用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新西蘭升學, 請問大家有無關於新西蘭中學的資料 ...
樓主: yanfather
go

[澳紐] 新西蘭升學, 請問大家有無關於新西蘭中學的資料   [複製鏈接]

Korlly 發表於 18-1-3 17:58
想男女校或是純女校?

男女校或女校-->兩者都可以. Thanks!

Korlly 發表於 18-1-3 17:59
想公校或是私校
公校跟私校有咩分別?
公校也有boarding嗎?
唔好意思, 我只知如加拿大公校是好少有位給海外生, 所以一般入讀私校的boarding shcool.

CACACAROL 發表於 18-1-4 14:29
公校跟私校有咩分別?
公校也有boarding嗎?
唔好意思, 我只知如加拿大公校是好少有位給海外生, 所以一般入 ...
分別在價錢上, 因為私校的價錢已可去英國了, 所以我覺得公校好底讀, 價錢平一半有多公校係有 boarding 的, 可收海外生

Korlly 發表於 18-1-4 17:58
分別在價錢上, 因為私校的價錢已可去英國了, 所以我覺得公校好底讀, 價錢平一半有多公校係有 boarding 的,  ...
THANK YOU, 我再去找下資料先

ELING2004 發表於 17-12-26 13:37
回覆 josephbaba 的帖子

我囡囡現F2. 想找紐西蘭summer course資料, 有試過找Agent取資料, 但不多. 想請問 ...

沒有Summer course 資料、因為我替孩子找長長線full boarding 的

TTeresa 發表於 17-12-31 14:16
我問升學中心, 佢話無boading school, 請問係邊間....可否比我參考下

我就係話成績差申請唔批.....申請市 ...

你係yahoo 搵多幾間升學中心吧、有不少有做boarding 的、我找了幾間也有home stay / boarding 揀

Korlly 發表於 18-1-3 14:46
南北島其實環境都好吾同, 要睇返呀女既性格等等去 match 學校, 因為大校細校都有相當大既分别, 個人比較吾  ...

如果小孩性格開朗、想要多一點活動甚至outdoor activities , 應該去南定北?

josephbaba 發表於 18-1-8 18:42
如果小孩性格開朗、想要多一點活動甚至outdoor activities , 應該去南定北?
紐西蘭的教學制度都係著重 outdoor education 的, 入學前家長都要簽 outdoor education 的同意書。但如平時課餘時間, 應該就北島會多活動 D, 起碼會有足夠學生同人去參與活動。如你小朋友係 out going 的, 那就吾好揀小鎮, 因為好多小鎮學校的當地學生都會住得較遠, 所以放學後都會盡早回家而放棄參加學校活動

Korlly 發表於 18-1-9 11:02
紐西蘭的教學制度都係著重 outdoor education 的, 入學前家長都要簽 outdoor education 的同意書。但如平時 ...

Otago是大鎮嗎?thanks

回覆樓主:

小女今年中二,英文比較好,其他差,请問大家有summer course資料给我嗎?
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

回覆 Korlly 的帖子

你好,我也想知道summer course 男 女  or 女 私立公立也可 謝謝

醒目開學勳章

回覆樓主

亞女今年F2我都打算呢2年送佢去澳洲或紐西蘭,但係英文勁差,數就好好,會唔會好難搵學校 同埋應該幾時去會好啲呢,我都未有頭緒只係好初步plan緊,澳紐應該搵邊間agent會好啲呢,tkx

lu-ka 發表於 17-6-22 12:14
其實建議越早過去越好大約中二中三,太遲學校收生比較嚴,因為到year 11~13要考試攞分上大學。我仔係boadi ...

你好請問有冇新summer course.我女12歲,想住boarding school,

LLK 發表於 17-6-23 13:59
Tauranga 近海
多年前去紐西蘭旅遊(自由行), 紐西蘭環境確係靚

請問可唔可以畀啲資料我我想安排個女暑假去

PINK2007 發表於 18-1-12 18:29
小女今年中二,英文比較好,其他差,请問大家有summer course資料给我嗎?

你好,我女今年中-,亦諗暑假去 紐西蘭或者瑞士,如果有資料可否給我參考

醒目開學勳章

Happyhappylive 發表於 18-2-24 21:38
你好請問有冇新summer course.我女12歲,想住boarding school,

我女今年跟學校(翠x帶團)去英國,學校話已經同呢間合作左好多年,我女今年f2就第一次跟,我見佢地都有自己做散客,可以上去網頁睇下

jcy 發表於 18-2-26 08:23
我女今年跟學校(翠x帶團)去英國,學校話已經同呢間合作左好多年,我女今年f2就第一次跟,我見佢地都有自 ...

今年不做散客,祇做學校

Korlly 發表於 18-1-4 17:58
分別在價錢上, 因為私校的價錢已可去英國了, 所以我覺得公校好底讀, 價錢平一半有多公校係有 boarding 的,  ...
如有公校收,一年約須要多少$?

醒目開學勳章

回覆樓主

我都想搵summer school

請問大家有無比較好的新西蘭高中男校介紹,給我參考。
‹ 上一主題|下一主題