用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一? ...
樓主: Iduncare
go

重讀K3定讀寶校一年,再考其他直資私小既小一?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-6-14 16:26

樓主唔使咁擔心,on waiting list嗰間大埔英文小學應該有位。希望樓主諗清楚子女求學路途嘅大方向,本地同 ...

好奇一問,果間係咪識背26個字毋就收呢?我見佢好似幾著重市場學,
投放左唔少人力資源係。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

大件仔 發表於 17-6-14 16:41

重讀都不太有問題呀
1⃣️細仔,冇超齡
2⃣️無得統一派位,可以再試自行派位

獲派過小一學位不能再參加小一派位。

2. 所有曾獲派小一學位,或在本港各官立、資助、直資或私立小學就讀
的兒童,不得參加小一入學統籌辦法。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2017_leaflet_tc.pdf

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 Iduncare 的帖子

仲可以試ymca, delia. 都係emi.  再唔係可考慮自然學校

ar_mak 發表於 17-6-14 02:19
樓主,閱讀過你既留言,我估計你係讀書投機份子.

你去為小朋友做決定前,最好係先收集足夠數據,因為你只係靠 ...

好多謝你咁詳盡既留言,其實我依家一d煩惱都無lu,因為已經有我心儀既學校收咗我仔仔嘞,我已經比咗留位費、雜費同書簿費呀

Felix223    發表於 17-6-14 18:13

MrBeast 發表於 17-6-14 17:07
回覆 Iduncare 的帖子

仲可以試ymca, delia. 都係emi.  再唔係可考慮自然學校

Thanks

Soundervolt 發表於 17-6-14 16:26
樓主唔使咁擔心,on waiting list嗰間大埔英文小學應該有位。希望樓主諗清楚子女求學路途嘅大方向,本地同 ...

Thanks

ha.haa 發表於 17-6-14 00:29
你可以試埋這間 Nord Anglia International school

Thanks

99dogdog 發表於 17-6-14 02:53
佢連叩門都唔願去試又點會有第一、二志願自動俾位佢!根本冇去真正了解IS, LS; 唔係上網問兩句就會得到答 ...

我就係知自己仔仔需要d乜,所以完全放棄津校呀,咁我都放棄咯,仲扣嚟做乜呢?

恭喜,安心哂!最後揀了私立定國際?

這個案看到一半,心裏有一種想法,覺得最終會指向一間學校。希望是我多心吧。
Sorry for 1999

chumiguan 發表於 17-6-14 11:56
樓主似乎係有少少準備可能諗住送小朋友遲啲送出國讀,所以升小就沒有太大凖備,及現在情況都target 國際學 ...

Thanks
我之前同老公係諗住仔仔F.1左右移民,所以打算佢求其讀住d學校先,無諗咁多,只係去到該寶校既感覺係好國教思想,好似幫d小朋友洗腦咁,老公同我見到都好驚仔仔始終要生活6年,被洗腦就慘嘞

supermom1 發表於 17-6-14 18:03
恭喜,安心哂!最後揀了私立定國際?

私立呀

Iduncare 發表於 17-6-14 18:14
私立呀
恭喜哂你, 現在一天都光哂啦

matsushima 發表於 17-6-14 18:36
恭喜哂你, 現在一天都光哂啦

Thanks
個心舒服曬呀

ar_mak 發表於 17-6-15 01:15
琴晚我睇完,個心同你一樣噗噗跳,擔心到成晚都訓唔到,在屋內來來回回一百遍,後來我決定祈禱,希望神能夠給你 ...

多謝你咁粗心wo,我都無你咁誇張,唔知真係以為你係我娘親呀,為子女既事咁粗心。

Btw, 我信觀音的,真係要多謝觀音娘娘就真,除咗有一間已註冊,琴日仲收到waiting ge call我去註冊Tim, 真係唔到你唔信呀,我自己都估唔到,以為要等到8月;lee個世界就係咁曲折離奇呀,我信觀音娘娘會保佑d心地好既人lor, at least我唔會喺人地擔心困境既時候踩多幾腳,或者以小人之心度君子之腹lor

Iduncare 發表於 17-6-14 18:13
Thanks
我之前同老公係諗住仔仔F.1左右移民,所以打算佢求其讀住d學校先,無諗咁多,只係去到該 ...
如果你真係諗住移民, 不如轉去讀主收非華裔學生既津小, 好過俾錢去讀主收強國學生既際學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-15 09:14
如果你真係諗住移民, 不如轉去讀主收非華裔學生既津小, 好過俾錢去讀主收強國學生既際學校
...

Thanks

我比曬錢嘞,唔諗lu。

其實我唔抗拒有文化既普通話人,我喺Toronto讀書既時候,都會同普通話人一齊玩㗎,仲好fd嗰時,只係抗拒國教思想既學校,唔想小朋友被洗腦啫

hkpapa852 發表於 17-6-15 09:14
...
其实諗住移民,唔再需要考虑升中及DSE因素,應該考虑国際學校,如果身為華人想学好中文,有尐国際學校既中文水準都相當唔错,例如新加坡国際學校。

回覆樓主

聽講新加坡國際學校好好,讀多次K3唔錯噶
‹ 上一主題|下一主題