佢細個嘅期間,想佢學好中文,耐何香港國際學校,如果中文程度有咁上下的學校,選擇不多,行AP的國際學校,中文程度一般都低。IB的學校,現在又不知是否合適她的性格,所以選擇困難
我當然知道最後都要懂得考試,有朋友的兒子在讀AP課程,相對真係讀得輕鬆好多

HH_HH 發表於 17-7-20 15:28

小朋友大左,會安排去美國讀大學,所以趁佢細個嘅期間,想佢 ...
我大仔就係在HK讀AP,舊年返了美國。如去US,我個人認為AP好D,如未決定,IB又可能方便D。國際學校中文係淺,但我太太係教中文的,所以我仔女的中文又不能作準。以前他們在家,我要佢地8,9成講國語、廣東話的。

lawsonmoon 發表於 17-7-20 15:45
我大仔就係在HK讀AP,舊年返了美國。如去US,我個人認為AP好D,如未決定,IB又可能方便D。國際學校中文係淺 ...

好多ESF 學生學校考IB, 出面自己讀及考AP.

lawsonmoon 發表於 17-7-20 15:21
IB 課程原先係設計主要俾D外交官子女讀,因他們幾年就轉去另一國家,所以重點就係夠 versatile, 缺點就係 ...

一派胡言。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

.lawsonmoon 發表於 17-7-20 15:21
IB 課程原先係設計主要俾D外交官子女讀,因他們幾年就轉去另一國家,所以重點就係夠 versatile, 缺點就係 ...
"IB 課程.....缺點就係太廣太淺。"  
"你會看到HK學生考IB成績比世界其他地方勁好多,諾貝爾學術獎又唔係拿過好多。"
"你見英基有幾十個IB狀元,同以前AL得幾個狀元,你會知道IB和AL程度差多遠,"
"他們大學既專業學系,係 prefer AL 考生多過IB考生。"

好強嘅邏輯     所以大家唔好讀IB, 更加唔好再考慮讀IS, 考DSE 先係正道

IB 課程合適什麼性格的小朋友?

多咀有主見的小朋友.  你小朋友今年得4歲, 本身此歲數應該比較自我, 性格都未定, 所謂缺點, 對佢不太公平?  
反而, 佢大啲讀IB, 對你一言九頂, 你的EQ OK 嗎? 所以問題應該係 "IB 課程合適什麼性格的家長?"

週未多口啲, 不喜勿插

shadeslayer 發表於 17-7-20 21:24
一派胡言。

得啖笑,我都費事回佢。

Activehealth 發表於 17-7-20 19:40
好多ESF 學生學校考IB, 出面自己讀及考AP.
好多IB鐵粉係接受唔到尼個實況,去美國讀係AP着數;as I said 未決定係IB方便。

himching 發表於 17-7-21 11:24
"你會看到HK學生考IB成績比世界其他地方勁好多,諾貝爾學術獎又唔係拿 ...
咁你覺得係英基突然多了幾十個尖子,抑或係IB比AL易做狀元? 你對自己忠實得架啦,唔駛答我,我冇乜興趣知。

himching 發表於 17-7-21 11:24
"你會看到HK學生考IB成績比世界其他地方勁好多,諾貝爾學術獎又唔係拿 ...
sorry, 我冇講過,考過或研究過DSE,亦不了解。

有位網友都好忙,local school topic 又入,IB topic 又入,
入去個個 topic ,留言都係鬧交口吻,係批評人地學校,
其實點有道理都好,也要有基本禮貌。

lawsonmoon 發表於 17-7-21 16:40
咁你覺得係英基突然多了幾十個尖子,抑或係IB比AL易做狀元? 你對自己忠實得架啦,唔駛答我,我冇乜興趣知 ...

其實Harrows 2016 年有47人考A level, 也有七個全4A*, 比例也是很高,你也可以話A level易考。

以我所知,就係AL太容易攞A,英國大學認為唔係一個好既指標,以至越來越多學校行lB

DreamKid 發表於 17-7-21 18:20
以我所知,就係AL太容易攞A,英國大學認為唔係一個好既指標,以至越來越多學校行lB ...

亦因為易,全a*多到牛劍収唔曬,評估唔到,所以改左制,全部一taje過。

DreamKid 發表於 17-7-21 18:20
以我所知,就係AL太容易攞A,英國大學認為唔係一個好既指標,以至越來越多學校行lB ...
英國AL係Grading 既原因,不是科程既深淺,2015年改革可能想將A*內的人可再細分。According to BBC, 英國AL俾A*大約8-10%, HKAL俾A大約4%, A-B大約10%。AL選讀學科窄而深入; IB廣而没有這麼深入。

964000 發表於 17-7-21 17:52
其實Harrows 2016 年有47人考A level, 也有七個全4A*, 比例也是很高,你也可以話A level易考。
...
新校冇乜往績,我真係唔知道哈羅收既學生學術水平,只知道佢地既經濟水平。要解答這問題應要垂直比較,如以後它們改考IB,就會多些 picture 。好像英基,你可垂直比較。