用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新西蘭升學, 請問大家有無關於新西蘭中學的資料 ...
樓主: yanfather
go

[澳紐] 新西蘭升學, 請問大家有無關於新西蘭中學的資料   [複製鏈接]

LLK 發表於 17-6-23 10:42
請問入讀前要考試, 是身在NZ中學考, 還是在香港考他們提供的試?

以我仔為例他不用考試,是我們自己申請入學,學校看完他的成績表便confirm了。但亦有聽過一些家長經過agent申請,要上agent公司做一個基本英文測試,我相信有些是按學校要求想知道學生的實際能力,亦有一些學校要求面試便算。 大約 7月左右應有另一次的海外升讀學展覽,很多agent會有展覽會,你可以上去了解一下,我當時都是這樣做 ,之後你可以再決定自己申請或經agent申請。 我記得當時有一學校當場收了我仔還有scholarship offer 但最後我們沒有入讀 因為學費真的比較貴。

lu-ka 發表於 17-6-23 10:56
以我仔為例他不用考試,是我們自己申請入學,學校看完他的成績表便confirm了。但亦有聽過一些家長經過agen ...
你個仔好叻請問如果自行申請, 要預入讀前多少個月去開始辦理申請?

LLK 發表於 17-6-23 11:13
你個仔好叻請問如果自行申請, 要預入讀前多少個月去開始辦理申請?

我自己去年10月申請的比較早因為一些比較好的學校好快沒有位,特別係boarding school, 不然要住honestay了,如你決定自己申請,可先 send e-mail 學校介紹你女女再問一問佢地如要申請入學你可以点做,佢地會好快回覆的。

lu-ka 發表於 17-6-23 11:22
我自己去年10月申請的比較早因為一些比較好的學校好快沒有位,特別係boarding school, 不然要住honestay了 ...
Thank you.
So how many target schools did you apply last year?

LLK 發表於 17-6-23 11:38
Thank you.
So how many target schools did you apply last year?

我申請咗三間, 最想入 現在這一間而 他們第一時間覆我,所以其他我都沒有再考慮了。

回覆 LLK 的帖子

呀姪仔在Tauranga讀, 環境幾好架, 吾多海外生亦吾多大陸人. 不過我覺得可能的話都係早些讓小朋友出去讀, 始終早D去適應能力都好高D, 學野又會快D :)

angie_ma 發表於 17-6-23 13:47
回覆 LLK 的帖子

呀姪仔在Tauranga讀, 環境幾好架, 吾多海外生亦吾多大陸人. 不過我覺得可能的話都係早些 ...
Tauranga 近海
多年前去紐西蘭旅遊(自由行), 紐西蘭環境確係靚

如果可以, 先比個女升form two 的暑假去試讀一個月, 再看看佢有咩感受/接唔接受

我囡囡現讀中三,完成課程後會去紐西蘭升學,成績不是太好,想她讀女校,有咩好學校可提議?南北島學校如何揀選?何時要申請?現在已12月尾,夠時間申請嗎?

Duckling2017 發表於 17-12-19 20:23
我囡囡現讀中三,完成課程後會去紐西蘭升學,成績不是太好,想她讀女校,有咩好學校可提議?南北島學校如何 ...

我同小孩搵男校時搵到個幾間都有埋女校係附近、包括Tauranga boys 附近有Tauranga girls 、 obago boys 附近有Tauranga girls及Hamilton boys 附近有 Hamilton girls , 你可參考下。你想小孩七月定十月入學?夠時間搞了。
北島近Auckland 既學校比較方便、直飛Auckland 落機後再轉1.5-2.5小時車到Hamilton / Tauranga.
Otago 係南島、要係Auckland 轉機落去dunedin 再轉25mins 車就去到otago boys/ girls .
建議你搵agent收集下資料、有些agent 解釋曬個南北島及個教育制度解釋得非常清楚的。而自己target 左幾間學校之後就可上各校睇相及學生可揀讀的課目、我發覺有些學校開辦的科目都幾有趣、吾同香港咁只得science , history , geog 咁悶

回覆 josephbaba 的帖子

我囡囡現F2. 想找紐西蘭summer course資料, 有試過找Agent取資料, 但不多. 想請問有沒有資料或Agnet可提供參考. 謝!

我問升學中心, 佢話無boading school, 請問係邊間....可否比我參考下

我就係話成績差申請唔批.....申請市中心個邊
我比左小六及中一成績表....
小六全A(除中文). 但升左傳統B1A學校...唔習慣傳統教學成績無眼睇, 所以先想送佢走..........但可惜

lu-ka 發表於 17-6-22 11:36
我仔讀完F.3即今年就過去嗰度去嗰邊讀term 3, 我揀咗北島距離Auckland 兩個小時車程嘅城市 Hamilton. 所有 ...

如果俾到30-40萬,英國會有更多選擇啊!

回覆 TTeresa 的帖子

紐西蘭當然有 boarding school 呀, 公校同私校都有, 但公校的 boarding school 就相對少好多

ELING2004 發表於 17-12-26 13:37
回覆 josephbaba 的帖子

我囡囡現F2. 想找紐西蘭summer course資料, 有試過找Agent取資料, 但不多. 想請問 ...
summer course 每間學校都有的, 你有無話想幾時去同讀幾耐 ?

Duckling2017 發表於 17-12-19 20:23
我囡囡現讀中三,完成課程後會去紐西蘭升學,成績不是太好,想她讀女校,有咩好學校可提議?南北島學校如何 ...
南北島其實環境都好吾同, 要睇返呀女既性格等等去 match 學校, 因為大校細校都有相當大既分别, 個人比較吾 prefer Auckland 地區, 因太多華人

lu-ka 發表於 17-6-23 12:01
我申請咗三間, 最想入 現在這一間而 他們第一時間覆我,所以其他我都沒有再考慮了。
...
無知人問(感到大海撈針) 開頭應該用咩方法找學校?
女生, 想boarding school.

回覆 Korlly 的帖子

summer course 想今年暑假7月中至8月, 2-3星期, 想找boaading school. 因冇新西蘭資料, 而加想先找一些資料及看看$$再決定. Thanks!

ELING2004 發表於 18-1-3 17:45
回覆 Korlly 的帖子

summer course 想今年暑假7月中至8月, 2-3星期, 想找boaading school. 因冇新西蘭資料 ...
想男女校或是純女校?

CACACAROL 發表於 18-1-3 15:12
無知人問(感到大海撈針) 開頭應該用咩方法找學校?
女生, 想boarding school.
想公校或是私校

Korlly 發表於 18-1-3 17:58
想男女校或是純女校?

我也有興趣,男女校或純女校也可以。Thanks
‹ 上一主題|下一主題