用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 當今,叩門比考直資仲難
樓主: Mario1234
go

當今,叩門比考直資仲難   [複製鏈接]

Mario1234 發表於 17-6-12 22:49
現時的小朋友真的生不逢時,原本只想簡簡單單,搵間心儀的官津讀下,在幼稚園開開心心玩下。誰不知放榜不理 ...

如果唔係個個"心儀"既學校都咁熱門,咪唔會生不逢時
慘既唔係生不逢時,係父母既寄望

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 17-6-13 11:11
現今教育係咁架喎,事前你有沒有盡責任講解遊戲規則佢聽呀??有沒有講派去寶校是否接受呀??若佢早已接受最壞 ...

身邊都有人係咁。道不同不相為謀。講完就算了,免傷感情。
心痛?唔會啦,睇化晒。條路係自己揀

hkpapa852 發表於 17-6-13 10:06
又未必.... 一線名直私先有5000+人(當6000)爭~140個位 (~23%), 二線應只有3000/4000人(當3500)爭~100個位(~ ...

直私no show 率大好多,因為好多人都係入咗表先算,最後撞期、有更好Offer、太遠最後唔想去等等都會no show,最後可能少一千幾百個人同你爭。

但扣得門嘅,通常派得唔好或者想更上一層樓,嗰幾百個就真係少啲機會no show。

www 發表於 17-6-13 10:40
咁講都得? 請問條數是怎樣計出來的?

e.g 15個位100人爭 , 機會只有是 15%;  15個位400人爭, 機會是怎可能 ...
你睇清楚D數字未?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chrischo2002 發表於 17-6-13 08:41

認同,又話要有快樂童年,但叩門覺得要個小孩有18般武 ...

我識好多人口講快樂童年,心想底裏想要小朋友入一綫學校;入左小學繼續大推愉快教育日日反TSA, 小朋友成績中游堅持補充練習都唔多做,小五預備升中又週圍問如何準備一線學interview

今時今日要有所準備已經係基本野黎ga la, 無論叩邊類型既學校都會有不同既競爭對手. 一線既唔多講, 二線學校既自然有d一線生去叩, 三線學校自然會有d二線生去叩. 唔會有一個叩門係相對容易既. 除非你降呢去叩.  叩門其實就係華山論劍囉, 上得山頂果幾個都係技壓群雄.

lingan    發表於 17-6-13 14:09

Ocean419 發表於 17-6-13 11:42
我識好多人口講快樂童年,心想底裏想要小朋友入一綫學校;入左小學繼續大推愉快教育日日反TSA, 小朋友成績 ...

説出事實

retriever 發表於 17-6-13 10:56
好似3間聖字門下間直資都係3千幾人報喎, 咁按你標準咪變左2線?
其實我只係想講, 今時今日, 好多稍為有D名氣學校都有過千人去報考啦!

TSL同YW, 人數特別多, 某程度係同學費平有關. 如果SPCC學費唔駛2千, 我諗報名人數過萬都有可能
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hha 發表於 17-6-13 11:37
直私no show 率大好多,因為好多人都係入咗表先算,最後撞期、有更好Offer、太遠最後唔想去等等都會no sho ...

"少一千幾百個人同你爭"?    真的嗎?

10/6 星期六好多間叩門撞期....

存感恩的心

hkmy001 發表於 17-6-13 10:56
好似全部數都計多左個0
大家都係2-4%
分別唔大
計多咗個"0"? 你直唔知定假唔知, 依家D直資私小有幾多人報考?

www 發表於 17-6-13 10:40
咁講都得? 請問條數是怎樣計出來的?

e.g 15個位100人爭 , 機會只有是 15%;  15個位400人爭, 機會是怎可能 ...

我都睇錯了

hkpapa852 發表於 17-6-13 11:43
其實我只係想講, 今時今日, 好多稍為有D名氣學校都有過千人去報考啦!

TSL同YW, 人數特別多, 某程度係同學 ...

如果SPCC小學學費唔駛2千加上「位置唔係咁唔方便」, 報名人數一定過萬。

好似考荀工咁,都可能會幾百人爭幾個位。

大家將學校分一、二、三、四線,咁在1、2線學位唔夠分,自然有些人因不同的因素去了所謂三、四線的學校。這個現象在不同年代也會發生,在我們阿媽的年代,甚至不是個個有書讀;到我們這一輩讀書的年代,也不是個個有資格讀名校,也有人要讀當年所謂的BAND 5 學校。到現今社會,其實情況也是一樣。所有時代都會有人生不逢時,不是今時今日的事。

hkpapa852 發表於 17-6-13 11:45
計多咗個"0"? 你直唔知定假唔知, 依家D直資私小有幾多人報考?

Logo 公佈都有5000人報考,咪玩啦

hkpapa852 發表於 17-6-13 11:45

或者我表逹唔太清楚啦
但係你亦只睇我第一句無睇埋下面
你所講個0 係你計多左學校所剩學額個數
15 個位 600 人爭 只係 2.5%  (唔知我有無計錯)
要有~25% 咪要有 150 個位先夠?

www    發表於 17-6-13 14:51

回覆 hkpapa852 的帖子

I think he means you made a mistake on your calculations.

The percentages should be ~2.86%, ~2.5% and ~3.75%, as opposed to your ~28.6%, ~25% and ~37.5%.

www    發表於 17-6-13 14:51

晞晞爸b 發表於 17-6-13 10:28
同意

我現在叩門報左12間得3間有得見1間要考筆試

"當然...會有一批一線直資家長去扣神津...(包括 DBS SPCC 女拔小 係會有D極少部分人去玩瑪利曼/瑪利諾叩門) ...相對地他們的對手比較弱..即使叩門人數少...他們仍有優勢"

你所講嘅例子絕對唔係更上一層樓,只係為咗慳學費,更上一層樓嘅係攞住SFA, KTS, APS, TSL等等嘅一線直私去扣神津,咁你又覺得呢幾百個扣門生係咪淨係主要係派得唔好嘅學生呢?!

Felix223 發表於 17-6-13 11:48
Logo 公佈都有5000人報考,咪玩啦
Logos 不嬲都多人考,今年實際 報考人數 係5400

直資學校將來報讀人數只會不斷增加,皆因未來嘅社會 好多嘢已被人工智能取代,死讀書嘅方法已經落後, 懂得思考溝通表達才最重要, 直私學校 多潮著這個趨勢前進

esmetam67    發表於 17-6-13 14:34

hkpapa852 發表於 17-6-13 11:43

TSL同YW, 人數特別多, 某程度係同學 ...

TSL 同 YW 受歡迎,除咗學費平,佢哋位處較中心地帶有幾大關係。
‹ 上一主題|下一主題