用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗崇真vs長沙灣協和
樓主: WinnieCatCat
go

深水埗崇真vs長沙灣協和

gwenstephen 發表於 17-6-18 00:57
似乎大部分人都揀協和…………
令我最唔明啲,呢間學校成日報導話咁多人排隊,又多外籍老師,為何成績咁普 ...

成績不是辨學的唯一指標。
去崇真,你就要發掘其他優點。eg.英語

rabbittwin 發表於 17-6-14 22:03
是英文小學部或是國際部?如果係後者,英文語境會很好,但學費不菲,睇你覺得值唔值;如果是前者,其實好多 ...

我係崇小主流部用家。主流部基本上除咗中文係普教中,數學係廣東話教,但有三成係英文數、主科全部都是用英文教學的。同讀國際班一樣,基本上老師唔係講英文就係普通話。唯一分別係國際班連非主科都用英文教及要學外語。

CKMmama 發表於 17-6-18 11:19
我係崇小主流部用家。主流部基本上除咗中文係普教中,數學係廣東話教,但有三成係英文數、主科全部都是用 ...

請問數學科,怎樣7成用中文敎,3成用英文教。是否要買兩套書,每本教D

AgapePa 發表於 17-6-18 11:41
請問數學科,怎樣7成用中文敎,3成用英文教。是否要買兩套書,每本教D

書用中文,作業中英各一

CKMmama 發表於 17-6-18 11:19
我係崇小主流部用家。主流部基本上除咗中文係普教中,數學係廣東話教,但有三成係英文數、主科全部都是用 ...

謝分享

我之前問過老師,最後決定放棄學位留另一私小

WinnieCatCat 發表於 17-6-14 17:54
代友問,小朋友本身英文很好,我的朋友擔心協和語境不夠,認為崇真語境較協和好,十五十六唔知點揀。我憑直 ...

sorry,看到崇真升band 1真的不足4成,又有人告訴我崇真英文也不是太強(非國際),我收回之前的意見,還是選長協較好。

hppa    發表於 17-6-19 17:52

AgapePa 發表於 17-6-18 10:50

成績不是辨學的唯一指標。

我唸基崇点都有 band2 卦(at least schooland says so),之前有討論話幾年前基崇都有20%入本地大學。不過,基崇真係有好多設施架,游泳池,音樂室,連GYM 都有!啲學生也很愉快架…………

唔使 sorry 既 cherrieshum, 我都曾研究下呢间學校(因多人推薦), 明白想知的資訊是冇的,可能只有崇小老師先知真正band1數字. 不過,崇小上基崇可能真有一半。

cherrieshum 發表於 17-6-18 21:02
sorry,看到崇真升band 1真的不足4成,又有人告訴我崇真英文也不是太強(非國際),我收回之前的意見,還是 ...

不用sorry及收返之前說法啊,我反而要多謝你熱心解答和搵資料。我明白學校透露的唔多,即使在讀家長也只是靠信校方所說的,同意gwenstephen所說崇小升中數字以至基崇水平只有校方才知。我認同崇真是好學校,若朋友抽中的是二三線小學就必會選崇真,怎料如此幸運抽中協和,兩夫婦各有所好,才決定唔到。

非常感謝噤多位畀既意見,已將大家的意見向朋友轉達,綜合大家的意見,應該是崇真語境較好但要對band 1率審慎一點理解,而協和則升中較有保障但語境不及崇真。b1率和語境兩者不可兼得,要看朋友兩夫婦較重視哪樣了

marie12345 發表於 17-6-15 18:16
除左考慮語境,仲應該睇埋其他,如果無津貼崇真並不是咁抵讀,國際班學費七千幾一個月,但此校並非真的國際 ...

真正國際學校收double學費

TT's school fee is expensive. One can consider to save the $$ for 12 years, and use the saving to send the kids to overseas??