用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一派左卷,滿意成績嗎?
go

小一派左卷,滿意成績嗎?   [複製鏈接]

我好滿意,中丶英文閱讀佔分重,唔使點溫,事實父母返工都唔得閒溫,算係咁啦
   7    0    0    0

醒目開學勳章

我小朋友不是小一,是小五呈分,非常满意。

lojo11    發表於 17-6-14 14:34

成績尚可, 但我最滿意係佢態度改善
由上學期要喊打喊殺都唔溫書, 到下學期肯聽話坐定定溫

貪靚媽 發表於 17-6-14 06:52
我好滿意,中丶英文閱讀佔分重,唔使點溫,事實父母返工都唔得閒溫,算係咁啦
...

滿意否睇父母心態。

有D人見其他人幾多科一百分,心會不順。

準備過程最重要。

滿意

retriever 發表於 17-6-14 07:51
滿意否睇父母心態。

有見其他人幾多科一百分,心會不順。

我十分滿意和開心,小朋友表現超額完成。

但有個問題想請教一下。

小朋友讀繄地區一線,一年級前兩次考試都保持到全級160幾人考到10幾名。作為家長,當然十分開心,自己細過讀同一學校都未試過咁叻。問題是,這個成績可說是我谷出來的。我沒有請補習,自己跟小朋友學習上的問題。

功課上其實小朋友可以自動波完成,所以以每天放工後,我會同佢做中、英文的閱讀理解練習,中、英文默書默到熟,考試前再重點溫習和做練習。我小朋友受到,係有時呻兩聲,我都不會逼得太緊。考試前一兩日,我返為俾她和小朋友友玩。

我反思的問題是,長遠落去我角色咁重唔係辦法法。名校考得前是否都係要家長很主動督促小朋友讀書?我上網睇有些家長仲自己出練習。咁樣弹朋友就學不到自己應付考試。

太早放手,由級10幾一跌跌到中游,坦白說我又接受唔到。讀小學和中學,我自己都是學業中上那批。

tkinwong 發表於 17-6-14 08:35

你都識講長遠唔人系辦法啦。俾佢小時跌一下一路長大一路爬翻上黎好D,定長大後先跌一次甘好D呢?

lojo11    發表於 17-6-14 14:35

tkinwong 發表於 17-6-14 08:35

你都明你谷出來既成績,好難會持續。

咁你覺得佢將來如果自己讀,需要咩嘢?

咁你係呢個過渡期,就要滲D 入去啦。

譬如, 佢唔識自動波開始溫習,有教佢(同佢一齊)PLAN? 過程儘量唔係你安排左,佢跟著做。佢知否點解咁PLAN?

溫習既時候,重點係咩? 唔係講內容重點,係熟練度既要求去到邊佢知唔知?

ALL IN ALL, 重要既係,家長要諗下佢在你輔助過程中學到D 咩,係咪長遠有裨益?

wskngai 發表於 17-6-14 08:40
你都識講長遠唔人系辦法啦。俾佢小時跌一下一路長大一路爬翻上黎好D,定長大後先跌一次甘好D呢?
...

你講得對,讀書是自己的事,我細個讀書都係靠自己。現在成為父親,因為虛榮心,反而太緊張。

回覆 tkinwong 的帖子

放手要循序漸進,教好佢學習方法和態度,再睇小朋友情況,再一步一步放手。父母長期做主導梗唔得,但放得太早太急,亦唔係好事。
之前同朋友家長傾開,佢大仔而家係初中,佢話睇番轉頭,亦後悔當年迷信要獨立,太早放手...

tkinwong 發表於 17-6-14 09:03
你講得對,讀書是自己的事,我細個讀書都係靠自己。現在成為父親,因為虛榮心,反而太緊張。

我囝果級頭10其中3個同我囝熟,在考試之前開始始加補音樂普通話等小科,父母心態係0.1分都要儘量爭取

retriever 發表於 17-6-14 08:51
你都明你谷出來既成績,好難會持續。

咁你覺得佢將來如果自己讀,需要咩嘢?

多謝你的意見。

講真,我現在有些是用應付公開試的方法訓練小朋友考試,我會檢討下。

醒目開學勳章

Ocean419 發表於 17-6-14 09:18
我囝果級頭10其中3個同我囝熟,在考試之前開始始加補音樂普通話等小科,父母心態係0.1分都要儘量爭取
...
儘量爭取心態正常,但我教仔係佢自己爭取,今次呈分佢連平日麻麻的音樂視藝都做得好好。

Jane1983 發表於 17-6-14 09:03
回覆 tkinwong 的帖子

放手要循序漸進,教好佢學習方法和態度,再睇小朋友情況,再一步一步放手。父母長期 ...

可否講下你朋友後悔太早獨立有咩唔好?

tkinwong 發表於 17-6-14 09:26
多謝你的意見。

講真,我現在有些是用應付公開試的方法訓練小朋友考試,我會檢討下。

講返樓主既問題。

滿意否是相對的,除咗家長要求有幾高,譬如,科科90分以上就滿足,或者跟上次自己考試比較,或者幾多科一百分,另一樣係自己付出左幾多。

我個人係滿意既,因為自己知自己事。

細路學習我主要係希望佢自己發現,所以平時係唔對細路功課既,考試理論上係唔會跟平時功課落差好大,因為同樣靠自己。

結果反而佢考試表現好過功課好多。

CALVEN 發表於 17-6-14 09:27
儘量爭取心態正常,但我教仔係佢自己爭取,今次呈分佢連平日麻麻的音樂視藝都做得好好。 ...

小二咋,級頭十能力十分接近,係d閒科影響左名次,上次級一嘅小朋友自己爆左料原來考試前一個月阿媽搵左專人教唱歌樂理普通話
‹ 上一主題|下一主題