用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一? ...
樓主: Iduncare
go

重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一?   [複製鏈接]

manmonster 發表於 17-6-14 18:06
這個案看到一半,心裏有一種想法,覺得最終會指向一間學校。希望是我多心吧。
Sorry for 1999
...
看透了...

babyhelen87 發表於 17-6-15 09:40
聽講新加坡國際學校好好,讀多次K3唔錯噶
sg 父母都焚書ga bor,其實佢間is 辛唔辛苦架?

Iduncare 發表於 17-6-15 09:03

多謝你咁粗心wo,我都無你咁誇張,唔知真係以為你係我娘親 ...
正所謂山窮水盡疑無路,枊暗花明又一村,不過又未必completely out of the woods,還需繼續努力、唸經

Iduncare 發表於 17-6-12 01:06
由於仔仔喺34區派到寶校,想問問各位意見,因為之前太老定,只考過一間直資,諗住大抽獎時會好彩,點知衰咗 ...
首先你知道小一派位只可以參加一次,你今次放棄,下年就冇再抽
其次,國際學校Year 1 係 5 歲入學,幼稚園係冇K3, 即是話你小朋友宜家考入去係大其他同學一年,如果再REPEAT K3 (應該係K2) ,咁就變成大人地兩年

其實最好都係讀住寶校先,小二再轉校會易行D

ar_mak 發表於 17-6-16 00:21
"我唔會喺人地擔心困境既時候踩多幾腳,或者以小人之心度君子之腹lor"你又睇唔睇到自己,都係"度"緊間學校, ...

其實我無話你喺人地困境既時候踩多幾腳,唔使咁快對號入座wo, 太多疑嘞你,精神壓力太大唔係好事,你都小心身體呀

Btw, 所謂「讀一年立即變弱智」,我完全無批評過學校既老師同學生,似乎係你虛想出lai同過份敏感;其實都唔見得你好尊重人,甚至有挑釁成分,真係50步笑百步

ar_mak 發表於 17-6-16 00:35
而家你威水,讀國際學校,又可以移民,你講嘜都岩架啦......

何出此言呀?我無講乜都啱wo, 純粹理性討論

Btw, 你一定睇漏咗呀,係私校
‹ 上一主題|下一主題