用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 當今,叩門比考直資仲難
樓主: Mario1234
go

當今,叩門比考直資仲難   [複製鏈接]

以朋友經驗計, 我覺得叩一線津易過考一線直私
(神校則兩者皆難)

mytambb 發表於 17-6-13 07:38
樓主是英華家長,應該早有準備。只是估不到叩門比考更難。當然她是叩瑪利曼、聖保祿、st Francis 等名校。 ...

嘩!唔怪得EK越來越少人發貼喇,原來咁容易被人起底

晞晞爸b 發表於 17-6-13 09:19
唔好意思..我覺得其實考直資係難考過叩門
間間直資最少3000幾人去考.(TSL 6000-7000人) 只取錄150人 (有D只 ...

又未必.... 一線名直私先有5000+人(當6000)爭~140個位 (~2.3%), 二線應只有3000/4000人(當3500)爭~100個位(~2.86%)

一線官津, ~15個叩門位有600人爭(~2.5%), 二線15個位~400人爭(3.75%)

以機會率計, 叩門好似係易少少, 不過叩門同考直私唔同, 考直私只要你肯報名就一定有得見, 叩官津, 係學校揀人見, 揀人之時可能已篩走一批不符學校心水既申請人.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

個人認為考直私同叩官資個student mix唔係好同,考直私好大部份係已有操過下,或本身讀非學卷幼稚園的小朋友,就算係非熱門的小學都係,而且係全港集中埋一齊爭。

叩官津如非神校,好多時都係地區性,地區vs全港點都有分別,而且個批小朋友本身之前未必有考直私,好多時係抽得唔好先去叩,單從數字比較並唔反映到出嚟。

hkpapa852 發表於 17-6-13 10:06
又未必.... 一線名直私先有5000+人(當6000)爭~140個位 (~23%), 二線應只有3000/4000人(當3500)爭~100個位(~ ...

同意

我現在叩門報左12間得3間有得見1間要考筆試

以下只是我個人意見..(各位家長如唔同意請多多包涵...謝謝...我也無意睇低學卷學生...如有得罪之處..先講聲抱歉..)

我想講既係..會去考一線直資的人..大部份係名幼出身..學卷學生會比較少 (這是我的感覺..因為每次我帶我仔去面試直資私小...總會見到K字頭 /SC/LH 或是Y字頭的小朋友...有D係民生...)
而考一線直資的內容比較重英語程度

而叩門的真係要篩選過先見...尤其很多要1-1-1/1-0-0...我呢D 0-0-0 根本唔會見/有D學校直情唔收叩門表(譬如新油天)  所以直資果斑已入D小朋友已篩走左一批..再加上勁果批(有DBS...SPCC 女拔小 呢D神校offer果批好大部分唔會出來再玩叩門)..所以競爭上面已經篩左呢批勁人

當然...會有一批一線直資家長去扣神津...(包括 DBS SPCC 女拔小 係會有D極少部分人去玩瑪利曼/瑪利諾叩門) ...相對地他們的對手比較弱..即使叩門人數少...他們仍有優勢
因為你的對手果幾百人大部分是派得唔好的學生...而呢班學生未必係名幼出生(不喜勿插)

當然..叩門有很多其他變數..我個人感覺好睇間間學校要D什麼類型的學生...我感覺有D學校反而唔想收有直資offer既叩門生...因為他們可能會覺得你已經有學校收...應該俾機會真正派得差的學生..

存感恩的心

ar_mak 發表於 17-6-13 00:22
原罪係嘜野先?

第一,大抽獎果陣,份表點填先?

萬分贊同,我仔同學個傻仔家長,將好與差學校按名次123456789咁填,結果恭喜曬佢,頭一唔中,直接送左最後填個間比佢,之前講就唔聽,叻唔切

hppa    發表於 17-6-13 10:51

又未必.... 一線名直私先有5000+人(當6000)爭~140個位 (~23%), 二線應只有3000/4000人(當3500)爭~100個位(~28.6%)
一線官津, ~15個叩門位有600人爭(~25%), 二線15個位~400人爭(37.5%)
以機會率計, 叩門好似係易少少, 不過叩門同考直私唔同, 考直私只要你肯報名就一定有得見, 叩官津, 係學校揀人見, 揀人之時可能已篩走一批不符學校心水既申請人.

咁講都得? 請問條數是怎樣計出來的?

e.g 15個位100人爭 , 機會只有是 15%;  15個位400人爭, 機會是怎可能反而更大 (37.5%) ?!!!!

晞晞爸b 發表於 17-6-13 10:28
同意

我現在叩門報左12間得3間有得見1間要考筆試
叩名津or神津的大部分係已有offer想再上一層樓的,競爭更加大!

iamiris 發表於 17-6-13 07:14
同意,呢個世界好現實既,又要開心唔谷,又要叩到b1學校,除非識人,否則好難。。。
...
還有,叩到好學校跟得上嗎?

Mario1234 發表於 17-6-12 22:49
現時的小朋友真的生不逢時,原本只想簡簡單單,搵間心儀的官津讀下,在幼稚園開開心心玩下。誰不知放榜不理 ...

點解唔考慮直資? 你對讀直資既經驗應該幾好喎

msyoyolam 發表於 17-6-12 22:54
所以某d家長成日話快樂童年呀、乜都唔學又唔報興趣班、字都唔識多隻,真係要祝佢地好運
...
佢地仲要祈望入讀Happy school,究竟香港有幾多happy school??

又未必.... 一線名直私先有5000+人(當6000)爭~140個位 (~23%), 二線應只有3000/4000人(當3500)爭~100個位(~ ...

好似3間聖字門下間直資都係3千幾人報喎, 咁按你標準咪變左2線?

好似全部數都計多左個0
大家都係2-4%
分別唔大

QQpa 發表於 17-6-13 08:14
嘩,你做乜起人底吖?俾啲面啦⋯⋯

樓主在EK 是知名活躍YW 家長, 唔駛起底都知.

retriever 發表於 17-6-13 10:51
點解唔考慮直資? 你對讀直資既經驗應該幾好喎

主角是我叔仔的小朋友。以我的經驗,一個沒有training 的小朋友去叩一、二線小學,真的只有陪跑。這種情況令我好感慨!所謂的快樂童年,如背後沒有幸運之神照顧,最終也只能讀三、四線的學校。我好登佢地心痛⋯⋯

retriever 發表於 17-6-13 10:58
樓主在EK 是知名活躍YW 家長, 唔駛起底都知.

我唔會再活躍啦,漸漸收山啦!在EK只會講多錯多⋯

晞晞爸b 發表於 17-6-13 09:19
唔好意思..我覺得其實考直資係難考過叩門
間間直資最少3000幾人去考.(TSL 6000-7000人) 只取錄150人 (有D只 ...

認同。其實很多有升中亮麗表現的直私小學,在考小一時,也是大約200人爭一學位,仲要經兩三輪面試,所以唔少叻嘅小朋友都基本上都考到心儀的直私,他們很多都不會再去叩門(有一綫中學的例外)。相對要叩門的小朋友嚟講,他們面對冇咁強的競爭對手,而且佢地有多半年時間準備(如果父母有心的話),係半年內,小朋友係可以有很大進步。

Mario1234 發表於 17-6-13 11:06
主角是我叔仔的小朋友。以我的經驗,一個沒有training 的小朋友去叩一、二線小學,真的只有陪跑。這種情況 ...

你所謂TRAINING 係指咩野?

或者如果TRAINING 係比較生活化, 考小會唔會仲咁壓抑?

按我個人經歷, 考小唔係咁恐怖.

Mario1234 發表於 17-6-13 11:06
主角是我叔仔的小朋友。以我的經驗,一個沒有training 的小朋友去叩一、二線小學,真的只有陪跑。這種情況 ...
現今教育係咁架喎,事前你有沒有盡責任講解遊戲規則佢聽呀??有沒有講派去寶校是否接受呀??若佢早已接受最壞結果你無需為佢擔心喎,你已經盡咗力幫佢了.

Mario1234 發表於 17-6-13 11:10
我唔會再活躍啦,漸漸收山啦!在EK只會講多錯多⋯

我認同你多發言喎, 縱使你講既野我並不一定同意.

本來論壇就要百花齊放!
‹ 上一主題|下一主題