用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩 VS 聖保祿天主教小學
樓主: BBQporkpork
go

協恩 VS 聖保祿天主教小學 [複製鏈接]

BBQporkpork 發表於 17-6-14 15:11
多謝hkpapa852 o既回覆,

你所講o既, 其實就係我地協幼家長o既concern
還有一點要考慮

協中到現今仲未宣佈, 會否還有任何"保留位"俾小學部. (今年協小既小六學生係最後一年可以直升)

有幾多呢? 定係完全無呢? 暫時未有人知 (其實可能中小學已確定, 但未公佈)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 17-6-14 12:03
兩間津校, 有中學部,一個香港一個九龍, 宗教唔同, 大家差不多, 看自己有無宗教取向, 住所邊區近D仲好. ...
九龍那間中學早已和小學脫鉤。所以,不計交通,我會選香港那間。

hppa    發表於 17-6-14 15:29

我知, 但如果能夠係協小生存到, 他日就算升上中學部或九龍城區的B1中學相信無大問題., 反而我會睇返學車程同宗教信仰.

hkpapa852 發表於 17-6-14 15:16
還有一點要考慮
好似...今年P6協小家長知晒啦喎 ~~~

mcl203 發表於 17-6-14 15:48
好似...今年P6協小家長知晒啦喎 ~~~
今年P6協小家長可以直升, 佢地知嚟都無用..... 個多月前協小家長都話未知喎.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Felix223 發表於 17-6-14 15:27
我知, 但如果能夠係協小生存到, 他日就算升上中學部或九龍城區的B1中學相信無大問題., 反而我會睇返學車程 ...
生存......

呢個詞語用得好有趣

hkpapa852 發表於 17-6-14 15:53
生存......

呢個詞語用得好有趣

唔好講協小,其他名校,都是同一道理。

Felix223 發表於 17-6-14 15:27
我知, 但如果能夠係協小生存到, 他日就算升上中學部或九龍城區的B1中學相信無大問題., 反而我會睇返學車程 ...

「如果係協小生存到」

咁生存到就梗係冇問題。

咁如果唔係band 1呢?未讀又點知小朋友乜質地?咁band2呢?

協小band2係完全冇可能上協中。講得難聽點band1c都未必被協中收番。

St Paul catholic, 只要你唔係band3,升直中機會好大。

www    發表於 17-6-14 23:19

siden 發表於 17-6-14 15:59
「如果係協小生存到」

咁生存到就梗係冇問題。
但 SPPCS 要返住柴灣先...住九龍都可能交通有D頭痕 ~~~

mcl203 發表於 17-6-14 16:03
但 SPPCS 要返住柴灣先...住九龍都可能交通有D頭痕 ~~~

咁梗係assume人地搞得掂交通la

否則vs黎做乜?

「如果係協小生存到」

咁生存到就梗係冇問題。

事實可兩邊看,唔讀又未必不是B1材料,何必咁快要驚定?去邊間讀都係嗰句,如果真係生存唔到,家長應該自己有plan B轉塘!

siden 發表於 17-6-14 16:06
咁梗係assume人地搞得掂交通la

否則vs黎做乜?
我地係地區先決友...當年都接近過海免問...除左一間...

多謝各位資深會員o既回覆

「如果係協小生存到」

咁生存到就梗係冇問題。

Agree , 重要係兔年、出世已爭床位、之後又爭奶粉、而家小一又多人到區區都話有不少吾中乙一就bye bye 被派去第二區、到時又吾夠band 1位又爭、入st Paul's cat 起碼爭少一次吧、除非讀吾到落左去band 3就無辦法啦。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

BBQporkpork 發表於 17-6-14 11:34
代我女同學問,
如有以上兩間Offer, 大家會點揀呢?

我選聖保祿,第一協小升上協中沒保證;第二,個人認識的朋友女兒,聖保祿英文比協小強。

cherrieshum 發表於 17-6-14 19:06
我選聖保祿,第一協小升上協中沒保證;第二,個人認識的朋友女兒,聖保祿英文比協小強。
...

小女Sppcs讀, 學校英文課没特別教快, 協恩就不清楚了. For 樓主參考.

回覆 cherrieshum 的帖子

但我聽聞學術上協小強D (即係D野難D)。。

cherrieshum 發表於 17-6-14 19:06
我選聖保祿,第一協小升上協中沒保證;第二,個人認識的朋友女兒,聖保祿英文比協小強。...

同意,學術上聖保祿小學明顯較強。

回覆 www 的帖子

我識其中一間學校既媽媽將2間的卷比較過,佢話協小深D。 st paul英文同出邊一樣冇教深,都係用同級的longman express 和workbook的。中文好似深D,數學就和其他學校一樣。

不過我個人會選sppcs因為升中穩陣,到時大左才考慮考不考其他中學。

dereklg 發表於 17-6-14 14:30
事實上,要2間同時有offer 才出現你提及"vs" 及"需要選擇"的情況。 現在何必自尋煩惱。

你所提及,怕別人 ...

咁你又講得啱,何必自尋煩惱?樓上啲人答得咁認真做乜?人地只係頭3,你估入梗?有offer先算啦。

呢堆帖都係有offer先算啦,何必自尋煩惱?
深水埗崇真vs長沙灣協和
40校網-五邑工商小學可以嗎?
宣小vs仁立
請問有冇讀荔天可比下意見
馬鞍山信義小學
荔枝角天主教 vs 德雅 vs 九循
net 11 聖公會聖彼得 vs 般咸道官立小學
net 12 軒灣 vs 軒銅
觀塘區樂華天主教小學好唔好?

唔好話我呀,我巧驚驚架
‹ 上一主題|下一主題