用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一派左卷,滿意成績嗎?
樓主: 貪靚媽
go

小一派左卷,滿意成績嗎?  

candycsy 發表於 17-6-21 10:22
現在只是小一,對小朋友有信心,仍有進步空間!

我都不停同自己講,佢肯讀可以啦,小一未開竅,錯d唔小心野,小三先算啦!
又同自己講好彩亞哥讀到,亞妹唔學壞,保養好d 個外表,嫁人算啦!(emoji)

little_yolky    發表於 17-6-21 11:47

回覆 little_yolky 的帖子

咁自發勤力學習,真係少見

Jane1983 發表於 17-6-21 14:30
回覆 little_yolky 的帖子

咁自發勤力學習,真係少見
阿妹都turbo手係咁做暑期作業, 你見到先驚。爸爸早幾日whatsapp我, 兩個响枱專心狂做作業, 佢個下款話:就嚟世界末日了。

其實阿細諗住快D做好快D狂玩啫。

Jane1983    發表於 17-6-21 16:17

little_yolky 發表於 17-6-21 14:45
阿妹都turbo手係咁做暑期作業, 你見到先驚。爸爸早幾日whatsapp我, 兩個响枱專心狂做作業, 佢個下款話:就 ...

阿妺真係好可愛:)

Honey 發表於 17-6-15 20:53
明天先開始考仲要20/6先考完,都冇咩心機同佢温,派完卷再報告。

佢上次期中考考級9,但小一二名次冇咩意 ...

小一細仔派哂卷,中英數常都有9字頭,保持水準不過不失,平均分有94左右,但未知排名,卷淺卷深有影響,細仔英文比較弱,有此成績而很滿意了。

弟弟暑假可和升中一的哥哥盡情地玩了!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

醒目開學勳章

Honey 發表於 17-6-22 22:10
小一細仔派哂卷,中英數常都有9字頭,保持水準不過不失,平均分有94左右,但未知排名,卷淺卷深有影響,細 ...

我個補習仔仔英文進步左 9 分,攞左進步獎,真係好感動,佢平日粗心大意、寫字馬虎可以錯成 20 分都得。

little_yolky 發表於 17-6-21 14:45
阿妹都turbo手係咁做暑期作業, 你見到先驚。爸爸早幾日whatsapp我, 兩個响枱專心狂做作業, 佢個下款話:就 ...

阿妹

回覆 1998Ruby1998 的帖子

好想請教有經驗媽媽怎樣可以調節自己心態, 收到2份巻, 一次比一次差, 小一第一次測考有全班5名內, 下學期開始錯大意野好多, 數學概念非常差, 日期, 文字題狂錯, 自已放晒成副心機同佢溫, 考得未如理想, 講真我係好唔開心, 好想喊, 但在佢面前又要忍住, 唔想佢嚇親..

今次佢成績只有8x, 差過半班, 我知道自已太緊張個分,我有壓力, 搞到佢又有壓力, 愈做愈差
有冇過內人可以分享,?
我怕女仔, 成績愈上高年級會愈差, 好担心..

我囡囡平均分都只有七十幾至八十。中英閱讀理解失晒分,拉抵晒個成績。 但我check咗份卷後,見阿囡都有用心做卷。同埋同佢檢討番份卷,嚟緊同佢做吓閱讀理解嘅練習。 我同囡囡講,只要用心二年級一定會有進步。
其實而家先一年級,小朋友還有好多個考試,一定有進有退,不可能擔心太多。  我覺得而家阿囡只要有盡力,用心做卷,將來一定會有進步空間。。。加油

回覆 happpy 的帖子

應該係下學期多左好多文字題,少左「唔洗用腦直接計算」題目。
或者試下同佢講,媽媽見到你好畀心機努力讀書,但係咁大意嘅話,老師會覺得你能力唔夠。我唔想你畀老師誤會以為你冇能力。不如呢個暑假我地每日都做 1-2版練習,如果你有大意,我地每個大意就扣 10-30 分鐘遊戲時間。

當佢自身利益受損(分數呢樣野佢未必覺得有),就會醒醒定定少少。不過大意呢家野,除非跌得多跌得痛,又或者個小朋友緊張成績,否則都係要等佢開竅。

1998Ruby1998 發表於 17-6-26 22:17

應該係下學期多左好多文字題,少左「唔洗用腦直接計算」題目。
其實可能我都過了很多壓力比佢, 因為見她好唔想溫書. 我就好著急.佢自已都係緊張分數的人, 唔知係咪佢臨場緊張, 好多前一天我同佢在家做mock paper時識做, 但去到又做錯最過份係中文早2-3星期已經開始默的生字, 當時80-90%識, 到考前一天重溫, 只餘下60-70%, 更過份有一題同mock 一模一樣的供詞填充, 在家做啱, 做卷比埋字都寫錯!!!!

真係好難明白!!!

咁樣可能真係太緊張分數。兩個都咁緊張唔係一件好事,要一凹一凸。或者呢個暑假好好放鬆一下,暫時放低追求分數嘅執念。

1998Ruby1998 發表於 17-6-26 23:28

咁樣可能真係太緊張分數。兩個都咁緊張唔係一件好事,要一凹一凸。或者呢個暑假好好放 ...
其實我都有做錯地方, 下學期好多時我冇check 佢功課(我會靜悄悄看但不告訴她, 因為佢話唔洗我check ), 我仲以為由佢錯, 由老師改佢, 然後做番改正會深刻一點, 結果是錯的, 臨考之前先佢原來係唔明白
解極比佢, 呢頭話明, 轉頭再出題目考佢, 又一時啱一時錯!!! 考前一天谷佢做到佢自已都怕左,  到佢考完數番來, 佢竟然同我講, 派份巻時心唸 "好野, 做埋呢份唔洗再做數了!! 等我快D 做完佢! >.<" ai...我那時一聽個心已經打定輸數.

醒目開學勳章

happpy 發表於 17-6-26 23:25
其實可能我都過了很多壓力比佢, 因為見她好唔想溫書. 我就好著急.佢自已都係緊張分數的人, 唔知係咪佢臨場 ...

你俾太大壓力小朋友了,
我小朋友小一,小二時仲係一舊雲咁。

happpy 發表於 17-6-26 23:38
其實我都有做錯地方, 下學期好多時我冇check 佢功課(我會靜悄悄看但不告訴她, 因為佢話唔洗我check ), 我仲 ...
小朋友開始大唔想大人管住也正常,大家要work out 雙方可接受的方案

happpy 發表於 17-6-26 23:38
其實我都有做錯地方, 下學期好多時我冇check 佢功課(我會靜悄悄看但不告訴她, 因為佢話唔洗我check ), 我仲 ...

P1上下成績有明顯分別可以理解, 一來問題深左, 已學知識多左,  二來有些上學期有讀卷, 下學期已冇, 所以下學期會爆露左較多上學期冇浮面的問題.

我覺得個個小朋友可放手的時間不同, 家長的期望亦不同,
如果發覺小朋友的成績未能合乎家長的期望, 家長一是降低要求多忍耐靜待佢成熟的時機, 一是重新界入, 但難免要面對周圍人士的不屑目光, 認定家長怪獸, 小朋友又未能自立.

但深信, 小朋友是自己的, 最佳的做法只需向自己交待.   

geminialing 發表於 17-6-16 08:40
回覆 little_kid 的帖子

先讓佢有目標

明白。 我小朋友考試前我哋也一齊定了目標,考得好有獎勵。
但温習過程中, 我仍然很吃力。 考試其間仍然堅持温哂書要睇電視,去游水同playground玩。 但佢認為嘅温哂其實係未温熟, 我真係好大壓力, 怕佢玩完咩都唔記得哂, 嘥哂我同佢温書嘅心機同時間。

結果考試派了卷,主科一科99分, 其他八十尾九十, 比我預期嘅好。 整體雖然無小一咁好, 但我覺得學習範圍唔同唔可以比較。  

佢英文比較弱, 睇番份卷,有部份gramma佢做極練習都錯的, 已經同佢温左好耐,到考試仍然扣哂分。 打算暑假都要惡補英文, 但都唔知點教好。 佢唔係唔明, 但一做又係錯。

我都諗緊小三係咪要開始放手, 但佢嘅性格我擔心放手唔知有咩成績出黎。

貪靚媽 發表於 17-6-14 06:52
我好滿意,中丶英文閱讀佔分重,唔使點溫,事實父母返工都唔得閒溫,算係咁啦
...

本身都算滿意阿仔嘅成績架!但後來發現,原來佢呢啲成績,原來喺班裡面只是叫做不過不失!真的覺得,呢代啲小朋友個個都真的好叻,又原來競爭係好大!大家啲成績都好貼!差一兩分,原來名次已經差好遠

貢獻勳章

4次測考,阿仔一次比一次進步,但今次英文退左步,中文保持,數常考得非常好!今次班考第二,數全級頭幾,上左龍虎榜,家人同阿仔都勁開心!
下學期我放工後都會同佢温一陣書,做練習,比佢知道佢既努力係冇白費!