用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 遵理補習英文
go

遵理補習英文

點解notes可以咁多文法錯誤?呢兩頁係一個叫Louise Paxx嘅導師所寫,圖片來自某Instagram。究竟佢地請導師係睇樣定睇實力?

醒目開學勳章

Caduceus 發表於 17-6-12 14:52
點解notes可以咁多文法錯誤?呢兩頁係一個叫Louise Paxx嘅導師所寫,圖片來自某Instagram。究竟佢地請導師係 ...
咁多間大型補習社,邊個英文導師係真材實料呢?

yuyumon 發表於 17-6-12 15:11
咁多間大型補習社,邊個英文導師係真材實料呢?

我淨係知邊啲出名差

Caduceus 發表於 17-6-12 15:24
我淨係知邊啲出名差

有邊d?請賜教thx

^曾小姐^ 發表於 17-6-12 18:09
有邊d?請賜教thx

Iris Chuxx, Billy Nx, Mia Woxx, Alan Chxx, Kenneth Lxx

Caduceus 發表於 17-6-12 18:36

Iris Chuxx, Billy Nx, Mia Woxx, Alan Chxx, Kenneth Lxx ...

many thanks

現X    PChan會吾會好D?

有料嘅好少,識教嘅更加少!

古代 Jxss Wong 我同學補完話冇用唔鍾意,Anxxxia Cheng 我上過,成日翻炒舊 notes,筆記程度淺到荒謬,佢除左個樣就真係冇咩特別。P Chan 係走廊等上堂果陣聽過佢 video,教 writing 都尚算 okay,我就覺得作用唔大(可能因為我寫開 Short Stories,冇寫過書信)
古代其他比較新嘅導師(即上面講果 d),就無謂報,浪費金錢時間。有成個團隊都寫到咁!
爆炸頭 Jxxxxx Li 就唔洗講,孤芳自賞,狗眼看人低,但係佢課程其實好淺。

回覆樓主:

現代教育 Iris Chung

回覆樓主:

遵理Kenneth Lau
現代Mia Wong

Caduceus 發表於 17-6-12 14:52
點解notes可以咁多文法錯誤?呢兩頁係一個叫Louise Paxx嘅導師所寫,圖片來自某Instagram。究竟佢地請導師係 ...

唔好意思,我黎分享類似既野。樓主講既係大型補習社,我試過有次見兼職中文導師(小學),間補習社俾份卷叫我圈錯字,錯字係有呀,但係6句句子有4句都有語病,問負責見我既人,仲話出處係名校試卷,我後尾話句子好多都有語病,個負責人細閱先話係啵。

王家爸爸    發表於 17-6-13 18:22

shannon_fky4186 發表於 17-6-13 16:50
唔好意思,我黎分享類似既野。樓主講既係大型補習社,我試過有次見兼職中文導師(小學),間補習社俾份卷叫 ...

以前試過送個仔去現代小學士補英文,佢哋啲英文notes 文法錯到一個地步,真係連我都寫唔出!我自問英文都係半桶水, 但係都睇得出錯得好離譜 。上一個月堂即刻叫個仔停課。

Caduceus 發表於 17-6-13 17:02
以前試過送個仔去現代小學士補英文,佢哋啲英文notes 文法錯到一個地步,真係連我都寫唔出!我自問英文都 ...

其實大補習社既 notes 並唔係由天王編寫,而係由天王團隊寫,但呢個團隊咩程度就好難講。

就算係坊間出版社,好多時作者交既稿都只用得一半內容同題目,剩底一半其實係由編輯“度”出黎,個編輯語文程度、同對科目了解程度同考試既了解程度會影響本教參書、甚至教科書既質素。

所以我會揀過先俾學生用。

題外話,試過前幾年某補習社既名師在報紙發表該年DSE作文題的“範文”.....真係想叫呢位仁兄唔好登出黎啦,大佬!

Caduceus 發表於 17-6-13 17:02
以前試過送個仔去現代小學士補英文,佢哋啲英文notes 文法錯到一個地步,真係連我都寫唔出!我自問英文都 ...

現代小學士呢D,notes係現代編寫既,如果notes錯就係現代出錯,如果係教既內容就係導師程度唔夠。

因為做過英皇特許經營既補習社專科導師,係有training俾導師既,但導師既質素我見過既,可以講係差天共地!

shannon_fky4186 發表於 17-6-13 17:13
其實大補習社既 notes 並唔係由天王編寫,而係由天王團隊寫,但呢個團隊咩程度就好難講。

就算係坊間出版 ...

邊位“名師”?

Caduceus 發表於 17-6-13 17:19
邊位“名師”?

唔記得啦!不過同意你講,補習天王質素可以參差到嚇死你囉!

shannon_fky4186 發表於 17-6-13 16:50
唔好意思,我黎分享類似既野。樓主講既係大型補習社,我試過有次見兼職中文導師(小學),間補習社俾份卷叫 ...
將人哋份試卷照抄,連錯誤都抄埋,都好唔付責下啵。

回覆 王家爸爸 的帖子

果陣我補爆炸頭,d notes 翻用 N 次,仲要都係錯同樣地方。

王家爸爸    發表於 17-6-14 10:22

1998Ruby1998 發表於 17-6-13 18:40
回覆 王家爸爸 的帖子

果陣我補爆炸頭,d notes 翻用 N 次,仲要都係錯同樣地方。 ...

咁念舊

王家爸爸 發表於 17-6-13 18:24
將人哋份試卷照抄,連錯誤都抄埋,都好唔付責下啵。

名校卷梗係要原汁原味先值錢