用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一派左卷,滿意成績嗎?
樓主: 貪靚媽
go

小一派左卷,滿意成績嗎?  

回答兩位,佢講話小四放手,個仔成績下滑。佢唸住跌d係正常,但佢仔的心理變化唔係佢預計之內,佢覺得當時自己太急,再循序漸進d,會更好。

醒目開學勳章

Ocean419 發表於 17-6-14 10:33
小二咋,級頭十能力十分接近,係d閒科影響左名次,上次級一嘅小朋友自己爆左料原來考試前一個月阿媽搵左專 ...
呈分D家長更著緊,唔少小三已佈署,我就咩都無佈署,但叫小朋友認真上堂,不過每個小朋友性格不同,教法亦因人而異,我仔對成績好著緊,我都唔再俾壓力佢。

回覆樓主:

我仔小三,今次考試幾滿意,不過全部未派卷,未知結果。
我滿意佢温習態度比以前有進步,自己識著緊,也開始有佢自己的温書方法,當然還未算掌握得好啦,但男仔都算係咁上下了。

tkinwong 發表於 17-6-14 08:35

我十分滿意和開心,小朋友表現超額完成。
小一家長跟的貼其實好好,可以儘早瞭解小朋友長處短處,又可以幫小朋友養成良好學習習慣。不過2,3年級要開始準備放手,因為這個階段成績跌一跌都唔驚,有時間俾小朋友摸索自己的方法。
四年級反而要再跟一跟,因為升中有時會睇4年級成績,唔好太差。

5年級進入呈分模式,家長各顯神通,出盡法寶,谷又好,補又好,分分必爭。
自動波最好,不過都要家長督促了。

tkinwong 發表於 17-6-14 08:35

我十分滿意和開心,小朋友表現超額完成。

小一仲細個,你叫佢讀,佢未必會反對,但大少少就難講,而且如果小一就要拼盡全力,高年班點算?不過有樣好是你現在已發覺實在未必可行。
初小其實可以襯學業未需要太緊張時,課餘去接觸多些其他事物,學習下學校以外的知識,但我並非話去報10個興趣班,而係比小朋友多些空間做下佢自己喜歡的事情。

IloveJJ 發表於 17-6-14 10:22
我自己既滿意係「努力讀書,成績好」,我仔有時會因為種種原因,例如:太自信、攰、鼻敏感、遇到自己強項, ...
「付出」與「成績」不成正比確是會使人泄氣的最近老公用了一個例子鼓勵孩子他說奧運眾選手勤力苦練很多年但四年一度的比賽只得一人得冠軍得不到奬牌的選手心境如何可想而知相比之下,考試失手只是小事。他這番話說得不錯,之不過當他見到孩子的成績不如理想時就會沉不住真是幾時都是說易行難啊

Jane1983 發表於 17-6-14 10:35
回答兩位,佢講話小四放手,個仔成績下滑。佢唸住跌d係正常,但佢仔的心理變化唔係佢預計之內,佢覺得當時 ...
"佢仔的心理變化"

即係變化成點? 可否講明D?

不再自信, 定自暴自棄?

回覆 retriever 的帖子

多少係佢仔本來成績好,乖乖仔,放咗手之後,成績跌咗,佢唔無介入,唸住係自然反應。點知佢仔可能本身性格亦溫和,自己搵咗個好舒適的中庸位,無好努力讀書,亦無咗力爭上游的動力。

YanKanMom 發表於 17-6-14 11:14
「付出」與「成績」不成正比確是會使人泄氣的。最近老公用了一個例子鼓勵孩子,他說奧運眾選手勤力苦練很多 ...

我最常講俾細路既例子係"C朗"

佢公認成隊中最好波!

但平時練習佢最早到.

又最遲走!

以佢既地位同球技, 仍然係隊中最努力既一個.

所以打過咁多隊, 位位教練都最鍾意佢.

隊友亦好尊敬佢, 因為佢叻仍然係最勤力!

無得你唔服佢!

功課上其實小朋友可以自動波完成,所以以每天放工後,我會同佢做中、英文的閱讀理解練習,中、英文默書默到熟,考試前再重點溫習和做練習。我小朋友受到,係有時呻兩聲,我都不會逼得太緊。考試前一兩日,我返為俾她和小朋友友玩。

我反思的問題是,長遠落去我角色咁重唔係辦法法。名校考得前是否都係要家長很主動督促小朋友讀書?我上網睇有些家長仲自己出練習。咁樣弹朋友就學不到自己應付考試。

阿仔一般能在飯前完成功課,晚上是弹琴時間,是閱讀時間。咁多年來,阿仔的成績過得去,我好满意。

回覆樓主:

學校派晒卷,小一來說,我只要求阿仔保持班入面10名以來,他已超額完成,但最不滿係由第一次考試已經寫錯的,到大考都係錯同一個字!

Jane1983 發表於 17-6-14 11:31
回覆 retriever 的帖子

多少係佢仔本來成績好,乖乖仔,放咗手之後,成績跌咗,佢唔無介入,唸住係自然反 ...

你講既情況,好難話係咪放手早左。

細路好難明白長遠利益而努力,未衰過好難明白為物要努力讀書,所謂知恥近乎勇。

要佢知衰可早衰好過遲衰,因為衰得起。咁樣講可能話再放手早D 等佢衰一舖仲好。

另一方面係,如果家長無或慢D 放手,什麼理由相信可避免細路唔走中庸之道?皆因家長幫手,無論走咩野路線,亦唔係細路功德。

但家長幫手,睇唔到會細路會變發奮左。

最重要係,上到中學最後都要細路自己負責。

話說回頭,走中庸之道,部份係性格,另一方面係慣於安逸,呢樣係現代富裕社會細路既普遍特色。

Jane1983    發表於 17-6-14 19:23

IloveJJ 發表於 17-6-14 12:50
謝分享!
對,其實小朋友既睇法,都係視乎大人去引導。今次我仔都算努力,所以即使數學科未如理想,我都同 ...

男仔招招積積,咀啫啫,要鬧架!

retriever 發表於 17-6-14 11:21
"佢仔的心理變化"

即係變化成點? 可否講明D?
當一個人遇到困難和挫折,唔識如何去跨過,冇人幫和關心,只會有兩個可能,變得堅強或放棄,我估係咁,除非唔係

我女小一時靠食老本, 考到級十, 之後我就突然緊張起來, 緊貼佢功課, 中文作文我忍不住改文同加意見, 佢由本來作得都幾好, 變到唔敢寫野. 小二, 小三每篇文我都睇唔過眼, 不斷改, 不斷加意見. 我有參與的就好高分, 外人唔知, 成日讚佢中文好, 真係有苦自己知.

有一日, 佢又攞左作文全班最高分返黎, 但我一點都唔覺得開心, 因為成篇文都比我改過, 心諗攞全班最高分的, 應該係我, 唔係佢. 唔通我要幫佢幫到考DSE ?

之後我就開始放低, 忍住唔再睇佢的作文, 小四那年真係差左好多, 作錯題係成日發生的事. 但去到小五, 小六, 佢的自信返番黎, 由小四時成日6X分, 到7X分, 到依家8X-9X分. 現在我先係真正的開心, 因為佢係靠自己攞到高分的.

five555    發表於 17-6-14 22:59