用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家點幫仔女改善中文
go

大家點幫仔女改善中文  

我個仔今年9月升中一,中文一向麻麻, 想幫佢搵補習。以前小學都係我自己跟,但係升中學後, 我諗我已經冇辦法教佢。佢本身數學英文都有搵私人補習,又全級接近包尾升到差不多全級20,但係中文冇補習,成績一年差過一年。本身都想搵個私人 補習導師教佢中文,但經濟上怕應付唔到。

回覆樓主:

如果有免費資源就最好啦! 唔該曬

Caduceus 發表於 17-6-12 15:03
我個仔今年9月升中一,中文一向麻麻, 想幫佢搵補習。以前小學都係我自己跟,但係升中學後, 我諗我已經冇 ...

中文根基要好,睇書是必然要做的事,讓他開始逐少逐少培養看書的與趣,閱書越多學習起中文科越見容易呢!

回覆樓主:

同上 基礎打得好多看書

王家爸爸    發表於 17-6-13 01:36

回覆樓主:

中學中文科真係好深!! 除左平時多睇書,文言文都係失分最多嘅地方,可上網睇定D詩詞/木蘭辭/岳飛之少年時代/賣油翁等。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

最大件事係佢唔肯主動睇書

王家爸爸    發表於 17-6-13 01:36

多睇多寫

回覆樓主:

不是好開始,從漫畫/動漫 ,慢慢追原作。。一段時間後培養看書習慣。。

wonglily    發表於 17-8-1 13:56

brother4 發表於 17-6-13 08:06
不是好開始,從漫畫/動漫 ,慢慢追原作。。一段時間後培養看書習慣。。

等我試吓,thx

我女小一至小六幾乎每日都冩日記(中英文都冩), 真係對提高冩作有幫助!

YDLFATHER 發表於 17-6-16 23:33
我女小一至小六幾乎每日都冩日記(中英文都冩), 真係對提高冩作有幫助!

我個仔要迫先肯寫

Caduceus 發表於 17-6-21 06:58
我個仔要迫先肯寫

"迫"都要做呢!只要見佢唔太反感就繼續著少著少推下佢,並且慢慢"等"佢有日發現自己已經提升中文能力唔少嘅時候,自自然然知道先前的付出原來係值得的呢!願意主動嘅心態也隨即增加呢!

回覆 Caduceus 的帖子

我仔都係中文差, 唔係睇中文書, 只睇英文書, 我現在每天請他做一篇閱讀理解, 但要自己對, 睇下錯左係邊, 希望唔多唔少幫助到他

回覆樓主:

其實睇閒書,睇小說都對中文很大幫助,我女五,六年班,因為步步驚心迷上古風小說,佢真係睇好多小說,結果係在作文的修辭,語法都進步神速,因為係古風,佢愛上寫硬筆書法,連中文字都寫的好靚。所以唔好阻止小朋友睇閒書,閱讀興趣由閒書開始

blee427 發表於 17-7-1 10:22
其實睇閒書,睇小說都對中文很大幫助,我女五,六年班,因為步步驚心迷上古風小說,佢真係睇好多小說,結果 ...

thanks

回覆樓主:

多閱讀,甚麼類型也看,兒童雜誌,散文... 或到圖書館借他有興趣的, 日積月累,總有得著

gracelam 發表於 17-6-12 21:38
中學中文科真係好深!! 除左平時多睇書,文言文都係失分最多嘅地方,可上網睇定D詩詞/木蘭辭/岳飛之少年時代 ...

剛才在另一post有新發現,主要針對文言文:

《積學與涵泳— 中學古詩文誦讀材料選篇》誦讀示範及篇章賞析(2017年4月)

http://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/kla/chi-edu/resources/secondary-edu/lang/reciting-mp3.html
Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

回覆樓主:

,thx

睇古裝劇得吾得?好像現在播的射鵰英雄傳。 其實這是一中文老師對不喜歡看中文書的學生的提議。

blee427 發表於 17-7-1 10:22
其實睇閒書,睇小說都對中文很大幫助,我女五,六年班,因為步步驚心迷上古風小說,佢真係睇好多小說,結果 ...

好提議,小女英文同理科較好,本身都好抗拒睇全古裝書,如金庸,你可有提議邊套古風書比較有趣?