用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩 VS 聖保祿天主教小學
樓主: BBQporkpork
go

協恩 VS 聖保祿天主教小學 [複製鏈接]

twotwoshing 發表於 17-6-15 11:12
咁你又講得啱,何必自尋煩惱?樓上啲人答得咁認真做乜?人地只係頭3,你估入梗?有offer先算啦。

呢堆帖 ...
Agree

咁你又講得啱,何必自尋煩惱?樓上啲人答得咁認真做乜?人地只係頭3,你估入梗?有offer先算啦。

呢堆帖 ...

是的,如果哈佛 同 史丹福 同時比OFFER 我,我就會好頭赤,2間都咁好,我都唔知點簡好?

動物有本能,人本身亦有本能。 其實,我只得一招,如果2間都收,而且水平相約,索性帶個小孩去2個學校,她是會識自己選擇的。就係咁簡單,快靚正。

siden 發表於 17-6-14 12:55
其實好多時煩惱後發現根本冇offer, 又何須煩惱?

其實説到底,資料搜集精髓,在於早早仔細搜集各間學校 ...

呢堆帖 ...
提早瞭解多D,做好planning有道理。因為通常叩門如果收,要好快決定,如果call waiting更加係。到時猶猶豫豫,心大心細更加麻煩。心目中已經有個大致次序,萬一有offer,可以即刻決定。

b3410 發表於 17-6-15 19:47
提早瞭解多D,做好planning有道理。因為通常叩門如果收,要好快決定,如果call waiting更加係。到時猶猶豫 ...
你看不清嗎? 心大心細,猶猶豫豫,不是PLANNING 不PLANNING 的問題,而是樓主 (或佢朋友)本身的性格弱點。

無論再多的資訊,她的本性仍是會DIY尋找煩惱的。

‹ 上一主題|下一主題