用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍真光中學(小學部) 請問馬安山靈糧小學 vs 九龍真光小學兩間選擇, 選那間呢 ...
go

請問馬安山靈糧小學 vs 九龍真光小學兩間選擇, 選那間呢? [複製鏈接]

請問各位ek parent, 如果馬安山靈糧小學同九龍真光小學兩間選擇,各位會選那間呢?

因band 1 中學派位比例相約(大概3x-4x%), 所以好難選
   0    0    0    0

當年我也如是,但我最終選真光

陳爸爸 發表於 17-6-14 22:28
請問各位ek parent, 如果馬安山靈糧小學同九龍真光小學兩間選擇,各位會選那間呢?

因band 1 中學派位比例 ...

路過,抱歉一問九真小學的升中成績從哪裡得知?

回覆 dmchu 的帖子

家長會或小學簡介會中,學校有講有幾多%升上九真中,另外之前介紹幼稚園部時,有提到其他學生如果唔上九真中,會升上必乜嘢中學

leafun 發表於 17-6-16 18:22
回覆 dmchu 的帖子

家長會或小學簡介會中,學校有講有幾多%升上九真中,另外之前介紹幼稚園部時,有提到其 ...

明白。升九真中的數字確有提到,但其他學校的比率我真的想求教。

樓主指升b1比率為30%-40%,坦白說沒比全港平均高很多。理論上全港平均是33%。

另b1又是否計算九真中?

dmchu 發表於 17-6-16 19:17
明白。升九真中的數字確有提到,但其他學校的比率我真的想求教。

樓主指升b1比率為30%-40%,坦白說沒比全 ...

有兩派,一派覺得九真中係band 2,因為佢係中中。另一派覺得九真中係band 1c,因為佢收一定數目band 1生,同埋微調下佢開到3班英文班。
‹ 上一主題|下一主題