用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一派左卷,滿意成績嗎?
樓主: 貪靚媽
go

小一派左卷,滿意成績嗎?  

回覆樓主:

其實我不太滿意,不過唔會俾小朋友知。

升小後開始放手,沒有太干預佢的溫習方式,已預期佢成績會退步,可能自己未做足心理準備,所以自己失望;只希望佢收到成績後能有所警惕,來年更加用功學習;最緊要仍能維持一顆求真的心和繼續擇善而行就好。

meowloo 發表於 17-7-5 17:16

升小後開始放手,沒有太干預佢的溫習方式,已預期佢成績會退步,可 ...

小朋友升小幾?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

MNIF 發表於 17-7-6 15:46
成績表發下來,我....只能用感動兩字來形容。天道無親,常與善人。
人誤聖人人不少,聖人無誤世間人。天助 ...
你就好啦, 我心中只得一字:愁!

happpy 發表於 17-6-26 15:28
回覆 1998Ruby1998 的帖子

好想請教有經驗媽媽怎樣可以調節自己心態, 收到2份巻, 一次比一次差 ...
辦法咪就係你自己先學識減下壓先囉。我阿細小一上學期數學100分, 下學期68分, 你夠唔夠我刺激? 我都處之泰然, 你都要學習架。

MNIF 發表於 17-7-6 17:38
回覆 little_yolky 的帖子

你我都是常人,煩惱憂愁在所難免,又何須太在意。寵辱不驚,看門前花開花落。兒 ...
係, 不停地在修練, 正在修練寵辱不驚, 但實在不易為。經常不停在思考, 我是否安排正確的道路, 以後又要如何安排。 始終人言可畏。

meowloo 發表於 17-7-5 17:16

升小後開始放手,沒有太干預佢的溫習方式,已預期佢成績會退步,可 ...

細路成績其實OK,不過無獎攞,可能有人有壓力了。。。

終始小學階段,學習態度重要過分數。

MNIF 發表於 17-7-6 18:32
回覆 little_yolky 的帖子

咀吧生响人地果道,我無法控制。人哋一句說話可以令你生畏,是你內心不夠強大還 ...
大人可調節但小朋友較脆弱

MNIF 發表於 17-7-6 19:29
回覆 MrBeast 的帖子

係,所以自小要教小朋友不單是知識,還要品格修養。我教仔係要教人生格局,胸襟,良 ...

小學作文都應無需太高層次la,夠字冇off topic 和錯字已經過骨。我都係prefer 從心理學角度出發

係,所以自小要教小朋友不單是知識,還要品格修養。我教仔係要教人生格局,胸襟,良 ...

我識得唔少內地嚟嘅研究生,四書五經倒背如流,文筆卻慘不忍睹。也許除咗讀物質素外,天賦,悟性都十分重要。

Jane1983 發表於 17-6-14 09:03
回覆 tkinwong 的帖子

放手要循序漸進,教好佢學習方法和態度,再睇小朋友情況,再一步一步放手。父母長期 ...

你講得好啱

Jane1983    發表於 17-7-7 10:28

回覆 MNIF 的帖子

大家着重成績之餘,亦要培養小孩的學習動機和興趣,因材施教。小兒讀小二,愛看youtube和玩電子遊戲。常自學課程以外的東西。他現在所學的知識不定可以令他考前一兩名。但求學不是求分數,他學得愉快就好了。
最近,他告訴我Rational number 和 Irrational number 的分別。他說Irrational number 是可用無窮和(infinite sum) 來計算的。我也不確定這是否對所有Irrational numbers都成立。但我想他將來會找到答案的。

MNIF 發表於 17-7-6 23:25
回覆 YolandaTam 的帖子

我不清楚內地研究生文筆如何,無從評論,但是能成為研究生,倒背如流經典,經典已 ...

佢哋嚟研究嘅係政治學,英文固然唔得,中文亦唔見得好,問佢哋對啲經典嘅睇法,想同佢哋暢談對中國歷史文化體會,佢哋只將經典一句一句拋出,沒有自己意見,更遑論洞見,結果十分失望。

論壇有問為什麼多閲讀也作不好文?我可以答佢,你閲讀嘅讀物層次太低。努力也忹然。 <========= 正是如此!你看看小朋友中文教科書的文章, 真想撕爛佢。而且, 就算讀好文章小朋友也需要時間消化, 只要保持習慣寫作的筆, 到時到候就OK了。只是現在家長太心急而已。