用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實明白, 但可以點繼續行呢?
樓主: 哈利媽
go

其實明白, 但可以點繼續行呢? [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-6-15 09:55
回覆 哈利媽 的帖子

數學測考表現唔及平日,一般有幾個可能,1)學識咗,但明得唔夠透徹,題目轉少少或者 ...

我個仔第一、三點都係,二就唔知係唔係,升小二,冇補數,點樣改善又唔違背初小應該"放手"嘅原則呢?

回覆 YolandaTam 的帖子

Bingo, 四全中, 死未

大家正正合力同我搵哂佢啲問題但可以點攪呢?

shadeslayer 發表於 17-6-14 21:20
唔好聽D講。小學就係鬥小心,鬥紀律,咁即係正確的材料是65分。
同意,初小課程唔難,肯溫下書基本唔會唔明, 考試就係睇下那個小朋友冷靜, 細心,  做到的咪就係高分果D囉, 所以我囡溫書時熟曬,考出來起碼打8折, 咪就係無其它小朋友咁叻囉.

哈利媽 發表於 17-6-15 09:23
我打算重點攪攪佢嘅自律同自信心, 希望來年幫到佢嘅臨場表現, 其實大家知唔知有咩方法同訓練可以做呢? ...

咁大先攪返自律好難喎。

另一樣係佢幾時頓悟,明白讀書為物,開始唔HEA。

成日錯唔小心,操練一定有幫助。

大部份情況下,補習都有副作用,唔建議!

唯有多做練習,多鼓勵佢,
先做淺d既,比返d信心,由淺入深,基礎要打得好,
多做就會少出錯,少大意,
想成績好一定要勤力,每日都要溫習。
平日除左做練習同溫習仲要多睇書,
有心就會做得好,鼓勵好過成日鬧。

哈利媽    發表於 17-6-15 15:01

retriever 發表於 17-6-15 11:47
咁大先攪返自律好難喎。

另一樣係佢幾時頓悟,明白讀書為物,開始唔HEA。
想請教, 補習會有咩副作用? 因剛開始中英數分別補齊

回覆 哈利媽 的帖子

如果係學得唔通透,咁你根據學校練習的題目,轉少少或者係相反咁出題比佢做,務求佢真係學得明白。
訓練專注力和自制能力,其實係日常生活,或者運動、練習樂器都訓練到。暑假裏,你可以試吓每星期比佢一份長d的練習,好似考試咁,要佢坐定定做好,再認真check卷,練到佢唔會最尾甩轆。

至於解錯題和careless mistakes,你可以見到佢做練習出錯時,圈住題目,再要佢自己搵出錯乜嘢,做番啱。慢慢佢就變成鷹眼啦。

小朋友最怕軟皮蛇,無心學。細路哥有心做好,家長有心教,你話都係讀唔掂,未見過。

IloveJJ 發表於 17-6-15 12:46
我覺得小朋友對自己讀書方面既自信的確係好重要既,但我睇你呢幾年出既post,你仔似乎唔係今年先無呢方面既 ...

x2,另可看一次以上全部小學雜談,升中派位等,自己看過一次獲益良多

SPA_family 發表於 17-6-15 13:25
想請教, 補習會有咩副作用? 因剛開始中英數分別補齊

那你應該幾相信補習,那就繼續補吧。

當發覺有問題再考慮停。

SPA_family    發表於 17-6-21 13:07

回覆 hha 的帖子

放手,係比小朋友自己主導學習的責任,唔等于佢唔識或者搞唔掂都唔理佢。其實個個小朋友情况唔同,幾時放手,點樣放手,放幾多,係藝術,要家長自己琢磨。

回覆 IloveJJ 的帖子

唉....你真係好了解我哋, 真係多謝你嘅回覆, 其實阿仔都有努力嘅, 不過真係冇盡力, 正因為佢唔自律嘅性格就浪費咗好多冇謂嘅時間去叫佢開工溫習, 每次要攪一輪先埋位, 攪到大家都唔開心.  事實上, 我對佢從小嘅管教算嚴 (不過偏向行為性格多啲), 由細到依家返學期間都冇得睇電視, 更加全家都唔打機, 會SET時間表, 正係我咁緊張訓練佢自律同專心, 到頭嚟都係比呢個問題困擾住, 其實我都好DOWN呀...

回覆 Jane1983 的帖子

多謝你嘅建議, 其實大部份依家都做緊, 暑假我都會KEEP住努力再加多啲耐性同讚賞, 不過考試緊張我唔知點攪?

回覆 哈利媽 的帖子

考試唔好緊張,心理質素係要慢慢訓練。通常事前準備得好,個肚有料,做d自己熟識的事,一般唔咁騰雞。
再者,你可以同佢多d傾計,小朋友讀小學、中學、大學,十幾年學習生涯,默測考、評估、比賽計埋幾百次,如果次次都惶恐不可終日,咁點做人?佢一定要堅強,迎難而上。

事前努力準備,考試時搏盡,考完檢討,之後吸取經驗,move on下次做得更好。做人就係咁樣,想贏唔怕輸!

哈利媽 發表於 17-6-15 09:20
回覆 santakit 的帖子

都唔係咩名校呀, 其實我都唔知佢學校係咪真係深啲??我都有諗過如果佢五,六 ...

幼稚園原校昇上?

hha 發表於 17-6-15 11:07
我個仔第一、三點都係,二就唔知係唔係,升小二,冇補數,點樣改善又唔違背初小應該"放手"嘅原則呢?
...

男仔,如果無記錯你細路果間,只要攪掂第一點,即明白課程,唔駛咁緊張。

男仔你要俾時間佢成長。

佢態度唔好要鬧,但唔係為分數,要佢知對錯。

印象中男仔好少由頭帶到尾。

SPA_family    發表於 17-6-21 13:11

retriever 發表於 17-6-15 20:41
男仔,如果無記錯你細路果間,只要攪掂第一點,即明白課程,唔駛咁緊張。

男仔你要俾時間佢成長。

佢只有數學一科好似過山車咁,其他科都好穩定,今次考試前有喺屋企同佢操數,成績好番好多,但又諗係唔係人哋所講嘅'谷'返嚟呢?!講真我未識拿捏。

我又聽講男校數學科係好決定名次高低,數學強嘅學生通常名列前茅。所以又想同佢打好啲個底,但又怕involve 太多。

佢學習態度OK。

hha 發表於 17-6-15 20:49
佢只有數學一科好似過山車咁,其他科都好穩定,今次考試前有喺屋企同佢操數,成績好番好多,但又諗係唔係 ...

算唔算“谷”, 唔係醫學定義,無需認真,重點係有無副作用。

考前做練習磨利把劍,見好就收,無可厚非。求

最後果5-10分,對男仔可能做練習係較易方法,不過所花時間可能幾何級增長。

留意做練習唔會明多左,不少男仔要中三或中五後先大熟,要慢慢等。

分數成績,如你學校有空間包容,最好輕鬆D。

係咪專注力唔好?
‹ 上一主題|下一主題