用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 當今,叩門比考直資仲難
樓主: Mario1234
go

當今,叩門比考直資仲難  

回覆 晞晞爸b 的帖子

新油天吾收叩門生嗎?

cream@@ 發表於 17-6-15 21:01
回覆 晞晞爸b 的帖子

新油天吾收叩門生嗎?
新油天我0-0-0唔收我表
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 17-6-13 16:39
個人感受 (不喜勿插) :
其實我呢幾日去交表
感覺有D學校唔太鐘意有直資offer

唔係。

愈搶手津校,求才若喝。

知名官小仲明顯,有哂表,擺好陣。

叩門階段係官津拿回收生主動權既關鍵時機,誠意一定唔係第一考慮因素。

retriever 發表於 17-6-16 08:21
唔係。

愈搶手津校,求才若喝。

其實學校會唔會傾向收一些課外活動有異能或潛能的小朋友呢?名校或一線學校本(emoji)缺讀書叻的人,課謽活動出眾更能幫到學校。

個人推測而已

cmchang0927 發表於 17-6-13 15:23
Training 其實可以係生活ㄧ部分,我朋友個女冇學野,但2公婆從她ㄧ歲起便每晚和她看十本八本書,大DD識講野 ...

經典例子,段估唔駛外補?

tkinwong 發表於 17-6-16 08:32

其實學校會唔會傾向收一些課外活動有異能或潛能的小朋友呢 ...

官津昇中睇成績,亦係佢哋業績,收叻仔老師亦舒服D,學業最緊要。

講白D, 某極競爭性學校,叩門首輪收既人,我算識三份一,佢哋全部有一堆直私OFFER 去叩,神校OFFER都有。

retriever 發表於 17-6-16 08:40

官津昇中睇成績,亦係佢哋業績,收叻仔老師亦舒服D,學業 ...

根據經驗,一年過後,直私學校收生往往有走漏眼情況出現,但叩門階段收返嚟嘅學生一般成績都比較出眾,多數係級頭份子,部分學校寧願Keep住D叩門位唔盡收,留返俾第時插小二嘅直私尖子,(地區一線津或二線津除外)。我覺得叩門同考直私各有各難,但叩神津一定難過考一線直私,除咗機會率之外,你有冇入場卷都成問題。

晞晞爸b 發表於 17-6-13 09:19
唔好意思..我覺得其實考直資係難考過叩門
間間直資最少3000幾人去考.(TSL 6000-7000人) 只取錄150人 (有D只 ...

認同,陳守仁今年仲收8千幾份表我都有去陪跑下,用ipad重組中文句子,串英文字,仲要玩計數

caramelpudding 發表於 17-6-13 10:17
個人認為考直私同叩官資個student mix唔係好同,考直私好大部份係已有操過下,或本身讀非學卷幼稚園的小朋 ...

十分認同

retriever 發表於 17-6-16 08:21
唔係。

愈搶手津校,求才若喝。
同意一半啦,呢D 作風真係間間都唔同,有一些真的是求才超渴的。而亦有一些,較注重學童及其家長的LOYALTY,對0-0-0或已有直私係會排除的。

事實上,就算唔收0-0-0或已有直私OFFER 的,只收1-1-1-,0-1-1等等,已經係大把人才排住隊見了。

dereklg 發表於 17-6-16 12:10
同意一半啦,呢D 作風真係間間都唔同,有一些真的是求才超渴的。而亦有一些,較注重學童及其家長的LOYALTY ...

同意
間間學校唔同作風

一呂沙呂我0-0-0只 "象徵性"收我表
但唔會見
(他們講明會見1-1-1/1-0-0)果D先

存感恩的心

retriever 發表於 17-6-16 08:40

官津昇中睇成績,亦係佢哋業績,收叻仔老師亦舒服D,學業 ...

正確。
去年叩門成功的同學仔,大多數已有直私offer,而佢地叩門目的簡單,有細佬妹跟尾或有直屬中學。叩門也不是間間叩,主要揀心儀一、兩間,好多根本無參加派位,揀都無揀過,所以真係唔係間間官津咁睇重1-1-1。

monodad 發表於 17-6-16 08:56

根據經驗,一年過後,直私學校收生往往有走漏眼情況出現, ...

又未必,好多好叻的小朋友考到一綫直私,都無玩叩門(如錢不是問題),費事煩

hyao 發表於 17-6-16 13:50
又未必,好多好叻的小朋友考到一綫直私,都無玩叩門(如錢不是問題),費事煩
...

講考難度神校同神津各有各難,講機會率,神校報名就有得in,神津唔係人人有得in,如果問考入DB難D定叩入LS難D,我相信係後者。假設有神校offer嘅人個個走去叩神津,咁係咪有神校offer都未必有神津叩門機會呢?事實上有朋友盡攞全港神校offer都冇叩門LS嘅interview 機會,千其唔好認為有神校offer嘅人唔會想叩神津。大把人會選擇津校,直私只係佢地嘅backup,而且想讀津校唔一定因為經濟問題,可以睇下賭王嘅千金選擇咩學校可以反映到有經濟能力嘅人一樣會選擇讀津校嘅。

其實好難講,因為有朋友入唔到直私神校,竟然叩入神津!

monodad 發表於 17-6-16 14:01

講考難度神校同神津各有各難,講機會率,神校報名就有得in ...

LS 和mcs 根本不設小一叩門位,留番收小二插班
其他學校如mps, st joe, st mary有較多叩門位的,有好多有神校甚至一綫直私的小朋友都無再去叩,因為家庭資源&學校理念都巳相配,無再考慮叩津校。只想話叩小一神津機會率好似細D,但叩嗰班人的底子不同

supermom1 發表於 17-6-16 14:05
其實好難講,因為有朋友入唔到直私神校,竟然叩入神津!

因為對手不同了

LS和MCS 不設叩門《-  不正確

monodad 發表於 17-6-16 14:01

講考難度神校同神津各有各難,講機會率,神校報名就有得in ...

Agree
LS 我都好想有辦法有入場卷啊